عمل جراحی لازک چشم (LASEK)

فهرست مطالب

لازک یکی از عمل‌های جراحی چشم است که از مزایای هر دو عمل جراحی اصلاح دید لیزیک و پی آر کی برخوردار است. عمل لازک به منظور اصلاح نزدیک بینی (میوپیا)، دوربینی (هیپروپی) و آستیگماتیسم انجام می‌شود.

در لازک نیز مانند دیگر جراحی‌های رفع عیوب انکساری با لیزر، قرنیه با استفاده از لیزر اگزایمر تغییر شکل داده می‌شود تا نور وارد شده به چشم به نحو مناسب بر روی شبکیه متمرکز شود و بیمار بتواند تصویر شفاف‌تری را بدون عینک یا لنز ببیند.

تمام بیمارانی که با انجام لیزردرمانی بر روی چشم‌های خود موافقت می‌کنند، می‌خواهند به بهترین نتیجه ممکن دست یابند. هر چه تکنیک پیشرفته‌تر باشد، ایمنی درمان بالاتر خواهد بود. دستگاه لیزر SCHWIND AMARIS به پشتوانه برترین تکنولوژی موجود، درمانی موثر را ارائه می‌دهد که از تمام جهات یعنی سرعت، دقت، ایمنی و راحتی ایده‌آل است. دستگاه SCHWIND AMARIS 1050RS  ماحصل سال‌ها پژوهش مستمر است و قوی‌ترین لیزر اگزایمر (excimer) در گروه محصولات AMARIS به شمار می‌آید.

مزیت لازک بر عمل‌های اصلاح دید این است که در این روش احتمال آسیب دیدن توسط میکروکراتوم وجود ندارد. همچنین تمامی خطرهای مربوط به ایجاد لایه قبل و بعد از عمل و در طول آن وجود ندارد. در کلینیک چشم‌پزشکی دکتر یادگاری، جراح چشم پس از مشاوره با بیمار بهترین روش عمل را با توجه به نتایج معاینه تعیین می‌کند. در این کلینیک با بکارگیری جدیدترین و پیشرفته‌ترین دستگاه لیزر SCHWIND AMARIS، به علت عدم نیاز به برداشت لایه سطحی قرنیه (اپیتلیوم)، احتمال عفونت چشمی در جراحی بسیار کم شده و درد بعد از عمل نیز کاهش می‌یابد.

به منظور آشنایی بیشتر با عمل لیزر لازک چشم و یا رزرو نوبت در کلینیک چشم پزشکی دکتر یادگاری می‌توانید با شماره‌ 02188672802 تماس حاصل فرمایید.[sv

متقاضی درمان

چون در عمل لازک نسبت به لیزیک مقداری حدود 160 میکرون بیشتر از بافت قرنیه حفظ می‌شود، جراحی لازک چشم به بیمارانی توصیه می‌شود که قرنیه نازک دارند.

تفاوت اصلی لازک با سایر روش‌های لیزر درمانی چشم

عمل لازک چشم تلفیقی از هر دو عمل لیزیک و PRK است. در لازک نیز مانند PRK اپیتلیوم قرنیه از لایه استرومای زیرین جدا می‌شود، اما جراح  در عمل لازک آن را کاملاً برنمی‌دارد و بافت را جدا نمی‌کند، بلکه لایه یا فلپ بسیار نازکی از اپیتلیوم را از یک سمت قرنیه بلند می‌کند و این لایه به چشم متصل می‌ماند. این بخش از عمل لازک مانند لیزیک است که در آن لایه ضخیم‌تری از بافت قرنیه ایجاد می‌شود.

بافت اپیتلیوم پس از اتمام جراحی با لیزر مجدداً روی سطح چشم قرار داده می‌شود تا لایه استرومای درمان شده با لیزر را بپوشاند. همچنین یک لنز پانسمان نیز روی چشم قرار داده می‌شود تا اپیتلیوم را در دوران بهبود در جای خود نگه دارد.

مقایسه دو عمل لازک و لیزیک

بلند کردن لایه بافتی از محل اتصال آن در جراحی لازک در لایه اپیتلیوم انجام می‌شود و این لایه بسیار نازک‌تر از لایه‌ای است که در عمل لیزیک در قرنیه ایجاد می‌شود و شامل بافت‌ اپیتلیوم و بافت عمقی‌تر لایه استروما است. اگر قرنیه به طور طبیعی ضخامت کمی داشته باشد و به همین دلیل بیمار متقاضی مناسبی برای عمل لیزیک محسوب نشود، موضوع فوق اهمیت بسیار می‌یابد.

