بلفاريت چيست؟
بلفاريت بيماري شايعي است كه باعث التهاب لبه پلك ها مي شود. كنترل و درمان اين بيماري به علت عود آن ، معمولا دشوار است.
علت بيماري:
التهاب لبه پلك به دو صورت اتفاق مي افتد:
بلفاريت قدامي: بخش خارجي لبه پلك ها ، جايي كه مژه ها به پلك متصل مي شوند را درگير مي كند. شايع ترين علت بلفاريت باكتري ها (به ويژه استافیلوکوک) و شوره سر است.
بلفاريت خلفي: بخش داخلي لبه پلك (قسمت مرطوب پلك كه با چشم در تماس است) را درگير مي كند و در نتيجه اختلالاتي است كه در غدد چربي پلك وجود دارد.
دو بيماري پوستي نيز مي تواند اين نوع بلفاريت را ايجاد كند ، آكنه روزاسه كه منجر به التهاب پوست مي شود و شوره سر (درماتيت سبورئيك).
علائم
علائم و نشانه هاي هر دو نوع بلفاريت عبارتند از: احساس سوزش و جسم خارجي ، اشك ريزش ، خارش ، حساسيت به نور ، پلك هاي متورم و قرمز ، ديد تار و مبهم ، قرمزي چشم ، كف آلود بودن اشك در لبه پلك ها ، خشكي چشم و به هم چسبيدن مژه ها كه ناشي از ترشحات اضافي است.
عوارض بلفاريت
گل مژه: يك برآمدگي قرمز دردناك بر روي پلك است كه به علت عفونت حاد غدد چربي پلك و ريشه مژه ها ايجاد مي شود.
شالازيون: معمولا يك توده غيرعفوني بدون درد و سفت است كه به دنبال التهاب غدد چربي ايجاد مي شود. اگر عفونت وجود داشته باشد ، شالازيون دردناك و قرمز خواهد بود.
اختلالات اشك: كاهش ترشحات و يا ترشحات غير طبيعي قسمت چربي اشك مي تواند منجر به اشك ريزش يا خشكي چشم شود. از آن جايي كه وجود اشك كافي و طبيعي براي سلامت سطح چشم و قرنيه ضروري است ، اختلالات اشك احتمال عفونت هاي قرنيه را بالا مي برد.
درمان
اساس درمان هر دو نوع بلفاريت رعايت بهداشت پلك ها و تميز نگه داشتن لبه پلك هاست. كمپرس گرم پس از شستشوي پلك ها با آب و شامپوي بچه به جدا شدن ترشحات چسبيده به پلك كمك مي كند. از آنجايي كه بلفاريت به ندرت به طور كامل برطرف مي شود ، بايد افراد مبتلا بهداشت چشم را هميشه رعايت كنند و به طور منظم آن را تميز نگه دارند. اگر بلفاريت بسيار شديد باشد ، چشم پزشك ممكن است قطره هاي آنتي بيوتيك يا استروئيدي (كورتون) نيز تجويز كند.
هنگامي كه شوره سر وجود دارد ، براي شستشوي موهاي سر ، شامپوي ضد شوره توصيه مي شود. اما ذكر اين نكته ضروري است كه از اين شامپو به هيچ وجه نبايد براي شستشوي پلك ها استفاده شود. علاوه بر كمپرس گرم پلك ها ، بيماران مبتلا به بلفاریت ، بايد پلك هاي خود را ماساژ دهند تا چربي جمع شده در غدد پلكي تميز شود. بيماران مبتلا به آكنه روزاسه كه بلفاريت نيز دارند بايد همزمان تحت درمان قرار گيرند.
- آب مروارید
- کراتوکونوس یا قوز قرنیه
- عیوب انکساری چشم
- هایفما
- افتادگی پلک یا پتوز
- مگس پران و جرقه
- تنبلی چشم
- رتینوپاتی دیابتی
- بلفاریت یا التهاب لبه پلک
- پیر چشمی
- گل مژه
- شالازیون
- جداشدگی شبکیه
- کوفتگی یا پارگی چشم
- خراشیدگی یا زخم قرنیه
- انتروپیون
- اکتروپیون
- ورم ملتحمه آلرژیک
- هرپس زوستر چشمی
- خراش قرنیه
- آب سیاه یا گلوکوم
- بوتاکس اطراف چشم و صورت
- آب مروارید
- جراحی پلک یا بلفاروپلاستی
- لیزیک و لازک
- شالازیون
- افتادگی پلک
- مجرای اشکی
- تومور اربیت
- گلوکوم یا آب سیاه
- پی آر کی
- انحراف چشم
دسته بندی مطلب:
خشکی چشم چیست؟
خشکی چشم هنگامی اتفاق می افتد که چشم نمیتواند به اندازه کافی اشک تولید کند یا اشک تولید شده پایداری مناسبی ندارد و به سرعت تبخیر میشود علاوه بر این التهاب سطح چشم ممکن است منجر به درد زخم یا لک بر روی قرنیه میشود و حتی در برخی موارد منجر به از دست دادن بینایی میشود اگرچه از دست دائمی بینایی ناشی از خشکی چشم نادر است.
خشکی چشم انجام برخی از کارها را برای بیمار مشکل میکند برای مثال کار با رایانه یا خواندن طولانی مدت علاوه بر این تحمل افراد را برای محیط های خشک مثل اقلیم کویری یا حاشیه کویر هوای داخل هواپیما و…کم میکند.
انواع خشکی چشم:
خشکی چشم ناشی از کمبود لایه آبی اشک: اختلالی است که در آن غدد اشکی نمی توانند به میزان کافی بخش آبکی لازم برای اشک را تولید کنند تا سطح چشم سالم باقی بماند.خشکی چشم ناشی از تغییر ترکیب اشک: ممکن است ناشی از التهاب غدد میبومین باشد که در لبه پلک ها قرار گرفته اند این غدد بخش چربی اشک را تولید می کنند که از تبخیر سریع آن جلوگیری و اشک را پایدار میکند.
• خشکی چشم ممکن است متعاقب موارد زیر دیده شود
• التهاب سطح چشم التهاب غدد اشکی یا ملتحمه
• هر بیماری که ترکیب اشک چشم خود را تغییر دهد
• افزایش سطح چشم همانند پرکاری تیروئید که چشم برجسته میشود و پلک ها کاملاً بسته نمیشوند.
• جراحی زیبایی پلک ها به ویژه اگر پلک بسیار بیشتر از معمول باز شود.
اشک و ارتباط آن با خشکی چشم :
اشکی که توسط غدد اشکی تولید میشود برای حفظ سلامت کلی چشم و دید واضح ضروری است.اشک سطح چشم را شستشو میدهد آنرا مرطوب نگه داشته و گرد و غبار بر روی آن را برطرف می کند همچنین چشم را در مقابل عفونت های باکتریایی و سایر عفونت ها محافظت میکند همچنین چشم را در مقابل عفونت های باکتریایی و سایر عفونت ها محافظت میکند .
اشک از سه جزء تشکیل شده است :
• لایه خارجی: لایه چربی است که توسط غدد میبومین لبه پلک ها تولید و ترشح میشود
• لایه میانی : لایه آبکی است که توسط غدد اشک فرعی تولید میشود
• لایه داخلی: لایه ی موکوسی یا موسین است که سلول های خاصی در ملتحمه چشم، آن را تولید میکنند. اشک از پروتئین (شامل فاکتورهای رشد) الکترولیت ها ویتامین های ضروری و مواد ضد میکروبی برای جلوگیری از عفونت و سلامت سطح چشم تشکیل شده است.
علاوه بر فعالیت هایی که برای اشک گفته شد، آنها برای پاسخ های فوری نیز ضروری هستند، برای مثال هنگامی که ذره ای وارد چشم می شود با تحریک چشم شستشو با اشک انجام شده و از ایجاد عفونت پیشگیری می کند اگر غدد اشکی نتوانند به میزان کافی اشک تولید کنند خشکی چشم اتفاق می افتد.
علائم خشکی چشم :
• سوزش چشم
• احساس جسم خارجی
• دوره های پر اشکی به دنبال خشکی چشم
• ترشح غلیظ و چسبناک از چشم ها
• قرمزی و درد چشم
• تاری دید گاهگاهی
• احساس سنگینی پلک
• خستگی زودرس چشم
• احساس ناراحتی هنگام استفاده از لنز تماسی
• کاهش تحمل خواندن تماشای تلویزیون کار با رایانه یا هر فعالیتی که نیاز به خیره شدن طولانی مدت دارد.
علل خشکی چشم :
خشکی چشم ممکن است از عوارض جانبی بخی داروها مثل آنتی هیستامین ها ضد احتقان ها آرام بخش ها داروهای ضد فشار خون داروهای پارکینسون داروهای ضد بارداری و ضد افسردگی باشد.
بیماری پوستی بر روی پلک چشم یا اطراف ان میتواند منجر به خشکی چشم شود.
در خانم های باردار نیز خشکی چشم ممکن است اتفاق بیفتد.
بیماریهای التهابی غدد پلکی از جمله اختلال عملکرد غدد میبومین و بلفاریت میتواند منجر به خشکی چشم شود.
خشکی چشم پس از لیزیک و لازک ممکن است اتفاق بیفتد این علائم ممکن است 3 تا 6 ماه طول بکشد البته در برخی از موارد ممکن است بیشتر به طول بیانجامد .
خشکی چشم میتواند ناشی از سوختگی های شیمیایی چشمی یا حرارتی باشد که بر روی غشای پوشاننده ی پلک ها و چشم اثر می گذارد.آلرژی ها میتواند یکی از دلایل خشکی چشم باشند.
پلک زدن ناکافی که همراه با نگاه که همراه با نگاه کردن به صفحه نمایشگر تلویزیون یا رایانه است ممکن است منجر به علائم خشکی چشم شود.
افزایش بیش از حد و یا کمبود ویتامین ها نیز از دلایل خشکی چشم است.
داروهای گیاهی نیز ممکن است عوارض جانبی بر روی خشکی چشم داشته باشند.
خشکی چشم می تواند به علت باز ماندن چشم ها در هنگام خواب نیز اتفاق بیفتد.
درمان خشکی چشم :
بسته به علت خشکی چشم، پزشک شما از روش های مختلفی برای کاهش علائم ممکن است استفاده کند اولویت اول مشخص کردن این است که علت زمینه ای برای خشکی چشم وجود دارد یا نه( مثل سندرم شوگرن یا اختلال عملکرد غدد اشکی و میبومین و یا مصرف دارو) اگر وجود دارد عامل زمینه ای را باید درمان کرد.
