جراحی لازک (LASEK) یکی از روشهای محبوب و کمتهاجمی برای اصلاح مشکلات بینایی مانند نزدیکبینی، دوربینی و آستیگماتیسم است که به دلیل دقت و نتایج مثبتش مورد استقبال بسیاری قرار گرفته است. با این حال، آگاهی از عوارض احتمالی این جراحی برای افرادی که قصد انجام آن را دارند، بسیار ضروری است. در این مقاله، به بررسی جامع عوارض لازک پرداخته و اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار خواهیم داد تا بتوانید با دیدی باز و اطلاعات کافی تصمیمگیری نمایید.
لازک چیست؟
لازک (LASEK) یک روش جراحی اصلاح بینایی است که برای درمان مشکلات انکساری مانند نزدیکبینی، دوربینی و آستیگماتیسم به کار میرود. در این روش، برخلاف لیزیک (LASIK)، لایه نازکی از اپیتلیوم قرنیه با استفاده از الکل جدا میشود و پس از اصلاح قرنیه با لیزر، دوباره به محل خود بازگردانده میشود. لازک برای افرادی که قرنیه نازکتر یا خشکی چشم دارند و برای لیزیک مناسب نیستند، گزینه بهتری محسوب میشود. این روش زمان بهبودی بیشتری نسبت به لیزیک دارد؛ اما به دلیل حفظ بیشتر ساختار قرنیه، ایمنی بالاتری دارد.
تفاوت عمل لازک و لیزیک
اگر از قبل قرنیه نازک دارید یا پزشک شما تشخیص داده که تراشیدن قرنیه برایتان مناسب نیست، قطعاً عمل لازک برایتان بهتر است. در عمل لازک برخلاف لیزیک، قرنیه تراشیده نمیشود. با این که هر دو عمل لازک و لیزیک کار اصلاح بینایی و حذف عینک را انجام میدهند، اما عملکرد متفاوتی دارند.
در عمل لیزیک شکل قرینه اصلاح میشود. این عمل که رایجترین شکل عمل حذف عینک و اصلاح بینایی است تنها 15 دقیقه زمان میبرد. در عمل لیزیک ابتدا با یک لیزر فمتوثانیه (femtosecond) یک لایه محافظ روی بافت قرنیه ایجاد میشود. سپس با لیزر دیگری به نام اگزایمر (excimer) اصلاح بافت زیرین قرنیه شروع میشود. در نهایت بدون بخیه حالت لولایی ایجاد شده در لیزر محافظ قبلی صاف شده و عمل به پایان میرسد.
عمل لازک کمتر از لیزیک زمان میبرد. همچنین از لیزر اگزایمر فقط برای اصلاح قرنیه استفاده میشود. این عمل در عرض 10 دقیقه به اتمام میرسد و بیمار فشار کمتری نسبت به لیزیک احساس میکند. با این حال عوارض لازک میتوانند بیشتر از لیزیک باشند. علاوه بر این دوره نقاهت در لیزیک کوتاهتر از لازک است.
درمورد تفاوت لازک، لیزیک و PRK،بخوانید!
عوارض لازک
جراحی لازک، یکی از روشهای اصلاح عیوب انکساری چشم، مانند هر عمل جراحی دیگری امکان دارد با عوارضی همراه باشد. این عوارض شامل خشکی چشم، حساسیت به نور، تاری دید و دیدن هالهها و خیرگیها به ویژه در شب میشود. در برخی موارد نادر، عفونت یا مشکلات مربوط به بهبودی نیز رخ میدهد. اگرچه اکثر این عوارض معمولاً موقتی هستند و با گذشت زمان بهبود مییابند، اما در موارد خاص، مشکلات جدیتری نیز ممکن است پیش آید که نیازمند مداخلات درمانی اضافی باشند. آگاهی از این عوارض و مشاوره با پزشک متخصص قبل از جراحی بسیار مهم است.
عوارض لازک در کودکان
لازک برای کودکان ممنوع است. دلیل آن عدم تثبیت عیبهای انکساری در چشم کودکان است. عوارض لازک برای افراد زیر 18 سال موجب بازگشت مشکل بینایی و نیاز به عمل مجدد یا استفاده از عینک میشود. پزشکان بهترین سن برای عمل لازک را 18 تا 21 میدانند. حتی برخی از متخصصان توصیه میکنند افراد تا 21 سالگی صبر کنند تا عیب چشم ثابت شود.
عوارض لازک در زنان باردار
زنان باردار در طول دوره بارداری خود تغییرات هورمونی زیادی تجربه میکنند. عمل لازک برای جنین عوارضی ندارد. بااینحال به دلیل تغییرات هورمونی گفته شده اثرات عمل خنثی میشوند. علاوه بر این داروها و قطرههای تجویز شده در دوره نقاهت عمل لازک هنوز به طور کامل روی زنان باردار تست نشده و عوارض آن مشخص نیستند. برای جلوگیری از وقوع احتمالی عوارض لازک در بارداری، کمی صبر کنید و پس از دوران شیردهی این عمل را انجام دهید.
عوارض عمل لازک در سالمندان
بهطورکلی برای افراد بالای 40 سال عمل لازک توصیه نمیشود. بااینحال اگر افراد مسن دچار بیماریهایی مانند دیابت، چربی و فشار بالا نباشند در سنهای بالاتر نیز میتوانند عمل لازک را بدون عوارض انجام دهند. در هر صورت باید بدانید برای انجام عمل لازک بدون عوارض باید بینایی با تمام عیبهایش ثابت شده باشد؛ یعنی طی یک سال گذشته هیچ تغییری در نمره عینک خود نداشته باشید. ازآنجاکه در سنین بالاتر رفتهرفته بینایی کاهش مییابد و افراد دچار دوربینی یا نزدیکبینی میشوند، عمل لازک بیفایده هستند. عوارض لازک در سنین بالا را میتوان بیاثر بودن عمل دانست. بهطوریکه فرد جراحی شده مجدداً نیاز به استفاده از عینک پیدا میکند.