لایه‌ی فوق نازک در عمل لازک برخلاف لیزیک روی سطح چشم ایجاد می‌شود و به این ترتیب مانند عمل لیزیک احتمال بروز عوارض ناشی از ایجاد فلپ در قرنیه وجود ندارد. همچنین احتمال این که جراح مقدار بسیار زیادی از قرنیه را با لیزر اگزایمر بردارد و به انسجام ساختاری چشم آسیب بزند، کاهش می‌یابد. چون لایه عمیق‌تری ایجاد نمی‌شود، احتمال خشک شدن چشم پس از جراحی لازک چشم بسیار پایین است.

به علاوه اگر بیمار دچار نزدیک‌بینی شدید باشد و لازم باشد برای اصلاح عیوب انکساری بافت بیشتری از بخش قرنیه برداشته شود، لازک انتخاب بهتری خواهد بود. همچنین چنانچه شغل یا عادت‌های بیمار احتمال آسیب دیدن چشم و جدا شدن لایه قرنیه ایجاد شده در جراحی لیزیک را افزایش دهد، باز هم عمل لازک توصیه می‌شود. با این حال لازم به ذکر است که لازک معمولاً ناراحتی بیشتری را برای بیمار ایجاد می‌کند و دوران بهبود آن از لیزیک طولانی‌تر است.

مقایسه لازک و PRK

لازک بسیار شبیه به پی آر کی است. جراح در هر دو روش اپیتلیوم بسیار نازک را بلند می‌کند تا به بافت‌های عمقی‌تر قرنیه دسترسی پیدا کند و برخلاف جراحی لیزیک یک لایه ضخیم‌تر را در قرنیه ایجاد نمی‌کند. تفاوت اصلی بین لازک و PRK در این است که لایه اپیتلیوم در عمل لازک حفظ و سپس جایگزین می‌شود، حال آن که در عمل PRK اپیتلیوم کاملاً برداشته می‌شود و پس از چند روز لایه جدیدی رشد می‌کند و جای آن را می‌گیرد.

در بدو امر بسیاری از جراحان تصور می‌کردند که نگهداشتن لایه اپیتلیوم در عمل لازک دوران بهبود را کوتاه‌تر از عمل PRK می‌کند. اما بسیاری از جراحان در عمل دریافتند که التیام یافتن لایه اپیتلیوم جایگزین شده در عمل لازک غالباً بیشتر از رشد لایه اپیتلیوم جدید در عمل PRK زمان می‌برد. به این ترتیب PRK محبوب‌ترین و پرکاربردترین روش برای “ابلاسیون سطحی” چشم باقی ماند.

در عمل ترنس لازک SCHWIND AMARIS کاربرد و مزیت‌های دستگاه

کاهش زمان درمان

این لیزر جدید پالس‌های لیزر را با سرعت 1050 بار در ثانیه ساطع می‌کند، در نتیجه زمان درمان برای اصلاح هر 100 درجه نزدیک ‌بینی به 1.3 ثانیه می‌رسد. هر چه درمان سریع‌تر شود، پایداری و پیش‌بینی‌پذیر بودن نتایج، به ویژه برای درمان درجات بالاتری از مشکل بینایی و رفع نیاز به عینک‌های قوی‌تر بهتر می‌شود.

برای مثال استفاده از لیزرهای آهسته‌تر و درمان‌های طولانی‌تر باعث می‌شود، بافت قرنیه در اتاق عمل مدت بیشتری در معرض هوای خشک قرار بگیرد، در نتیجه احتمال خشک شدن قرنیه در زمان لیزردرمانی افزایش یابد. خشکی شدید احتمال اصلاح بیش از اندازه را افزایش می‌یابد. ثابت نگه داشتن چشم برخی بیماران برای مدتی طولانی دشوار است، بنابراین چنانچه زمان درمان کاهش یابد، تلاش تیم عمل و ناراحتی بیمار نیز کمتر می‌شود. به این ترتیب نتایج بهتری به دست می‌آید و دقت ابلاسیون افزایش می‌یابد.