در موارد خفیف و رایج خشکی چشم از قطره های اشک مصنوعی برای کنترل علائم ناشی از آن استفاده میشود.در برخی موارد شدید، استفاده کوتاه مدت و به مقدار کم از قطره های چشمی کورتیکواستروئید که علائم التهابی را کاهش میدهد لازم است.اگر خشکی چشم ناشی از دارو باشد .پزشک دارو داروی بیمار را به داروی دیگری تغییر خواهد داد که عوارض جانبی بر روی چشم نداشته باشد.
اگر خشکی چشم نتیجه ی استفاده از لنز تماسی است چشم پزشک ممکن است نوع لنز تماسی شما را تغییر دهد یا ساعات استفاده از این نوع لنز را کاهش داد.در موارد شدید خشکی چشم ، پزشک شما احتمالاً توصیه میکند که تا مدتی به هیچ وجه از لنز تماسی استفاده نکنید.یکی دیگر از گزینه های درمانی قرار دادن مانع بر روی مجاری اشکی در گوشه داخلی پلک هاست. که از آنجا اشک به بینی تخلیه میشود
پلک های مجاری اشکی توسط چشم پزشک بدون درد وارد مجاری خروج اشک میشود و بیماران معمولاً وجود انها را احساس نمی کنند این پلاک ها از کلاژن یا سیلیکون ساخته شده اند و مجدداً میتوان آنها را برداشت در موارد شدید میتوان به صورت دائمی این پلاک ها در مجاری اشکی چشم قرار داد و یا مجاری اشکی را با سوزاندن برای همیشه بست.
در برخی از موارد با یک جراحی ساده میتوان منافذ خروج اشک از چشم را به صورت دائمی بست. این امر باعث میشود تا اشک برای مدت بیشتری در چشم باقی بماند و حجم آن در چشم بیشتر شود. در برخی از بیماران مبتلا به خشکی چشم، مکمل ها با منابع غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا 3، علائم تحریک چشمی را کاهش میدهند.میزان استفاده از مکمل های غذایی و ویتامین ها را پزشک شما باید تعیین کند.
چگون میتوان در درمان خشکی چشم خود نقش داشته باشیم؟
از اشک مصنوعی ژل و پمادهایی که در داروخانه ها در دسترس هستند میتوانید به عنوان اولین گزینه درمانی استفاده کنید.این مواد به صورت موقت علائم را کاهش می دهند و جایگزین مهمی برای اشک طبیعی در بیمارانی هستند که کمبود اشک دارند.
در صورت استفاده بیشتر از چهار بار در روز، از بکار بردن اشک های مصنوعی با مواد افزودنی نگهدارنده خودداری نمائید از این رو بهتر است از اشک های مصنوعی بدون مواد نگهدارنده استفاده کنید.
عینک های آفتابی یا طبی که کاملاً نزدیک به صورت قرار میگیرند از تبخیر سریع اشک از سطح چشم جلوگیری می کنند علاوه بر این وجود مرطوب کننده هوا در خانه بسیار در این زمینه کمک کننده است.
- آب مروارید
- کراتوکونوس یا قوز قرنیه
- عیوب انکساری چشم
- هایفما
- افتادگی پلک یا پتوز
- مگس پران و جرقه
- تنبلی چشم
- رتینوپاتی دیابتی
- بلفاریت یا التهاب لبه پلک
- پیر چشمی
- گل مژه
- شالازیون
- جداشدگی شبکیه
- کوفتگی یا پارگی چشم
- خراشیدگی یا زخم قرنیه
- انتروپیون
- اکتروپیون
- ورم ملتحمه آلرژیک
- هرپس زوستر چشمی
- خراش قرنیه
- آب سیاه یا گلوکوم
- بوتاکس اطراف چشم و صورت
- آب مروارید
- جراحی پلک یا بلفاروپلاستی
- لیزیک و لازک
- شالازیون
- افتادگی پلک
- مجرای اشکی
- تومور اربیت
- گلوکوم یا آب سیاه
- پی آر کی
- انحراف چشم
دسته بندی مطلب:
عیوب انکساری REFRACTIVE ERRORS
عیوب انکساری Refractive Errors
عيوب انكساري چيست؟
هنگامي كه شكل چشم ، مانع از تشكيل تصوير شي بر روي شبكيه مي شود ، عيب انكساري به وجود مي آيد. تغيير طول قدامي خلفي كره چشم ، تغييرات قرنيه و يا تغييراتي كه به دليل افزايش سن در قرنيه و عدسي ايجاد مي شود ، مي تواند باعث ايجاد عيوب انكساري شود.
انكسار چيست؟
انكسار ، به شكست نور هنگام عبور آن از يك ماده به ماده ديگر با جنس متفاوت گفته مي شود. بينايي هنگامي حاصل مي شود كه پرتوهاي نور در هنگام عبور از قرنيه و عدسي دچار شكست شده و پس از آن ، نور بر روي شبكيه متمركز مي شود. شبكيه پرتوهاي نور را به پيام هايي تبديل مي كند كه از طريق عصب بينايي به مغز فرستاده مي شود و در نهايت مغز اين پيام ها را به صورت تصاويري تفسير مي كند كه ما مي بينيم.
انواع عيوب انكساري
عيوب انكساري عبارتند از: نزديك بيني ، دوربيني ، آستيگماتيسم و پير چشمي كه هر كدام از اين عيوب در ادامه توضيح داده خواهد شد.
نزديك بيني
يكي از عيوب انكساري شايع است. در اين حالت اجسام نزديك به چشم ، واضح ديده مي شوند ، ولي اجسام دور مبهم و تار به نظر مي رسند.
در اين حالت كره چشم كشيده شده و طول قدامي خلفي آن افزايش مي يابد. نزديك بيني در چشم هايي رخ مي دهد كه تصاوير به جاي اينكه بر روي شبكيه شكل گيرند ، در جلوي آن تشكيل مي شوند. اين حالت به علت طول بلند چشم و يا پرشيب شدن قرنيه ايجاد مي شود كه مانع از تمركز نور بر روي شبكيه مي شود.
نزديك بيني شديد ممكن است باعث بروز پارگي شبكيه گردد ، عروق خوني غير طبيعي نيز ممكن است در زير شبكيه رشد كنند و منجر به تغييرات بينايي شوند. علاوه بر اين ، افراد مبتلا به نزديك بيني شديد در معرض خطر بيشتري براي ابتلا به گلوكوم (آب سياه) و كاتاراكت (آب مرواريد) قرار دارند. اين بيماران بايد بيشتر از بيماران ديگر تحت معاينات جامع چشم پزشكي قرار گيرند. چرا كه تشخيص نزديك بيني و درمان به موقع از وقوع نابينايي جلوگيري مي كند.
نزديك بيني هم در كودكان و هم بزرگسالان ممكن است اتفاق بيفتد. اين حالت معمولا در كوكان 8 تا 12 ساله تشخيص داده مي شود. و در دوران نوجواني به تدريج پيشرفت مي كند. تغييرات كمتري نيز ممكن است در سنين 20 تا 40 سالگي اتفاق بيفتد ، اما گاهي اوقات نزديك بيني با افزايش سن بدتر مي شود. افرادي كه والدين آنها نزديك بيني دارند ، احتمال بيشتري دارد كه به اين عارضه دچار شوند.
علائم و نشانه ها
برخي از علائم نزديك بيني عبارتند از: سردرد ، خستگي چشم ، انحراف چشم و مشكل در ديدن اجسام دور مانند تماشاي تلويزيون ، نديدن واضح تخته سياه ، علائم راهنمايي و رانندگي و …
دوربيني
يكي ديگر از عيوب انكساري است كه در آن بيماران مبتلا ، اشياي دور را واضح تر از اشياي نزديك مي بينند. برخي از آنان هيچ مشكلي در بينايي خود ندارند ، به ويژه آنهايي كه جوان هستند. از طرف ديگر بيماراني كه مبتلا به دوربيني شديد هستند ممكن است نتوانند هم اشياي نزديك و هم دور را به خوبي ببينند.
علل و عوامل خطر
دوربيني در چشم هايي اتفاق مي افتد كه تصاوير در پشت شبكيه تشكيل مي شوند. اين امر هنگامي رخ مي دهد كه طول كره چشم كوتاه تر از حالت طبيعي است. همچنين كم شيب شدن قرنيه مي تواند باعث اين حالت شود. در اين شرايط ، نور بر روي شبكيه متمركز نمي شود.
دوربيني نيز مي توانند همانند نزديك بيني هم در كودكان و هم بزرگسالان را مبتلا سازد. احتمال دوربين شدن بيماراني كه والدين آنها دوربين هستند ، بيشتر است.
علائم و نشانه ها
علائم دوربيني از فردي به فرد تغيير مي كند. اما علائم شايعي كه وجود دارند عبارتند از: سردرد ، خستگي چشم ، انحراف چشم و ديد مبهم به ويژه در هنگام ديدن اشياي نزديك.
آستيگماتيسم
شرايطي است كه درآن چشم نمي تواند به هيچ وجه پرتوهاي نوري را در يك نقطه متمركز كند ، چه بر روي شبكيه و چه در جلو و پشت شبكيه.
علل و عوامل خطر
آستيگماتيسم هنگامي اتفاق مي افتد كه پرتوهاي نوري هنگام عبور از قرنيه و طي كردن طول كره چشم بسته به اينكه به كدام قسمت از قرنيه برخورد مي كنند به حالت هاي گوناگون شكسته مي شوند. قرنيه يك چشم سالم شبيه توپ بسكتبال است كه با درجه معين و ثابتي در تمام نقاط خميده شده است. قرنيه يك چشم مبتلا به آستيگماتيسم شبيه يك هندوانه بيضي شكل است ، به گونه اي كه در برخي قسمت ها ، پرشيب تر و در برخي نقاط ، شيب كمتري دارد. اين امر باعث مي شود تصاوير ، تغيير شكل يافته و تار و مبهم به نظر برسند. اين عيب انكساري نيز هم در بزرگسالان و هم در كودكان ممكن است اتفاق بيفتد. برخي از بيماران مبتلا به آستيگماتيسم خفيف ممكن است مشكلي در بينايي نداشته باشند ، اما معاينه منظم چشم ها براي تشخيص زودهنگام آستيگماتيسم در كودكان ضروري است.
علائم و نشانه ها
علائم آستيگماتيسم عبارتند از سردرد ، انحراف و خستگي چشم ، ديد تار و ناواضح در تمام فواصل و مشكل در رانندگي به ويژه شب.