پیشگیری از عوارض لازک
برای آن که به عوارض لازک بعد از جراحی دچار نشوید، بهتر است برخی کارها را پیش از ورود به اتاق پزشک انجام دهید.
- شستشوی مژه و چشمها با شامپو بچه یا محلولهای شستشوی چشم
- استفاده نکردن از مواد آرایشی چشم در 24 گذشته
- همراه داشتن تمام عکسهای و نسخههای قبلی معاینات
حواستان باشد بعد از عمل نمیتوانید رانندگی کنید، پس یک همراه با خودتان ببرید. برای معاینات دوره و مخصوصاً در اولین هفته بعد از عمل به پزشک خود مراجعه کنید. قبل و بعد از عمل برای تشخیص میزان موفقیت از چشمها عکس گرفته میشود. همچنین تستهای حرکات کره چشم، میزان فشار چشم، قوز قرنیه و ضخامت قرنیه نیز انجام خواهد شد.
دارو درمانی برای بهبود عوارض لازک
برای آنکه به عوارض لازک بعد از عمل دچار نشوید باید دستورالعملهای پزشکتان را به طور کامل انجام دهید. حداقل تا چند روز از شستن چشمها پرهیز کنید تا دچار عفونت نشوید. قطرههایی که اغلب پزشکان توصیه میکنند شامل؛ قطره بتازونیت، قطره کلرامفنیکل، قطره کلوبیوتیک و قطره سینارولاک هستند. این قطرهها برای پیشگیری از عفونت، خشکی چشم و بهبود تاری دید استفاده میشوند. همچنین ازآنجاکه یکی از عوارض لازک دردهای موضعی است که فرد را آزار میدهد میتوانید از مسکنهایی مانند ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کنید.
مزایا و معایب لازک
در عمل لازک خبری از تراشیدن قرنیه برای بهبود بینایی نیست. این موضوع برای این عمل یک مزیت محسوب میشود. این مزیت مخصوصاً برای کسانی که قرنیه نازک دارند یا به دلیل دیگر عوامل پزشکی نمیتوانند لیزیک کنند اهمیت دارد. علاوه بر این عمل یک جراحی ساده، سرپایی و بدون نیاز به بیهوشی است که تنها در چند دقیقه شما را از شر عینک برای همیشه خلاص میکند.
با این حال هر عمل در کنار مزایا معایبی نیز دارد. از جمله معایب لازک، عوارض بعد از آن است.
- تاری دید و هالههای نور در عمل لازک بیشتر است.
- روند بهبودی در مقایسه با دیگر عملهای چشمی طولانیتر است. دیگر بهطوریکه شاید نیاز باشد تا چند هفته مراقبتهای دقیق انجام دهید.
- سندروم خشکی چشم که با قطرههای چشم کنترل میشود و تا چند هفته بعد از عمل کاملاً بهبود مییابد.
- در عمل لازک یک لنز تماسی ویژه به عنوان پانسمان روی چشم قرار میگیرد که باعث میشود فرد احساس جسم خارجی در چشم داشته باشد.
علاوه بر این یکی از عوارض لازک، اصلاح بیش از حد قرنیه است. به عبارت دیگر رگرسیون و کور رنگی احتمال وقوع دارد. به طوریکه فرد نیاز به جراحی مجدد یا عینک و لنز طبی پیدا میکند.
پیشگیری از عوارض لازک
پس از عمل لازک نباید تا حداقل یک ماه به چشمها فشار وارد کنید. این فشار شامل بلند کردن اجسام سنگین یا مالش دادن چشمها میشود. باید هنگام خواب از شیلدهای محافظ استفاده کنید و زمانی که در معرض نور شدید قرار گرفتهاید عینک آفتابی بزنید.
تا زمانی که پانسمان چشم دارید نباید صورتتان را بشویید و داروهایی تجویز شده توسط پزشک را به طور مرتب مصرف کنید. اگر نیاز به دوش گرفتن پیدا کردید، سرتان را زیر آب نبرید و به شستن بدن اکتفا کنید.
همچنین تا مدتی استخر رفتن و شیرجه زدن در آب را به تعویق بیندازید. در صورت بروز هرگونه عارضه مانند سردرد، سرگیجه، عفونت چشم یا احساس فشار در چشم نیز سریعاً به پزشک خود مراجعه کنید.
کلام پایانی
در نهایت، لازم است به یاد داشته باشید که هرچند لازک به عنوان یک روش موثر و ایمن برای اصلاح مشکلات بینایی شناخته شده است، اما مانند هر جراحی دیگری، میتواند با عوارض و مخاطرات خاصی همراه باشد. آگاهی کامل از این عوارض، مشاوره دقیق با متخصص چشمپزشکی و ارزیابی دقیق وضعیت چشم شما قبل از تصمیمگیری میتواند به کاهش خطرات و افزایش موفقیت جراحی کمک کند. بنابراین، قبل از اقدام به این روش، به دقت اطلاعات لازم را جمعآوری و با دقت تصمیمگیری کنید تا بهترین نتیجه ممکن را از جراحی لازک بدست آورید.