بهبود ردیابی چشم

چشم‌ها دائماً در حال حرکت است و ردیاب چشم باید این حرکات را دنبال کند تا پالس‌های لیزر در موقعیت صحیح به چشم تابانده شود. دستگاه 750S دارای ردیاب چشم شش بعدی است که چشم را در تمام موقعیت‌های ممکن در فضا دنبال می‌کند. تکنولوژی ردیاب در دستگاه 1050RS یک بعد دیگر، یعنی زمان را نیز به شش بعد 750S اضافه می‌کند.

اگرچه ردیاب‌های چشم بسیار سریع شده‌اند، یعنی با استفاده از دستگاه 750S می‌توان موقعیت چشم را 1050 بار در ثانیه ثبت کرد، اما با مشکل تاخیر مواجه هستیم. به بیان دیگر چند میلی ثانیه طول می‌کشد تا لیزر به موقعیت اندازه‌گیری شده جدید چشم واکنش نشان دهد و موقعیت خود را تغییر دهد. در دستگاه 1050RS برای این که تاخیر به صفر برسد، رایانه‌ی لیزر محل چشم را حتی پیش از رسیدن آن به یک نقطه معین پیش‌بینی می‌کند. به این ترتیب متخصص می‌تواند لیزر را برای یک شات دقیق در هر لحظه معین تنظیم کند و بر مشکل تاخیر غلبه کند. تاخیر نداشتن به ویژه برای لیزرهای سریعی مهم است که معادل سرعت ردیاب کار می‌کنند.

تمرکز کامل پزشک بر چشم

لیزر SCHWIND AMARIS درمان را برای جراح آسان‌تر می‌کند. جراح به واسطه سهولت فوق‌العاده کار با دستگاه می‌تواند توجه کامل خود را در طول جراحی بر چشم‌ها معطوف کند. صفحه‌ی نمایشگر کوچک مهم‌ترین اطلاعات وضعیتی را در معرض دید جراح قرار می‌دهد.

جراح نشانگرهای لیزر و توالی برنامه را همراه با وضعیت چشم روبروی خود دارد و فقط با فشردن یک دکمه می‌تواند تنظیمات مورد نظر خود را اجرا کند.

لیزر SCHWIND AMARIS مزایای دیگری نیز دارد؛ برای مثال لامپ اسلیت تشخیصی مستقیماً روی دستگاه قرار دارد. در نتیجه پزشک می‌تواند بدون تعویض اتاق معاینه، به سرعت ابلاسیون را پس از جراحی بررسی کند. از آنجایی که این دستگاه تختی چرخشی دارد، می‌توان آن را با لیزر فمتوسکند ترکیب کرد تا نیازی به بلند شدن بیمار نباشد. بازوی لیزری متحرک به بیمار کمک می‌کند تا راحت‌تر دراز بکشد و دوباره بایستد.

قبل از جراحی لازک چشم

جراح چشم را به دقت معاینه می‌کند و وضعیت سلامت عمومی بیمار را بررسی می‌کند تا اطمینان یابد که منعی برای انجام عمل وجود ندارد. بسیاری از جراحان چشم تنها در صورتی لازک را توصیه می‌کنند که جراحی لیزیک مناسب نباشد. اگر بیمار لنز داشته باشد، پزشک از بیمار می‌خواهد تا لنز را از مدتی قبل از انجام اقدامات لازم برای جراحی لیزر درآورد، چون لنز شکل طبیعی قرنیه را تغییر می‌دهد. چون بیمار نمی‌تواند پس از عمل رانندگی کند، باید هماهنگی لازم را با یکی از نزدیکان انجام دهد تا بعد از عمل او را به خانه برساند. همچنین بیمار باید مدتی، معمولاً یک هفته، مرخصی بگیرد، تا چشم التیام یابد و قدرت دید بیشتر شود.\

در طول جراحی لازک چشم

ابتدا قطره بی‌حس کننده داخل چشم ریخته می‌شود. سپس جراح برش مدوری را با استفاده از تیغی ظریف (ترفاین) در اپیتلیوم قرنیه ایجاد می‌کند. ترفاین ناحیه کوچک قوس مانندی را سالم و بدون برش باقی می‌گذارد، تا لایه یا فلپ اپیتلیوم متصل به چشم بماند. محلول الکل رقیق روی چشم ریخته می‌شود و حدود 30 ثانیه در چشم می‌ماند تا لبه‌های اپیتلیوم شل شود و جراح بتواند فلپ اپیتلیوم شل شده را به آرامی از کنار بلند کند.  سپس جراح لیزر اگزایمر را برای تغییر شکل استرومای قرنیه روی چشم می‌تاباند و دید را اصلاح می‌کند. فلپ اپیتلیوم پس از لیزر درمانی روی چشم برگردانده می‌شود. لنز مخصوصی که مانند پانسمان محافظ عمل می‌کند، روی چشم گذاشته می‌شود.