پيرچشمي
پيرچشمي يكي ديگر از مشكلات شايع بينايي است كه با افزايش سن اتفاق مي افتد. زماني كه جوان هستيد ، عدسي چشم شما نرم و انعطاف پذير است. بنابراين عدسي چشم شكل خود را به راحتي تغيير مي دهد تا شما بتوانيد نگاه خود را بر روي اشياي نزديك و دور متمركز سازيد. پس از 40 سالگي ، عدسي سفت تر مي شود. به علت اينكه اين عدسي ديگر نمي تواند همانند گذشته شكل خود را تغيير دهد ، خواندن نوشته هاي نزديك مشكل تر مي شود. حتي برخي افراد مي توانند هم زمان يك عيوب انكساري در يك چشم و عيوب انكساري ديگري در چشم مقابل خود داشته باشند.
علل و عوامل خطر
پيرچشمي به طور طبيعي با افزايش سن در افراد رخ مي دهد. چشم قادر نيست پرتوهاي نور را به علت سخت شدن عدسي چشم بر روي شبكيه متمركز كند. افزايش سن ، همچنين بر روي فيبرهاي عضلاني اطراف عدسي تاثير مي گذارد و همين امر تمركز چشم بر روي اشياي نزديك را مشكل تر مي كند. اختلال عملكرد عدسي باعث مي شود كه پرتوهاي نور ، پشت شبكيه متمركز شوند ، اين امر باعث مي شود اشياي نزديك به خوبي ديده نشوند.
هنگامي كه افراد جوان هستند ، عدسي نرم و منعطف است و فيبرهاي عضلاني نازك داخل چشم ، به را حتي شكل عدسي را تغيير مي دهند تا بتوانند بر روي اشياي نزديك تمركز كنند. هر فرد بالاي 35 سال در خطر ابتلاي به پيرچشمي قرار دارد.
علائم و نشانه ها
علائم و نشانه هاي پيرچشمي عبارتند از: مشكل در خواندن حروف ريز كتاب يا مجله ، نگه داشتن روزنامه در فاصله دورتري از چشم براي خواندن ، اختلال در ديدن اشياي نزديك ، سردرد و خستگي چشم.
هر فرد با تجربه اين علائم ، بايد به يك متخصص چشم مراجعه كند تا تحت معاينات جامع و كامل چشم پزشكي قرار گيرد.
تشخيص و درمان عيوب انكساري
چشم پزشك از طريق معاينه جامع چشم پزشكي ، مي تواند عيوب انكساري را تشخيص دهد. بيماراني كه دچار اين مشكلات هستند معمولا با شكايت تاري ديد يا عدم رضايت از بينايي خود مراجعه مي كنند.
درمان عيوب انكساري
عينك: ساده و بي خطرترين راه براي تصحيح آن است. با تجويز صحيح عينك عيوب انكساري به بهترين نحوه تصحيح مي شوند.
لنزهاي تماسي: اين لنزها به عنوان اولين سطح انكساري براي ورود نور به چشم عمل مي كنند. در بسياري از موارد ، لنزهاي تماسي ديد واضح تر ، ميدان بينايي بزرگ تر و راحتي بيشتري فراهم مي كنند.
جراحي عيوب انكساري: در اين نوع جراحي ، هدف تغيير شكل قرنيه است. كه منجر به بهبود دائمي بينايي مي شود. جراحي وابستگي فرد به عينك را كم مي كند و يا كلا از بين مي برد. انواع مختلفي از جراحي هاي انكساري از قبيل ليزيك ، لازك ، PPK و … وجود دارد كه جراح چشم براساس معاينات چشم و ترجيح بيمار يكي از اين روش ها را انتخاب مي كند.
نمي توان گفت كه بهترين روش براي اصلاح عيوب انكساري چيست زيرا بهترين روش به چشم ها و شيوه زندگي شما بستگي دارد. براي اتخاذ بهترين تصميم با توجه به شيوه زندگي خود با چشم پزشكتان صحبت كنيد.
- آب مروارید
- کراتوکونوس یا قوز قرنیه
- عیوب انکساری چشم
- هایفما
- افتادگی پلک یا پتوز
- مگس پران و جرقه
- تنبلی چشم
- رتینوپاتی دیابتی
- بلفاریت یا التهاب لبه پلک
- پیر چشمی
- گل مژه
- شالازیون
- جداشدگی شبکیه
- کوفتگی یا پارگی چشم
- خراشیدگی یا زخم قرنیه
- انتروپیون
- اکتروپیون
- ورم ملتحمه آلرژیک
- هرپس زوستر چشمی
- خراش قرنیه
- آب سیاه یا گلوکوم
- بوتاکس اطراف چشم و صورت
- آب مروارید
- جراحی پلک یا بلفاروپلاستی
- لیزیک و لازک
- شالازیون
- افتادگی پلک
- مجرای اشکی
- تومور اربیت
- گلوکوم یا آب سیاه
- پی آر کی
- انحراف چشم
دسته بندی مطلب:
جراحی زیبایی پلک (بلفاروپلاستی) BLEPHAROPLASTY
عمل جراحی زیبایی پلک (بلفاروپلاستی) Blepharoplasty
از نظر زیباییشناسی، چشمها مهمترین بخش صورت هستند. چشمها در بسیاری موارد نشاندهنده سن فرد و حتی منعکس کننده حالات هیجانی و خلقی وی نیز میباشند. از سوی دیگر و شاید باید گفت متأسفانه، چشمها و پلکها زودتر از سایر اجزای بدن علایم پیری را نشان میدهند. عمل جراحی پلاستیک پلکها که اصطلاحاً بلفاروپلاستی نامیده میشود برای برداشتن پُف پلکها و پوست اضافی آنها طراحی شده و هدف اصلی آن جوان ساختن چهره افراد است.
چه کسانی کاندید عمل جراحی زیبایی پلک هستند؟
بهترین کاندیدهای جراحی زیبایی پلک، کسانی هستند که حداقل 35 سال سن دارند و آویزان شدن پوست پلک یا پُف زیر چشم باعث تغییرات ناخوشایند در چهره آنها شده است (البته در موارد استثنایی، افراد جوانتر را که به دلایل خاص مشکلات فوق را پیدا کردهاند میتوان تحت عمل جراحی قرار داد). برای انجام این جراحی لازم است شخص به طور کلی سالم بوده و بیماری خاصی نداشته باشد. همچنین باید انتظارات واقعبینانه و معقولی از عمل جراحی و نتایج آن داشته باشیم. به همین دلیل دیدن تصاویر قبل و پس از جراحی سایر افراد و احیاناً مشورت با کسانی که قبلاً جراحی شدهاند، میتواند کمککننده باشد.
در ضمن باید توجه داشت که جراحی بلفاروپلاستی موارد زیر را بهبود نمیبخشد:
حلقههای سیاه اطراف چشم
افتادگی ابرو (برای رفع این مشکل به جراحی تکمیلی یا جداگانهای نیاز است.)
چروکهایی که اطراف پلک، بین دو ابرو و پیشانی ایجاد میشود(برای اصلاح این موارد تزریق بوتوکس روش مناسبی است).
قبل ازجراحی چه اقداماتی نیاز است؟
قبل از عمل جراحی یک معاینه دقیق چشم ضروری است. تعیین قدرت بینایی ،بررسی وضعیت لایه اشکی، بررسی حرکات چشم واعصاب حرکتی و حسی چشم و صورت ، بررسی وضعیت ابروها وقرینه بودن آنها از جمله معایناتی است که باید انجام شوند. در صورت وجود بیماری خاص یا حساسیت دارویی یا مصرف داروی خاص باید به پزشک معالج اطلاع داده شود.لازم است داروهای رقیق کننده خون از جمله آسپرین و مشابه آن طبق نظر پزشک معالج از 10 روز تا 2 هفته قبل از عمل قطع شوند.
قبل از عمل باید وضعیت سیستمیک شخص بررسی شده ، آزمایشات خون مورد نیاز انجام شود و در صورت تشخیص بیماری خاص باید بررسی و در صورت نیاز با متخصص مربوطه مشاوره شده و تحت درمان قرار گیرد.
جراحی چگونه انجام می شود؟
معمولا جراحی به صورت سر پایی انجام می شود و نیازی به بستری شدن ندارد.تقریبا همیشه جراحی با بی حسی موضعی انجام می شود.در موارد بسیار استثنایی بسته به وضعیت بیمار و در صورت صلاحدید پزشک،ممکن است بیمار به طور کامل بیهوش گردد.
جراحی پلک فوقانی
در جراحی پلک فوقانی پوست اضافی،عضله و کیسه های چربی(که به صورت پف کردگی خصوصا در قسمت داخلی تظاهر می کند)،بر اساس امکانات و انتخاب جراح توسط چاقوی جراحی، لیزر یا امواج رادیویی برداشته می شود . به علاوه در صورتی که افتادگی پلک نیز وجود داشته باشد می توان آن را در حین عمل اصلاح کرد.جراحی پلک فوقانی باعث بهبودی شکل و موقعیت پلک فوقانی شده و اگر این پوست اضافی یا افتادگی پلک باعث محدودیت میدان دید شده باشد،آن را نیز برطرف می کند و در مجموع ظاهری جوان تر به فرد می بخشد.گاهی عمل جراحی بالا کشیدن ابرو نیز همراه با جراحی پلک فوقانی انجام می شود.
جراحی پلک تحتانی
جراحی پلک تحتانی در اغلب موارد به منظور برداشتن کیسه های چربی زیر پلک تحتانی که حالت پف کردگی ایجاد می کند انجام می شود.در موارد خاص چربی برداشته نشده و فقط جا به جا یا پخش می شود.در بیشتر موارد عمل با ایجاد برشی در پشت پلک تحتانی (در سمت ملتحمه) صورت گرفته و چربی های اضافی برداشته می شوند و در انتهای عمل نیازی به بخیه کردن نیست. در صورت وجود پوست اضافی و شلی پوست،در زیر خط مژه ها برش داده شده و از این طریق پوست و چربی اضافی و احیانا عظله برداشته می شوند و محل برش با بخیه های ظریف دوخته می شود.
در جراحی پلک تحتانی نیز می توان از لیزر یا امواج رادیویی استفاده کرد.مزیت استفاده از لیزر و امواج رادیویی بستن هم زمان عروق خونریزی دهنده حین برداشتن بافت است،در نتیجه احتمال خونریزی حین و پس از عمل و خطرات احتمالی آن را کاهش می دهد.
