چنانچه قصد انجام جراحی چشم با لیزر را دارید و تحقیق دربارهی این عمل را شروع کردهاید، احتمالاً با انبوهی از اصطلاحات پزشکی روبرو شدهاید که کاملاً گیجتان کرده است. یکی از مواردی که باعث سردرگمی اکثر بیماران میشود، تفاوت بین دو عمل لیزری چشم، یعنی لیزیک (Lasik) و لازک (Lasek) است.
برای این که تفاوت بین این دو درمان را متوجه شوید، نخست باید اطلاعاتی کلی درباره جراحی چشم با لیزر کسب کنید. جراحی چشم با لیزر در اصل به عملی اشاره دارد که در آن، لایهی شفاف چشم، یعنی قرنیه با پرتو متمرکزی از نور، به نام لیزر تغییرشکل داده میشود. اگرچه عمل لیزری چشم جراحی نامیده میشود، اما هیچ برشی با تیغ جراحی در این عمل ایجاد نمیشود و این عمل در واقع یک درمان لیزری چشم است. درمان چشم با لیزر به دو روش لیزیک و لازک انجام میشود. شیوهی باز کردن قرنیه برای عبور لیزر فرق اصلی بین لیزیک و لازک است. متخصص در عمل لیزیک، فلپ یا لایه محافظ بسیار نازکی را با لیزر اول روی قرنیه ایجاد میکند. سپس جراح فلپ محافظ را بلند میکند و دید را با لیزر دوم اصلاح میکند. هر دو چشم معمولاً در یک روز درمان میشود. لازک سرواژه “کراتکتومی ساب اپیتلیال با لیزر” است و در صورت نازک بودن قرنیه یا ابتلا به عارضهای که انجام جراحی چشم با لیزر را دشوار میکند، به لیزیک ترجیح داده میشود. در عمل لیزیک، برخلاف عمل لازک فقط از یک لیزر برای اصلاح دید استفاده میشود.
عمل لیزیک چشم برای چه کسانی انجام میشود؟
حدود 80 درصد از بزرگسالان میتوانند تحت عمل جراحی چشم لیزیک قرار گیرند. بسیاری از این افراد ویژگیهای زیر را دارند:
- سن آنها حداقل 18 سال است (به زوری که تجویزهای آنها به احتمال زیاد تثبیت شده است).
- مبتلا به مشکلات بینایی شایع هستند (ماند آستیگماتیسم، دوربینی و نزدیکبینی).
- سبک زندگی فعال دارند.
- نمیتوانند یا نمیخواهند از عینک یا لنزهای تماسی استفاده کنند.
- وضعیت سلامت عمومی آنها خوب است.
به علاوه، برخی الزامات پزشکی مانند تولید زیاد اشک و ضخیم بودن قرنیه نیز باید وجود داشته باشد. با مشاوره تخصصی میتوان وجود این ویژگیها را تعیین کرد. این مشاورهها حدود یک ساعت تا یک ساعت و نیم طول میکشد که به پزشک و چشمهای شما بستگی دارد. بسیاری از پزشکان به طور رایگان این مشاورهها را ارائه میدهند و به افراد کمک میکنند تا متوجه شوند که آیا شرایط قرار گرفتن تحت عمل لیزیک را دارند یا نه. اگر شما شرایط قرار گرفتن تحت عمل لیزیک را نداشته باشید، عملهای جراحی دیگر مانند پی آر کا به شما توصیه میشود که نتایج حاصل از انجام آن مشابه با عمل لیزیک است.
مراحل جراحی لیزیک
- لیزیک نیز مانند دیگر عملهای جراحی چشم با لیزر، با ریختن قطره بیحس کننده داخل چشم شروع میشود. پس از آن که چشم بیحس شد، جراح چشم را با اسپکولوم باز نگه میدارد.
- جراح با استفاده از ابزاری بسیار دقیق به نام میکروکراتوم، لایه نازکی از قرنیه را برش میدهد. سپس این لایه را کنار میزند تا لایه استرومال مشخص شود.
- سپس نور لیزر برای برش دادن و تغییرشکل قرنیه روی آن تابانده میشود. برای این کار لازم است که بیمار به نور قرمز یا سبز خیره شود.
- تابش لیزر پس از 30 ثانیه تا 2 دقیقه متوقف میشود.
- جراح لایه برش داده شدهی قرنیه را پس از به اتمام رسیدن عمل، به جای خود برمیگرداند و ناحیه را شستشو میدهد.
- چشم به طور طبیعی خشک میشود و فلپ نیز به تدریج به بقیه قرنیه جوش میخورد. اکثر جراحان به بیمار عینک محافظ میدهند تا چشم در مسیر بازگشت به خانه و در 24 ساعت اول پس از جراحی آسیبی نبیند.
چون بهبود چشم به محض برگرداندن لایه برش داده شدهی قرنیه شروع میشود، دوران بهبود لیزیک کوتاهتر از لازک و PRK است. بسیاری از بیماران دید معمول خود را ظرف 48 ـ 24 ساعت پس از عمل به دست میآورند.
سخن آخر
کلینیک چشم دکتر یادگاری ارائه کننده تمام خدمات مربوط به چشم شامل لیفت شقیقه، فمتولیزیک ،پتوز، بلفاروپلاستی، انحراف چشم، ضعیفی چشم و غیره می باشد. کلینیک ما با داشتن دکتری زبده و با مهارت و همچنین تیم متخصص و قوی یکی از کلینیک های مطرح در کشور است که شما می توانید با یکبار مراجعه و مشاهده مراجعین محترم و رضایت آنها از خدمات مجموعه ما، اطمینان حاصل کنید.
برای مشاوره رایگان یا گرفتن نوبت در درمان و زیبایی چشم کافیست با شماره ۰۹۱۲۰۶۱۷۹۷۳ با ما ارتباط برقرار کنید.