جراحی لازک چشم عملی سرپایی است که برای هر چشم کمتر از 15 دقیقه طول می‌کشد. بیمار در طول عمل هوشیار است، اما دردی حس نمی‌کند و آرام‌بخش ملایم دریافت می‌کند تا کاملاً راحت و آرام باشد.

پس از جراحی لازک چشم

بیمار پس از مدت کوتاهی استراحت در کلینیک مرخص می‌شود. اکثر بیماران تا چند روز پس از عمل از ناراحتی خفیف تا متوسطی شکایت دارند. بیمار باید لنز پانسمان را حدوداً 4 روز روی چشم نگه دارد تا سلول‌های اپیتلیوم سطحی در این مدت التیام یابد و ترمیم شود. همچنین پزشک آنتی بیوتیک و استروئید موضعی را برای مدت حداقل 3 هفته تجویز می‌کند تا این داروها روند التیام را تسهیل کند و احتمال بروز عفونت را به حداقل برساند.

دوران بهبود قدرت دید پس از عمل لیزیک معمولاً بسیار آهسته‌تر از لیزیک و غالباً کندتر از پی آر کی است. دوران بهبود بینایی اولیه پس از لازک بیش از یک هفته و پس از لیزیک 24 ساعت طول می‌کشد و نتیجه نهایی پس از چند هفته تا چند ماه مشخص می‌شود. نتایج لازک و PRK مشابه لیزیک است. اکثر افراد پس از جراحی چشم با لیزر به دید 20/20 دست می‌یابند و بینایی تقریباً تمام بیماران به 20/40 یا بیشتر می‌رسد. برحسب شدت عیوب انکساری ممکن است بیمار همچنان به عینک یا لنز نیاز داشته باشد، اما نمره آن پایین‌تر از قبل از عمل خواهد بود.

جراحی لازک چشم مانند لیزیک و پی آر کی لزوماً درمان پیرچشمی محسوب نمی‌شود، پیرچشمی عارضه‌ای مرتبط با افزایش سن است که به کاهش قدرت دید می‌انجامد. متخصص مناسب بودن عمل لازک را برای درمان پیرچشمی تعیین می‌کند.

جراجی لازک چشم

خطرها و عوارض جراحی لازک چشم

اختلال‌های دید زیر از عوارض بعد از عمل چشم با لیزر به شمار می‌آید:

  • تاری دید، هاله و نور خیره کننده
  • کافی نبودن یا بیش از حد بودن اصلاح یا پسرفتی که جراحی ثانویه را الزامی کند یا بیمار را مجبور به استفاده از عینک یا لنز در تمام فعالیت‌ها یا بعضی از آنها کند.
  • تحریک و عفونت چشم

اگرچه در عمل لازک عوارض مربوط به ایجاد فلپ قرنیه‌ای در عمل لیزیک وجود ندارد، اما جراحی لازک نیز عوارض خاص خود را دارد. فلپ نازک اپیتلیوم ایجاد شده در عمل لازک در بعضی موارد آن‌قدر محکم نیست که جایگزین شود و روی ناحیه درمان شده را بپوشاند. در این شرایط فلپ مانند روش پی آر کی کاملاً برداشته می‌شود. این کار معمولاً مشکلی را ایجاد نمی‌کند، اما اگر نزدیک‌بینی بیمار شدید باشد، به احتمال زیاد بیمار دچار تاری دید می‌شود. محلول الکل استفاده شده در عمل لازک باعث آسیب‌دیدگی بافتی سلول‌های اپیتلیوم می‌شود، این عارضه روند التیام پس از جراحی را آهسته می‌کند.

هزینه جراحی لازک چشم

هزینه عمل لازک نزد تمام پزشکان یکسان نیست و به هزینه متخصص، استفاده از تجهیزات تخصصی و هزینه مراقبت‌های قبل و بعد از جراحی مانند قطره چشم بستگی دارد. هزینه لازک تقریباً معادل عمل لیزیک است. هزینه تمام جراحی‌ها در این کلینیک و تحت نظارت دکتر یادگاری با حداقل قیمت و بالاترین کیفیت انجام می‌شود.

مقالات مرتبط

نوبت‌دهی نوبت‌دهی