چه مراقبت های پس از عمل نیاز است؟
در پایان جراحی محل برش و بخیه ها با پماد چرب می شود و نیازی به پانسمان و بسته شدن چشم وجود ندارد.پس از آن که اثر داروی بی حس کننده از بین رفت ممکن است احساس کنید که پلک ها تحت کشش و دردناک هستند.این حالت معمولا خفیف است و با مصرف مسکن های معمولی بر طرف می شود.در صورت بروز هر گونه درد شدید یا کاهش دید حتما با پزشک خود تماس بگیرید.معمولا توصیه می شود که پس از عمل 24 تا 48 ساعت از کمپرس سرد استفاده کنید و سرتان را بالا نگه دارید (برای خوابیدن هم چند بالش زیر سرتان بگذارید) این اقدامات به کنترل ورم و کبودی محل عمل کمک زیادی می کند.میزان ورم و خون مردگی محل عمل در افراد مختلف متفاوت است.
معمولا ورم و کبودی پس از چند روز به حداکثر می رسد و ظرف 2 تا 4 هفته بر طرف می گردد.تا یکی دو هفته پس از عمل پلک ها ترشحات خفیف یا حالت چسبندگی دارند.مصرف قطره های مناسب به رفع این حالات کمک می کند.در هفته های اول پس از عمل ممکن اشکریزش،حساسیت به نور و تغییرات گذرای بینایی (مثل تاری دید یا دوبینی) ایجاد شود که به تدریج بر طرف می شود.بخیه ها معمولا 5 تا 7 روز پس از عمل برداشته می شود و پس از برداشتن بخیه ها تورم پلک ها کم کم فروکش می کند و فرد ظاهر بهتری پیدا می کند.
چه زمانی می توان فعالیت های عادی و روز مره را از سر گرفت؟
اکثر افراد پس از یکی دو روز می توانند مطالعه کرده یا تلویزیون تماشا کنند.پس از 5 تا 7 روز که همه بخیه ها برداشته شدند و محل زخم تقریبا جوش خورد می توان فعالیت های شغلی را از سر گرفت.از این زمان با صلاحدید پزشک می توان از مواد آرایشی برای پنهان کردن کبودی و محل برش استفاده کرد.معمولا تا 3 الی 4 هفته پس از جراحی چشم ها به آفتاب،باد شدید و گرد و غبار حساس هستند.در این مدت بهتر است از یک عینک آفتابی بزرگ و یک کرم ضد آفتاب مخصوص دور چشم استفاده کرد.
تا 4 الی 5 روز بهتر است فرد فعالیت های خود را محدود کند و در حد امکان استراحت نسبی داشته باشد،به علاوه 3 تا 4 هفته لازم است از فعالیت های سنگین (مثل خم شدن،برداشتن اشیا سنگین از زمین و ورزش های قدرتی) اجتناب شود.
آیا این عمل عوارضی نیز دارد؟
هر عمل جراحی می تواند عوارضی داشته باشد خصوصا که عمل جراحی پلک در ارتباط با بینایی فرد می باشد،لذا توصیه می شود این گونه عمل جراحی توسط همکاران فوق تخصص جراحی پلاستیک و ترمیمی چشم انجام شود که آشنایی کامل با آناتومی دقیق این ناحیه حیاتی دارند تا عارضه ای در ارتباط با بینایی فرد ایجاد نشود.مسلما در دست جراح با تجربه عوارض این جراحی به مراتب کمتر است.
عوارض خفیف پس از عمل عبارتند از: دو بینی یا تاری دید گذرا ، تورم و کبودی پلک،عدم تقارن محل برش در دو طرف،جوش های سفید کوچک در محل بخیه ها.
این عوارض گذرا هستند و پس از چند هفته کم کم بر طرف می شوند.پس از جراحی در برخی از افراد به خصوص در موقع خواب پلک ها کاملا بسته نمی شوند.این حالت معمولا خفیف است و پس از چند هفته به تدریج بهتر می شود.استفاده از قطره اشک مصنوعی و پمادهای مرطوب کننده در موقع خواب به کنترل این حالت کمک می کند،اما اگر این حالت شدید باشد و منجر به باز ماندن پلک به مدت زیاد شود می تواند باعث ایجاد خشکی و زخم قرنیه گردد که عوارض جدی بینایی را به دنبال دارد و باید با جراحی مجدد اصلاح شود. در موارد بسیار نادری ممکن است پس از عمل ، خونریزی شدید اتفاق بیافتد و با فشار آوردن بر عصب بینایی باعث کاهش دید شدید و دائمی شود.جراح پلک سعی می کند که پس از جراحی ، دو طرف کاملا مشابه باشند، اما گاهی اوقات و ندرتا به علت اختلاف روند ترمیم در دو طرف ، این قرینگی کامل ایجاد نخواهد شد.
آیا پس از عمل تغییرات پوستی ایجاد نمی شود و با افزایش سن نتایج برگشت نخواهد کرد؟
همان طور که نمی توان جلوی افزایش سن را گرفت، نمی توان جلوی تغییرات بافتی و پوستی به علت گذشت زمان را گرفت.برای انجام این عمل در پلک فوقانی، در چین طبیعی برش ظریفی داده خواهد شد.آشنایی جراح با آناتومی عروق و اعصاب و نسوج حیاتی این نواحی بسیار مهم است،چنانچه برش ظریف و در چین طبیعی بالای پلک داده شود،آثار قابل ملاحظه ای نخواهد داشت و محل برش معمولا 3 تا 6 ماه رنگ صورتی دارد و پس از این مدت به صورت یک خط ظریف سفید در می آید و تقریبا محو می شود.در پلک تحتانی چنانچه پوست اضافه نداشته باشد و فقط پف آلودگی در نتیجه بیرون زدگی چربی باشد،از طریق داخل پلک تحتانی (trans conjuctival) عمل خواهد شد و هیچ گونه بخیه ای نخواهد داشت.در صورت وجود پوست اضافی،برش در زیر خط مژه ها و در محلی خواهد بود که آثاری بر جای نمی گذارد.
نکاتی که بیمار باید بداند:
1- از دو هفته قبل از عمل از داروهایی مثل آسپرین،بروفن،ایندومتاسین،پیروکسیکام و مفنامیک اسید استفاده نکنید و چنانچه به هر دلیلی به مسکن نیاز داشتید فقط از استامینوفن ساده یا کدئینه استفاده کنید.
2- قبل از ورود به اتاق عمل حتما آرایش چهره خود را کاملا پاک نمایید.
3- 24 تا 48 ساعت بعد از عمل از کمپرس سرد استفاده نمایید.بدین منظور می توانید چند تکه کوچک یخ را در کیسه فریزر ریخته،در کیسه را بسته و پس از قرار دادن یک گاز استریل روی زخم ، آن را روی پلک ها و اطراف چشم های خود قرار دهید.
4- در طی دو روز اول بعد از عمل هنگام دراز کشیدن بهتر است بالش زیر سر شما بلند تر باشد تا شیب بدنتان بیشتر شود.این کار باعث می شود کبودی و تورم پلک ها به حداقل برسد.
5- داروهای تجویز شده را طبق دستور پزشک معالج مصرف کنید.
6- 5 تا 7 روز بعد از عمل برای کشیدن بخیه ها مراجعه کنید.
برای اطلاع از هزینه عمل جراحی بلفاروپلاستی یا جراحی زیبایی پلک و همچنین مشاوره درباره تمامی بیماری های و جراحی های چشم با ما تماس بگیرید.
تگ ها:
جراحی پلک ، جراحی زیبایی پلک ، بلفاروپلاستی ، Blepharoplasty ، بلفاروپلاستی چیست؟ ، چه مراقبت های پس از عمل بلفاروپلاستی (جراحی پلک)نیاز است؟ ، آیا عمل جراحی پلک (بلفاروپلاستی) عوارضی دارد؟ ،هزینه عمل جراحی بلفاروپلاستی چقدر است، عوارض خفیف پس از عمل بلفاروپلاستی چیست ؟ ، نکاتی که بیمار باید در مورد عمل بلفاروپلاستی (جراحی زیبایی پلک) بداند ، جراحی پلک چیست؟ ،قیمت عمل بلفاروپلاستی،عوارض جراحی زیبایی پلک،عمل جراحی پلک یا بلفاروپلاستی به چه صورتی انجام می شود؟ ،هزینه بلفاروپلاستی، آیا با افزایش سن امکان بازگشت نتایج عمل بلفاروپلاستی (جراحی زیبایی پلک) وجود دارد؟ ، می خواهم بر روی پلک های خود عمل زیبایی یا بلفاروپلاستی را انجام بدهم ،قیمت عمل جراحی بلفاروپلاستی، چه مراقبت های پس از عمل جراحی زیبایی پلک یا بلفاروپلاستی لازم است؟ ، چه داروهایی را نباید قبل از عمل بلفاروپلاستی مصرف کنیم،هزینه عمل بلفاروپلاستی،عوارض عمل بلفاروپلاستی،هزینه عمل جراحی زیبایی پلک
- آب مروارید
- کراتوکونوس یا قوز قرنیه
- عیوب انکساری چشم
- هایفما
- افتادگی پلک یا پتوز
- مگس پران و جرقه
- تنبلی چشم
- رتینوپاتی دیابتی
- بلفاریت یا التهاب لبه پلک
- پیر چشمی
- گل مژه
- شالازیون
- جداشدگی شبکیه
- کوفتگی یا پارگی چشم
- خراشیدگی یا زخم قرنیه
- انتروپیون
- اکتروپیون
- ورم ملتحمه آلرژیک
- هرپس زوستر چشمی
- خراش قرنیه
- آب سیاه یا گلوکوم
- بوتاکس اطراف چشم و صورت
- آب مروارید
- جراحی پلک یا بلفاروپلاستی
- لیزیک و لازک
- شالازیون
- افتادگی پلک
- مجرای اشکی
- تومور اربیت
- گلوکوم یا آب سیاه
- پی آر کی
- انحراف چشم
دسته بندی مطلب:
تگ ها:
Blepharoplasty
آیا با افزایش سن امکان بازگشت نتایج عمل بلفاروپلاستی (جراحی زیبایی پلک) وجود دارد
آیا عمل جراحی پلک (بلفاروپلاستی) عوارضی دارد
جراحی پلک
جراحی پلک چیست
عمل جراحی پلک یا بلفاروپلاستی به چه صورتی انجام می شود
عوارض خفیف پس از عمل بلفاروپلاستی چیست
می خواهم بر روی پلک های خود عمل زیبایی یا بلفاروپلاستی را انجام بدهم
نکاتی که بیمار باید در مورد عمل بلفاروپلاستی (جراحی زیبایی پلک) بداند
هزینه بلفاروپلاستی
هزینه عمل جراحی بلفاروپلاستی چقدر است
چه داروهایی را نباید قبل از عمل بلفاروپلاستی مصرف کنیم
چه مراقبت های بعد از عمل بلفاروپلاستی (جراحی پلک)نیاز است
چه مراقبت های پس از عمل بلفاروپلاستی (جراحی پلک)نیاز است
چه مراقبت های پس از عمل جراحی زیبایی پلک یا بلفاروپلاستی لازم است
آب مروارید (کاتاراکت)چیست؟
به کدر شدن عدسی چشم کاتاراکت گفته می شود. در این حالت عدسی شبیه یک پنجره مه گرفته یا زرد است. البته میزان کدورت و شکل آن در عدسی های مختلف متفاوت است و اگر کدورت از مرکز عدسی دور باشد ممکن است فرد هرگز متوجه وجود آب مروارید نشود.
باور های غلطی در مورد کا تاراکت وجود دارد که برخی از آن ها عبارتند از :
کاتاراکت یک پرده در جلو چشم است
کاتاراکت در نتیجه استفاده زیاد از چشم ایجاد می شود
کاتاراکت می تواند از یک چشم به چشم دیگر منتقل شود
کاتاراکت یکی از علل برگشت نا پذیری کوری است
علائم کاتاراکت کدامند؟
تار شدن دید بدون وجود درد
حساسیت به نور
دید نا مناسب در شب
دو بینی در یک چشم
احتیاج به نور بیشتر برای مطالعه
محو و زرد شدن رنگ ها
البته این علایم ممکن است در سایر بیماری ها هم دیده شوند. به همین علت بروز کاتاراکت با معاینه توسط چشم پزشک مشخص می شود.
علل کاتاراکت کدامند؟
شایع ترین نوع آب مروارید در نتیجه افزایش سن اتفاق می افتد و سایر علل آن عبارتند از:
سابقه خانوادگی کاتاراکت
بیماری های سیستمیک مانند دیابت
سابقه اصابت ضربه به چشم
قرار گرفتن طولانی و بدون محافظ نور خورشید یا اشعه
جراحی های قبلی چشمی
مصرف سیگار
استفاده دراز مدت از برخی از دارو ها مانند کورتون
سرعت پیشرفت کاتاراکت چگونه است؟
سرعت پیشرفت کاراراکت از فردی به فرد دیگر و در یک فرد از چشمی به چشم دیگر متفاوت است. لازم به ذکر است شایع ترین نوع کاتاراکت که در نتیجه افزایش سن اتفاق می افتد تدریجی بوده و طی سال ها پیشرفت می کند و بطور کلی پیش بینی سیر آن امکان پذیر نمی باشد.
کاتاراکت چگونه تشخیص داده می شود؟
با معاینه دقیق و کامل چشم توسط چشم پزشک کاتاراکت تشخیص داده می شود. این معاینه دقیق که شامل بررسی قدرت بینایی و ساختمان چشم است، می تواند سایر علل تاری دید را مشخص کند.
چه زمانی باید جراحی صورت گیرد؟
جراحی زمانی باید انجام شود که کاتاراکت باعث کاهش دید و اختلال در انجام فعالیت های روزانه شده باشد. این باور عمومی که آب مروارید باید برسد تا تحت عمل جراحی قرار گیرد و یا باور دیگری که می گوید کاتاراکت به محض تشخیص باید جراحی شود، هیچ کدام صحیح نیستند. لزوم عمل جراحی بر اساس شرایط بیمار تعیین می شود.
در واقع بیمار باید تشخیص دهد که آیا از عهده انجام وظایف روزانه خود بر میآید یا نه؟ آیا هنوز می تواند با احساس امنیت رانندگی کند؟ آیا دید او اجازه می دهد که فعالیت هایی مثل آشپزی، خرید، باغبانی و یا مصرف دارو های خود را بدون مشکل انجام دهد یا خیر.
با بررسی موارد بالا توسط بیمار و چشم پزشک زمان مناسب جراحی تعیین می شود.
کاتاراکت چگونه درمان می شود؟
اگر دید بیمار کمی تار شده باشد نیازی به درمان کاتاراکت ندارد و تغییرات کوچکی در شماره عینک می تواند تا مدتی این مشکل را بر طرف کند.
به این نکته مهم دقت کنید که هیچ قطره چشمی، ورزش، دارو و یا عینک خاصی وجود ندارد تا باعث درمان یا مانع از تشکیل کاتاراکت شود. البته همواره استفاده از عینک های آفتابی که مانع از رسیدن اشعه ماورای بنفش به چشم می شوند و یا عینک های طبعی که دارای پوشش ضد اشعه هستند توصیه می شود.
قبل، حین و بعد از جراحی کاتاراکت چه اتفاقاتی می افتد؟
قبل از جراحی:
تعین عدسی قدرت داخل چشمی قبل از عمل جراحی ضروری است که با معاینه دقیق چشم ها امکان پذیر است.در مورد امکان و نحوه استفاده از داروها ، از چشم پزشک خود سوال کنید.حضور فردی از بستگان یا دوستان،در روز عمل ضروری است،زیرا شما بعد از جراحی قادر به رانندگی نخواهید بود. بهتر است 4 ساعت قبل از جراحی از مصرف غذا خودداری شود.
روز جراحی:
این جراحی ،معمولا به صورت سرپایی انجام می شود در بدو ورود به بخش جراحی توسط قطره های مخصوص چشم بیمار بی حس می گردد، پوست اطراف چشم به دقت تمیز شده و یک پوشش استریل روی سر و صورت قرار می گیرد و در حین عمل بیمار ممکن است نور و حرکت را ببیند اما قادر به دیدن جراحی نیست.
برای انجام این عمل در سطح چشم برش کوچکی ایجادمی شود. در اغلب جراحی جراح از یک وسیله ظریف به نام ماشین فیلکو برای برداشتن عدسی کدر شده استفاده می کند و یک عدسی داخل چشمی از جنس سیلیکون، آکریلیکو و یا پلاستیک به جای عدسی کدر شده قرار می گیرد بعد از اتمام جراحی معملا یک پوشش محافظ بر روی چشم بیمار قرار می دهند و بعد از یک استراحت کوتاه بیمار می تواند به منزل برود.
بعد از جراحی:
بعد از جراحی باید نکات زیر مورد توجه قرار گیرد:
از قطره های چشمی دقیقا استفاده شود
از وارد کردن فشار به چشهابا مالیدن آنها خود داری شود
تا زمانی که پزشک به بیمار اجازه نداده. از انجام فعالیت هایی که فشار چشم را افزایش می دهد خود داری کند
برای تعیین زمان رانندگی از پزشک سوال شود
آیا این جراحی باعث بهبود دید می شود؟
میران موفقیت در عمل جراحی عالی است و در اکثر بیماران در صورت عدم بیماری های چشمی دبگر محدود کننده بیماری دید بهبود می یابد حتی در صورت موفقیت آمیز بودن عمل جراحی بعضی از بیماران ممکن است به میران بینایی مطلوب خود نرسند.
خوب است بدانید سایر مسایل چشمی مانند آب سیاه و رتینوپاتی دیابتی ممکن است بعد از عمل جراحی باعث محدودیت در دید شوند.
عوارض بعد از عمل جراحی کدامند؟
عفونت
خونریزی
دم ماکولا (ورم شبکیه)
جدا شدگی پرده شبکیه
توجه! در صورت هر یک از علایم لازم است بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید:
دردی که با ضد درد های معمولی بهبود نیابد
تهوع و استفراغ
سرفه پیش رونده
ضربه به چشم
- آب مروارید
- کراتوکونوس یا قوز قرنیه
- عیوب انکساری چشم
- هایفما
- افتادگی پلک یا پتوز
- مگس پران و جرقه
- تنبلی چشم
- رتینوپاتی دیابتی
- بلفاریت یا التهاب لبه پلک
- پیر چشمی
- گل مژه
- شالازیون
- جداشدگی شبکیه
- کوفتگی یا پارگی چشم
- خراشیدگی یا زخم قرنیه
- انتروپیون
- اکتروپیون
- ورم ملتحمه آلرژیک
- هرپس زوستر چشمی
- خراش قرنیه
- آب سیاه یا گلوکوم
- بوتاکس اطراف چشم و صورت
- آب مروارید
- جراحی پلک یا بلفاروپلاستی
- لیزیک و لازک
- شالازیون
- افتادگی پلک
- مجرای اشکی
- تومور اربیت
- گلوکوم یا آب سیاه
- پی آر کی
- انحراف چشم
دسته بندی مطلب:
افتادگی پلک (پتوز) و راه حل درمان چیست؟
افتادگی پلک (پتوز) و راه حل درمان چیست؟
به افتادگی پلک فوقانی پتوز گفته می شود. این افتادگی ممکن است خفیف بوده و یا تمامی مردمک را بپوشاند. در برخی موارد پتوز می تواند دید طبیعی را محدود و یا حتی بطور کامل مسدود نماید.
▪ پتوز می تواند :
یک یا هر دو چشم را درگیر کند.
وراثتی باشد.
در بدو تولد بروز کند.
در سنین بالاتر اتفاق بیفتد.
▪ پتوز در کودکان :
پتوز مادرزادی به معنای وجود پتوز در بدو تولد می باشد. اگر کودکی با پتوز متوسط تا شدید متولد شود، ممکن است برای تکامل بینایی نیازمند درمان فوری باشد.
پتوز مادرزادی اغلب در اثر نقص در تکامل عضله بالابرنده پلک فوقانی که عضله لواتور نام دارد، اتفاق می افتد. اگرچه معمولا یک اختلال مجزا می باشد، ولی در موارد مادرزادی، ممکن است همراه با اختلالات زیر باشد:
اختلال حرکات چشمی
بیماری های عضلانی
تومورهای پلک یا سایر تومورها
اختلالات عصبی
عیوب انکساری
پتوز مادرزادی معمولا با گذشت زمان بهبود نمی یابد.
▪ علائم و نشانه های پتوز کدامند ؟
شایعترین علامت آشکار پتوز در کودکان، افتادگی پلک می باشد. در پتوز مادرزادی، اغلب عدم تقارن چین پلک فوقانی وجود دارد. کودکان مبتلا به پتوز ممکن است برای دیدن مجبور شوند گردن خود را به عقب خم کنند یا ابروها را به سمت بالا بکشند. این مانورهای سر و صورت نشان می دهند که کودک سعی می کند برای دیدن از هر دوچشم استفاده نماید. بعد از گذشت چند سال، این وضعیت های غیر طبیعی سر ممکن است منجر به اختلالات ظاهری سر و گردن شوند.
▪ مشکلات ناشی از پتوز در کودکان کدامند ؟
شایع ترین اختلال جدی مرتبط با پتوز دوران کودکی، آمبلیوپی (تنبلی چشم) می باشد. به دو علت پتوز می تواند ایجاد تنبلی چشم کند:
▪ انسداد مسیر بینایی در موارد پتوز شدید
ایجاد آستیگماتیسم و تاری دید ناشی از آن
بعلاوه پتوز ممکن است در صورت وجود انحراف چشم آن را مخفی نماید و این مورد نیز می تواند منجر به تنبلی چشم شود.
▪ پتوز مادرزادی چگونه درمان می شود ؟
در اغلب موارد، پتوز کودکان با جراحی درمان می شود. اگر تنبلی چشم هم وجود داشته باشد، ممکن است درمان با قرار دادن پوشش بر روی چشم سالم، استفاده از عینک یا قطره چشمی ضروری باشد. تشخیص لزوم انجام جراحی و انتخاب روش مناسب، بر اساس عوامل زیر صورت می گیرد:
سن کودک
درگیری یک یا هر دو پلک
شدت پتوز
قدرت عضلات بالا برنده و پایین آورنده پلک
وضعیت حرکات چشمی
در اوایل دوران زندگی معمولا ضرورتی به انجام جراحی برای موارد خفیف تا متوسط پتوز وجود ندارد. هم در موارد مذکور و هم موارد شدیدی که تحت عمل جراحی قرار گرفته اند، باید به طور منظم از نظر تنبلی چشم، عیوب انکساری و حالت های وابسته توسط چشم پزشک بررسی و در صورت نیاز تحت درمان قرار گیرند.
▪ علل پتوز بالغین چیست ؟
شایعترین علت پتوز در بالغین، کشیدگی یا جداشدگی تاندون عضله لواتور از روی پلک می باشد. وقوع این فرایند ممکن است ناشی ازعلل زیر باشد:
▪ افزایش سن
به دنبال جراحی کاتاراکت (آب مروارید) یا سایر جراحی های چشمی
ضربه به چشم
پتوز بالغین همچنین ممکن است عارضه ای از سایر بیماری ها مانند بیماری های عصبی یا عضلانی و در موارد نادر تومورهای حدقه چشم باشد که عضله بالابرنده پلک یا عصب آن را درگیر می کنند
▪پتوز بالغین چگونه درمان می شود ؟
چشم پزشک می تواند بررسی جامعی از مشکل شما به عمل آورده و راجع به روش های درمانی مختلف و عوارض وخطرات احتمالی آن ها اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار دهد.
برای تشخیص علت پتوز و انتخاب بهترین روش درمانی ممکن است نیاز به انجام آزمایش خون، عکسبرداری های مخصوص و یا سایر آزمایشات باشد. در صورت یافتن علت زمینه ای باید ابتدا این مورد اصلاح گردد، اما در اغلب موارد، درمان نهایی جراحی است که نوع جراحی نیز بر اساس شدت پتوز و سایر یافته های بالینی تعیین می گردد.
▪ خطرات جراحی پتوز کدامند ؟
خطرات جراحی پتوز شامل عفونت، خونریزی و کاهش بینایی می باشد، ولی وقوع این عوارض بسیار نادر است. بلافاصله بعد از عمل، ممکن است چشم بطورکامل بسته نشود، ولی این عارضه معمولا مقطعی است. در طی این مدت می توان از قطره و پماد برای محافظت چشم استفاده نمود. اگرچه ظاهر پلک بطور قابل توجهی اصلاح می شود، اما ممکن است پلک ها کاملا قرینه به نظر نرسند. در اغلب موارد بعد از جراحی در نگاه به پایین پلک عمل شده نسبت به طرف مقابل مختصری بالاتر قرار می گیرد و شب ها مختصری باز می ماند که این دو عارضه مشکل آفرین نیستند. در موارد نادر، حرکات کامل پلک قابل برگشت نیست. در برخی موارد، ممکن است بیش از یک بار عمل جراحی لازم باشد.
▪ خلاصه :
پتوز در بالغین و کودکان با انجام جراحی قابل درمان است و این درمان علاوه بر اصلاح وضعیت ظاهری می تواند باعث بهبود بینایی نیز شود. در پتوز کودکان، انجام معاینات منظم چشم پزشکی در سال های اول زندگی برای پیشگیری و درمان تنبلی احتمالی چشم از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
- آب مروارید
- کراتوکونوس یا قوز قرنیه
- عیوب انکساری چشم
- هایفما
- افتادگی پلک یا پتوز
- مگس پران و جرقه
- تنبلی چشم
- رتینوپاتی دیابتی
- بلفاریت یا التهاب لبه پلک
- پیر چشمی
- گل مژه
- شالازیون
- جداشدگی شبکیه
- کوفتگی یا پارگی چشم
- خراشیدگی یا زخم قرنیه
- انتروپیون
- اکتروپیون
- ورم ملتحمه آلرژیک
- هرپس زوستر چشمی
- خراش قرنیه
- آب سیاه یا گلوکوم
- بوتاکس اطراف چشم و صورت
- آب مروارید
- جراحی پلک یا بلفاروپلاستی
- لیزیک و لازک
- شالازیون
- افتادگی پلک
- مجرای اشکی
- تومور اربیت
- گلوکوم یا آب سیاه
- پی آر کی
- انحراف چشم
دسته بندی مطلب:
لیزیک (لازک) یا PRK مساله این است
لیزیک یا PRK مساله این است
می خواهم چشم هایم را لیزیک کنم
اغلب ما در مورد عیوب انکساری نکاتی را شنیده یا خواندهایم، اما هنوز خیلیها به درستی نمیدانند عیب انکساری چیست؟
نمیدانند یک عیب است یا نوعی بیماری یا فقط یک اختلال در بینایی؛ هر کدام اینها که بsاشد، بهترین راه درمان آن کدام است؟ و سؤالهای دیگری که گاه بیپاسخ باقی میماند.
اجازه دهید قبل از هر چیز این موضوع را روشن کنیم که عیب انکساری تنها یک اختلال بینایی است و بیماری محسوب نمیشود.
اما سوال بعدی، عيب انکساری چيست؟
اگر یادتان مانده باشد در دبیرستان و در درس فیزیک چگونگی تشکیل تصویر اجسام در چشم را خواندهایم؛ آنجا یاد گرفتیم که ما اشیاء را میبینیم، چون امواج نورانی از آنها به چشم ما میرسد.
این امواج نورانی که از اجسام به سوی ما می آیند، از لایه شفاف جلوی چشم که “قرنیه” نام دارد عبور میکنند و پس از شکست، بر روی شبکیه متمرکز میشوند.
منظور از انکسار در اصطلاح عیوب انکساری نیز همان تغییر مسیر یا شکست نور است، که باعث میشود پرتوهای نور تغییر مسیر دهند و بر روی شبکیه یک تصویر واضح ایجاد کنند.
باید بدانیم که تنها افرادی بدون عینک، بینایی کاملی دارند که ابعاد و اندازه بخشهای مختلف چشمشان با یکدیگر در تناسب کامل باشد. یعنی انحنای قرنیه آنها به شکلی باشد که میزان متناسبی از شکست نور را ایجاد کند تا پرتوهای نور طول کره چشم را طی کنند و دقیقاً بر روی شبکیه متمرکز شوند. در چنین شرایطی تصویر، درست در محلی که باید تشکیل میشود. در غیر این صورت، میگوییم چشم دارای عیوب انکساری است.
عیوب انکساری هم شامل نزدیک بینی، دوربینی، آستیگماتیسم و پیرچشمی میباشد.
خوب است بدانید 25 درصد از مردم دنیا دچار درجاتی از نزدیک بینی هستند که معمولاً ارثی است. نزدیک بینی از دوران کودکی آغاز میشود و در دوران نوجوانی پیشرفت میکند.
دوربینی اما نسبت به نزدیک بینی شیوع کمتری دارد. در کودکان شایعتر است و ممکن است با افزایش سن از شدت آن کاسته شود اما در سنین پیری، شیوع آن دوباره افزایش مییابد.
روش های تصحيح ديد
در صورتی که چشم ما دارای یک یا چند عیب انکساری باشد، راه های متعددي برای تصحیح دید وجود دارد؛ البته باید بدانیم هر يك از آنها دارای معایب و مزایایی است.
در اکثر نقاط جهان، عینک شایعترین و متداولترین راه حل بهشمار میرود. از مزایای عینک میتوان به مواردی مانند نگهداری آسان و قابلیت تعویض، قیمت به نسبت پایین و داشتن جنبه محافظتی برای چشم اشاره کرد.
يكي ديگر از راهحلهاي شايع برای تصحيح عيوب انكساري، استفاده از لنز تماسي است. استفاده از لنز، ما را از همراه بردن عینک و گم کردن گاه و بی گاه آن راحت می کند اما نگهداری از لنز و صدماتی که ممکن است روی سطح قرنیه ایجاد کند، خود داستان مفصلی دارد.
امروزه اما با پبشرفت علم چشم پزشکی، امکان جراحي عيوب انكساري در اختیار ما قرار دارد که راه حلی بسیار متداول، آسان و مطمئن است. راه حلی که ما را هم از لنز و هم از عینک بینیاز میکند.
************
جراحی عیوب انکساری یک واژه کلی است و به تمام روشهاي جراحي ليزری و غير ليزري برای رفع این عیوب اطلاق ميشود. این روشهای جراحی با تغییراتی روی سطح قرنیه، مسير امواج نوراني را اصلاح می کند و به این ترتیب اختلال بينايي را كاهش داده یا به طور کامل حذف ميکند.
در روشهای لیزری، با تاباندن ليزر، قرنيه تغییر شکل پیدا کرده، مسیر امواج نورانی هم اصلاح میشود.
تکنیکهای جراحی لیزری عیوب انکساری
در حال حاضر جراحی عیوب انکساری به چند روش انجام میشود.
لیزیک
در این روش ابتدا یک لایه بسیار نازک از سطح قرنیه برداشته میشود. این کار با استفاده از دستگاهی به نام میکروکراتوم انجام می شود. میکروکراتوم با سرعت بسیار بالا و به وسیله یک تیغ، لایه برداری را انجام می دهد. سپس چشم پزشک، لیزر را به میزان مناسب و بر مکان مشخصی از سطح قرنیه میتاباند تا انحنای قرنیه اصلاح شود. در پایان، لایه برداشته شده به جای خود بازگردانده میشود.
فمتولیزیک
فمتولیزیک آخرین نوآوری در اصلاح نزدیکبینی، دوربینی و آستیگماتیسم است. از نظر مراحل انجام جراحی، فمتولیزیک بسیار شبیه لیزیک است. اختلاف اساسی بین این دو روش، در نحوه ایجاد برش قرنیه می باشد. به طوری که در فمتولیزیک برای ایجاد برش از «لیزر فمتوسکند» استفاده میشود که این وسیله سرعت و دقت و ایمنی عمل را تا حد زیادی بالا میبرد. به بیان دیگر، فمتولیزیک روش پیشرفته لیزیک است. که در آن به جای میکروکراتوم از لیزر استفاده میشود. به همین دلیل به نام «لیزیکِ تمام لیزری» و «جراحی بدون تیغ» هم معروف شده است.
فمتولیزیک تمام ویژگیهای مثبت عمل لیزیک را داراست. ویژگی هایی مانند سرعت در بهبود دید، رفع سریع درد و بازگشت به زندگی روزمره به فاصله کوتاهی پس از عمل؛ در کنار تمام اینها، چون تمام مراحل عمل فمتولیزیک، با لیزر انجام می گیرد، دقت و سلامت بی¬نظیری را برای شما به ارمغان میآورد.
به همین دلایل، در حال حاضر فمتولیزیک از پرطرفدارترین روش های اصلاح عیوب انکساری در اروپا و آمریکا است.
PRK و لازک
PRK و لازک از دیگر روشهای اصلاح عیوب انکساری هستند. در این روشها پوسته سطحی قرنیه که اپی¬تلیوم نامیده میشود، با استفاده از یک وسیله برداشته شده و سطح قرنیه لیزر می شود و لایه تراشیده شده ظرف چند روز خود به خود ترمیم میشود. پس از فمتولیزیک، اینها نیز جزء شایع ترین روشهای اصلاح عیوب انکساری است.
حالا که با روشهای مختلف جراحی عیوب انکساری آشنا شدید، باید بدانید،
روش های لیزری اصلاح عیوب انکساری برای چه افرادی مناسب است؟
نکته بسیار مهم که نباید از آن غفلت کرد، این است که قبل از تعیین روش مناسب برای اصلاح عیوب انکساری، لازم است معاینات کاملی از چشم شما به عمل آید؛ تا میزان عیب انکساری مشخص شود و به کمک تصویربرداری، اطلاعات دقیقی از ضخامت و مشکل و انحنای قرنیه به دست بیاید. همچنین در مورد سلامت چشم نیز باید اطمینان کامل حاصل شود. پس از انجام این مراحل، چشم پزشک با در نظر گرفتن سن، شغل، وضیعت جسمی، سابقه بیماری و سایر اطلاعات، میتواند شما را در مورد بهترین انتخاب راهنمایی کند.
چه افرادی میتوانند تحت جراحی لیزری عیوب انکساری قرار بگیرند؟
• برای انجام جراحی عیوب انکساری، مانند هر عمل دیگری، شرایطی لازم است؛ از جمله:
• ثابت شدن نمره چشم، به طوری که نمره عینک یا لنز تماسیتان حداقل به مدت 6 ماه ثابت مانده باشد.
• سن بالای 18 سال.
• عدم وجود بیماری چشمی دیگری که بر نتیجه جراحی تأثیر منفی داشته باشد.
توصیههای قبل از عمل
• در روز عمل از عطر و ادکلن استفاده نکنید.
• از یک روز قبل از عمل از آرایش چشمها خودداری کنید.
• شب قبل از عمل، مژهها و پلکها را با شامپوی بچه و آب ولرم شستشو دهید.
• در صبح روز عمل از شستشوی چشمها با شامپو خودداری نمایید.
• در روز عمل با یک همراه به بیمارستان مراجعه کنید.
• ترجیحاً از 3 – 4 روز قبل از عمل از لنز تماسی استفاده نکنید.
در هنگام عمل چه اتفاقی می افتد؟
کلیه این عمل ها بدون بیهوشی و تنها با استفاده از قطره بیحس کننده انجام میگیرد و زمان عمل از چند دقیقه تجاوز نمیکند. در حین عمل دردی احساس نمیکنید. فقط کافی است با آرامش به دستورات تیم جراحی عمل کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید.
نکاتی که بعد از عمل باید رعایت کنید
• روز بعد از عمل حتماً باید ويزيت شويد.
• در 6 ماه اول پس از عمل باید در فواصل منظم برای ويزيت مراجعه كنيد. ترتيب ويزيتها براساس نوع عمل، شرايط چشم و صلاحديد پزشك متفاوت است.
• حداقل تا 3 ماه بعد از عمل از لنزهاى تماسى زيبايى استفاده نکنيد.
• حداقل به مدت سه روز و يا تا زمانى كه پزشكتان صلاح بداند، از مصرف لوسيون، كرم و لوازم آرايش در اطراف چشمتان خوددارى نماييد.
• باید حداقل به مدت 10 هفته ورزشهاى خشن از قبيل بوكس، فوتبال، كاراته و… را انجام ندهيد.
• یادتان باشد در هفتههاي اول پس از عمل، جداً از ماليدن چشمهایتان خوددارى کنيد.
• افرادى كه با تكنيك لازك وPRK عمل شدهاند، ممكن است در یکی ـ دو روز اول پس از عمل دچار درد شديد شوند. در صورت بروز اين حالت نگران نشويد؛ براى برطرف كردن درد از قرص مسكن استفاده كرده، سعى کنید در اتاق تاريك استراحت كنيد.
• براى ريختن قطره به داخل چشم، فقط پلك تحتانى را پايين بكشيد و از دست زدن به پلك فوقانى خودداری كنيد.
• پس از عمل فمتوليزيك تا 2 روز و پس از لازک و PRK تا 4-5 روز از استحمام و شستن سر و صورت خوددارى نماييد. این مدت، زمان لازم براى ترميم كامل لایه سطحی قرنیه و برداشتن لنز پانسمانى در عملهای لازک و PRK است.
• در روزهاى اول پس از عمل دقت كنيد آب وارد چشمتان نشود.
• در 2 هفته اول پس از عمل از يك شامپوى ملايم (مانند شامپو بچه) استفاده كنيد.
• در روزهاى اول پس از عمل از وضو گرفتن خوددارى كنيد. انجام تيمم اشكالى ندارد.
• در نخستین روزهاى بعد از عمل از تماشاى تلويزيون، كار با رايانه و ساير اعمالى كه باعث خشكى چشم مى شوند نیز خوددارى كنيد. لازم به توضیح است اين اعمال باعث صدمه به چشم و ضعيف شدن مجدد چشم ها نمى شود.
• سردرد، سوزش خفيف چشم و نوسانات بينايى در هفته هاى اول بعد از عمل طبيعى است/ در صورتی بروز چنین مواردی نگران نشويد.
• قطره هاي چشمي را دقیقاً طبق توصيه پزشك معالج مصرف كنيد.
• در چند روز اول پس از جراحى از عينك آفتابى استفاده كنيد.
لطفا برای اطلاع از قیمت یا هزینه عمل جراحی لازک و دیگر عمل های چشم با ما تماس بگیرید
تگ ها:
عمل لازک ، عمل جراحی لازک ،هزینه عمل جراحی لازک،همه چیز درباره لازک ، لازک بهتر است یا لیزیک ؟ ، آیا عمل جراحی لازک خطرناک است؟ ، بهترین سن برای عمل لازک و لیزیک چه سنی است؟ ،فرق لازک و prk،فرق عمل جراحی لازک و prk،هزینه عمل جراحی لیزیک،فرق لیزیک و لازک چیست؟ ، لیزیک و لازک کدام را انتخاب کنیم؟ ،قیمت عمل جراحی لازک، آیا عمل لازک به چشمها آسیب می رساند؟،هزینه عمل لیزیک، prk چیست ؟ فرق بین عمل لازک،لیزیک و prk چیست؟ ، فمتولیزیک چیست؟ ، مراقبت های بعد از عمل لازک چشم،هزینه عمل لازک،عوارض بعد از عمل لازک ، توصیههای قبل از عمل لازک چشم،قیمت عمل لازک،تفاوت لازک و prk،تفاوت عمل جراحی لازک و prk
- آب مروارید
- کراتوکونوس یا قوز قرنیه
- عیوب انکساری چشم
- هایفما
- افتادگی پلک یا پتوز
- مگس پران و جرقه
- تنبلی چشم
- رتینوپاتی دیابتی
- بلفاریت یا التهاب لبه پلک
- پیر چشمی
- گل مژه
- شالازیون
- جداشدگی شبکیه
- کوفتگی یا پارگی چشم
- خراشیدگی یا زخم قرنیه
- انتروپیون
- اکتروپیون
- ورم ملتحمه آلرژیک
- هرپس زوستر چشمی
- خراش قرنیه
- آب سیاه یا گلوکوم
- بوتاکس اطراف چشم و صورت
- آب مروارید
- جراحی پلک یا بلفاروپلاستی
- لیزیک و لازک
- شالازیون
- افتادگی پلک
- مجرای اشکی
- تومور اربیت
- گلوکوم یا آب سیاه
- پی آر کی
- انحراف چشم
دسته بندی مطلب:
تگ ها:
آیا عمل لازک به چشمها آسیب می رساند
بهترین سن برای عمل لازک و لیزیک چه سنی است
عمل جراحی لازک
فرق بین عمل لازک،لیزیک و prk چیست
فرق عمل جراحی لازک و prk
لازک
لیزیک و لازک کدام را انتخاب کنیم
مراقبت های بعد از عمل لازک چشم
تنبلی چشم Amblyopia
تنبلی چشم چیست؟
عملکرد هماهنگ مغز و چشم برای فرآیند بینایی ضروری است.پرتوهای نور وارد چشم شده و به پیام های الکتریکی تبدیل میشوند و سپس از طریق عصب بینایی به مغز فرستاده میشوند.تنبلی چشم یا آمبیوپی، به حالتی اطلاق میشود که بینایی یکی از چشم ها به دلیل عدم عملکرد هماهنگ مغز و چشم با یکدیگر کاهش پیدا میکند .چشم به نظر طبیعی می آید اما به طور طبیعی کار نمیکند چرا که مغز، چشم مقابل را ترجیح میدهد و تصویر را از آن چشم دریافت میکند.
شیوع تنبلی چشم :
تنبلی چشم شایعترین اختلال بینایی در کودکی است. تقریباً 2 تا 3 کودک از هر 100کودک به این اختلال دچار میشوند. اگر تنبلی چشم به خوبی در دوران کودکی درمان نشود ، در بزرگسالی باقی خواهد ماند و شایع ترین اختلال بینایی تک چشمی در دوران کودکی و میانسالی است.
علت :
هر شرایطی که شکل گیری طبیعی روند بینایی یا استفاده از چشم ها را تحت تاثیر قرار دهد، می تواند تنبلی چشم ایجاد کند. تنبلی چشم می تواند به دلیل انحراف چشم به داخل (ایزوتراپی یا لوچی) و یا انحراف چشم به خارج (اگزوتروپی) به وجود آید .در برخی موارد ،تنبلی چشم هنگامی ایجاد میشود که یکی از چشم ها نسبت به چشم دیگر بیشتر نزدیک بین،دوربین یا آستیگماتیسم است.اگر تطابق یکی از چشم ها دچار مشکل شود چشم آسیب دیده ” خاموش” شده و دچار تنبلی می شود. چشم ها ممکن است طبیعی به نظر برسند ، ولی یکی از چشم ها ، بینایی ضعیف تری دارد. این حالت سخت ترین نوع تنبلی چشم از جهت تشخیص است ، زیرا هنگامی که هر دو چشم کودک باز هستند، بینایی طبیعی به نظر میرسد . اگر هر دو چشم بینایی شدیدا تاری داشته ممکن است تنبلی در هر دو چشم رخ دهد. این حالت زمانی اتفاق می افتد که میزان بالایی از نزدیک بینی ، دور بینی یا آستیگماتیسم وجود داشته باشد.
تنبلی چشم انکساری (یا نامتقارن) چیست؟
انکسار به معنی تمرکز نور بر روی شبکیه برای تشکیل تصویر بینایی است. عیب انکساری زمانی روی میدهد که نور به شکل مناسب در چشم متمرکز نشود و شخص دچار تاری دید شود.زمانی که یک کودک ، تنبلی چشم انکساری یا نامتقارن دارد به این معناست که شدت عیب انکساری در هر یک از چشم های وی متفاوت است.
در این حالت ، مغز از چشمی که دید بهتری دارد استفاده می کند و بینایی چشم ضعیف تر را در واقع خاموش می کند .در ابتدا ، عینک می تواند با تصحیح عیب انکساری در هر دو چشم باعث عملکرد یکسان هر دو شود سپس ادامه درمان به اصلاح بینایی و درک عمق کمک می کند.
تنبلی ناشی از انحراف چشم (استرابیسم) :
تنبلی چشم در بسیاری از موارد همراه با انحراف چشم (در یک راستا نبودن مسیر چشم ها) روی میدهد. چشم منحرف شده ، برای اجتناب از دو بینی ، خاموش می شود و کودک فقط از چشم بهترش استفاده می کند . در نتیجه بینایی چشم منحرف شده تکامل نمی یابد.
تیره شدن بافت های طبیعی روشن چشم:
برخی از بیماری های چشمی مانند آب مروارید (تیره شدن عدسی که در حالت طبیعی روشن است) ممکن است منجر به تنبلی چشم شوند.هر عاملی که مانع از تشکیل تصویر واضع کانونی بر روی شبکیه شود، منجر به تنبلی چشم در یک کودک می شود.اگر چشم پزشک آب مروارید را در چشم شناسایی کند، ممکن است برای جلوگیر از شروع تنبلی چشم ، نیاز به جراحی باشد.
علایم تنبلی چشم :
بعضی از علائم تنبلی چشم که باید در یک کودک به دنبال آن بود عبارتند از:
- بینایی ضعیف در یک چشم و یا ضعف کلی بینایی
- دو بینی کج کردن سر یا بستن یکی از چشم ها برای دیدن
- ضعف درک عمق (سخت شدن قضاوت فاصله نسبی بین اشیا)
- انحراف به سمت داخل یا خارج در چشم
- سر درد
اگر والدین این علائم را در کودکشان ملاحظه کنند ، معاینه کودک توسط یک چشم پزشک بسیار ضروری است . درمان یا اصلاح تنبلی چشم باید در زودترین زمان ممکن آغاز شود تا سیستم بینایی کودک بتواند به درستی تکامل یابد. تمامی کودکان ، بدون توجه به اینکه در خطر تنبلی چشم هستند یا نه ، باید به صورت منظم ، تحت معاینه چشم قرار گیرند . تشخیص و درمان به موقع تنبلی چشم، باعث تغییر حقیقی در زندگی آینده این کودکان خواهد شد.
علاوه بر معاینات کودک سالم که باید برای همه کودکان و به محض تولد و بین سن 6 تا 12 ماهگی انجام شود ، غربالگری بینایی باید توسط متخصص کودکان یا پزشک مراقبت های اولیه در کودکان در سنین پیش دبستانی در 3 تا 4 سالگی ، انجام شود.
تشخیص تنبلی چشم :
تنبلی چشم با مشاهده تفاوت بینایی بین دو چشم یا بینایی ضعیف در هر دو چشم تشخیص داده می شود . از آنجایی که سنجش بینایی در کودکان خردسال دشوار است ، چشم پزشک دقت بینایی در کودکان خردسال دشوار است.چشم پزشک دقت بینایی را با نگاه کردن به چگونگی دنبال کردن اشیا توسط یک چشم کودک در هنگام بسته بودن چشم دیگرش ، تخمین می زند.
با استفاده از تعدادی آزمون که با مشاهده واکنش کودک در هنگام بسته بودن یک چشم انجام می شوند ، چشم پزشک می تواند تنبلی چشم را تشخیص دهد . اگر یکی از چشم ها دچار مشکل باشد و چشم سالم بسته شود ، کودک ممکن است تلاش کند که از اطراف چشم بند نگاه کند ، آنرا کنار بکشد و یا گریه کند.
بینایی ضعیف در یک چشم همیشه به این معنا نیست که یک کودک مبتلا به تنبلی چشم است. این حالت اغلب می تواند با تجویز عینک برای کودک بهبود یابد.
همچنین چشم پزشک شما ، داخل چشم را با دقت معاینه می کند تا ببیند که بیماری دیگری باعث تحت تاثیر قرار گرفتن بینایی شده است یا نه.این بیماریها عبارتند از آب مروارید، التهاب (تورم) ، تومورها و سایر مشکلات داخل چشمی .
درمان :
اگر مشکل از نوع انکساری باشد ، ابتدا برای اصلاح خطای تطابق، عینک تجویز می شود . اگر عینک به تنهایی بینایی کودک را بهبود نبخشد ، درمان بعدی بستن چشم است . ( معمولا به مدت چند هفته تا چند ماه) پوشاندن چشم سالم کودک با یک چشم بند ، آنها را مجبور میکند که از چشم ضعیفشان استفاده کنند . روش دیگر این است که بینایی چشم سالم تار شود . اینکار به وسیله قطره چشمی مخصوص و یا نوعی از عینک انجام می شود . در این حالت در برابر چشم سالم ، یک عدسی تار قرار داده می شود .
حتی بعد از اینکه بینایی چشم ضعیف بازگشت ، بسیار مهم است که بستن چشم در تنبلی چشم تا چند سال به صورت گاه گاه انجام شود تا بهبودی حفظ شود . چشم ضعیفتر باید تقویت شود تا بتواند به صورت طبیعی ببیند . تجویز عینک یا انجام جراحی میتواند علت تنبلی چشم را اصلاح کند ، ولی باید خود تنبلی چشم را نیز درمان کرد.
چرا بايد تنبلي چشم درمان شود؟
اگر تنبلي چشم درمان نشود منجر به مشكلات متعددي مي شود:
- ممكن است در چشم ، آسيب هاي بينايي جدي و دائمي گسترش پيدا كند.
- ممكن است درك عمق (ديد سه بعدي) از دست برود. زيرا براي اين كار ديد خوب در هر دو چشم مورد نياز است.
- در صورت بيمار شدن يا آسيب چشم سالم ، بينايي در بقيه عمر ضعيف خواهد بود.
افرادي كه فقط در يك چشم بينايي خوبي دارند ، ممكن است در انجام دادن مشاغلي كه قادر به انجام آن هستند ، دچار محدوديت شوند. چشم پزشك مي تواند نحوه درمان را به بيمار آموزش دهد و به شما و كودكتان در انجام موفق اين درمان كمك كند.
درمان موفق به موارد زير بستگي دارد:
- تنبلي چشم چه قدر شديد است.
- درمان كودك در چه سني شروع شده است.
اگر مشكل سريع تشخيص داده شده و درمان شود ، بينايي مي تواند در اكثر كودكان بهبود يابد. تنبلي چشم در اثر انحراف چشم يا عيوب انكساري نابرابر ممكن است در طول 9 سال اول زندگي با موفقيت درمان شود و اكثرا در آينده مجددا روي نمي دهد اگر تنبلي چشم تا پس از اوايل كودكي تشخيص داده نشود ، ممكن است درمان موفق نباشد. مطالعات در اين زمينه بسيار كم است و به خوبي مشخص نيست كه درمان چقدر در بزرگسالان جواب مي دهد. سيستم بينايي در 6 تا 9 سال اول زندگي تكامل مي يابد. ارتباط ضعيف بين چشم و مغز در طي اين دوران شكل مي گيرد. محققين در حال بررسي اين موضوع هستند كه آيا درمان براي بزرگسالان نيز نتيجه بخش است يا خير.
- آب مروارید
- کراتوکونوس یا قوز قرنیه
- عیوب انکساری چشم
- هایفما
- افتادگی پلک یا پتوز
- مگس پران و جرقه
- تنبلی چشم
- رتینوپاتی دیابتی
- بلفاریت یا التهاب لبه پلک
- پیر چشمی
- گل مژه
- شالازیون
- جداشدگی شبکیه
- کوفتگی یا پارگی چشم
- خراشیدگی یا زخم قرنیه
- انتروپیون
- اکتروپیون
- ورم ملتحمه آلرژیک
- هرپس زوستر چشمی
- خراش قرنیه
- آب سیاه یا گلوکوم
- بوتاکس اطراف چشم و صورت
- آب مروارید
- جراحی پلک یا بلفاروپلاستی
- لیزیک و لازک
- شالازیون
- افتادگی پلک
- مجرای اشکی
- تومور اربیت
- گلوکوم یا آب سیاه
- پی آر کی
- انحراف چشم
دسته بندی مطلب: