پتوز چشم اصطلاح بالینی برای افتادگی پلک است. به دلایل گوناگون امکان دارد مجبور شوید عمل پتوز چشم انجام دهید. در واقع یا به صورت مادرزادی درگیر افتادگی پلک خواهید شد و یا بر اثر اتفاقاتی که در زندگی رخ میدهد به این بیماری مبتلا خواهید شد. یکی از مواردی که در مورد انجام عمل پتوز چشم باید برای آن اطلاعات کافی داشته باشید، عوارض بعد از عمل پتوز چشم است. این عمل میتواند عوارض زیادی برای شما داشته باشد که حتماً قبل از هر اقدامی ابتدا لازم است با آنها آشنا شوید. البته سعی میکنیم ابتدا یک آشنایی کلی با عمل پتوز داشته باشیم و سپس سراغ بررسی خطرات و عوارض این عمل برویم.
عمل پتوز چیست؟
پتوز به حالتی گفته میشود که در آن پلک فوقانی روی چشم افتاده باشد. این مشکل معمولاً زمانی رخ میدهد که عضله مسئول حرکت پلک بهدرستی کار نکند. پتوز میتواند به شکلهای مختلفی ظاهر شود و میتواند بخشی از میدان دید یا کل آن را مسدود کند. این مشکل میتواند یک یا هر دو پلک بالایی را درگیر کند و حتی در یک چشم شدیدتر از چشم دیگر باشد. در چنین شرایطی، نیاز به جراحی پتوز چشم پیدا خواهید کرد. این جراحی میتواند عوارضی داشته باشد که برای مقابله با آنها باید از این عوارض آگاهی داشته باشید.
آشنایی با عوارض بعد از عمل پتوز چشم؟
عوارض بعد از عمل پتوز چشم دستهبندیهای مختلفی دارند و برای هر بیمار به شکل و شمایل متفاوتی ظاهر میشوند. یکی از عوارض جدی عمل پتوز نیاز به تکرار مجدد جراحی و عمل دوم است. البته مطالعات و تجربه نشان میدهد که اکثر جراحیهای پتوز موفقیت آمیز بودهاند و به عمل دوم منجر نشدهاند. با این حال یکی از عوارضی که میتوانیم برای این درمان عنوان کنیم، تکرار این جراحی است. در ادامه مقاله عوارض احتمالی بعد از عمل پتوز چشم را بررسی خواهیم کرد.
عوارض عمومی عمل پتوز
اکنون میخواهیم رایجترین عوارض بعد از عمل پتوز چشم را با هم مورد بررسی قرار دهیم. مهمترین عوارض عمومی این عمل عبارتاند از:
- یکی از رایجترین عوارض عمل پتوز چشم خونریزی است. احتمال دارد تا چند ساعت پس از عمل پتوز با مشکل خونریزی از ناحیه پلک یا چشم مواجه شوید. پزشک برای مقابله با این عارضه، داروهایی تجویز میکند؛ ولی در کل پس از مدت کوتاهی خونریزی از بین میرود.
- یکی دیگر از عوارض رایج جراحی پتوز چشم، عفونت است. اگر احساس میکنید چشم شما در حال عفونت کردن است، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید و تحت درمان قرار بگیرید. این عفونت معمولاً موقتی است و به سرعت برطرف میشود.
- یکی دیگر از عوارض عمومی جراحی پتوز چشم، واکنش آلرژیک به بیحس کننده موضعی است. احتمال دارد به برخی از داروهایی که پزشک تجویز کرده یا موادی که باید در اطراف پلک تزریق شوند، واکنش آلرژیک نشان دهید.
عوارض خاص عمل پتوز چشم
برخی از عوارض بعد از عمل پتوز چشم، نادر و خاص هستند. در ادامه میخواهیم عوارض خاص این عمل جراحی را با هم مورد بررسی قرار دهیم و با ویژگیهای آنها بیشتر آشنا شویم:
- گاهی اوقات ماهیچه پلک چشم حین جراحی بیش از حد اصلاح میشود،یعنی حالت طبیعی خود را از دست میدهد و مثل گذشته نمیتواند در شرایط استاندارد بالا و پایین شود.
- در بخش قبلی گفتیم که خونریزی چشم پس از عمل پتوز عادی است؛ اما خونریزی در ناحیه حفره چشم رخ دهد، مورد شایعی نیست.خونریزی در ناحیه حفره چشم یکی از عوارض خطرناک و خاص عمل پتوز چشم است که باید سریعاً توسط پزشک معاینه و درمان شود.
- عمل پتوز میتواند یک جای زخم ناخوشایند در اطراف پلک شما ایجاد کند.طبیعتاً این موضوع هم باعث آزار شما خواهد شد و هم از لحاظ ظاهری زیبایی شما را تحت تاثیر قرار دهد.
- احتمال تحریک محل برخی از بخیهها در اطراف پلک بعد از عمل جراحی وجود دارد.این موضوع هم میتواند سلامتی شما را به خطر بیندازد و بهتر است هنگام مواجهه با این مشکل سریعاً به پزشک متخصص مراجعه کنید.
در چه شرایطی مجبور به عمل دوم پتوز خواهیم شد؟
یکی از بدترین عوارض پس از جراحی پتوز چشم، نیاز به تکرار این عمل است. معمولاً در شرایط زیر پزشک مجبور میشود جراحی پتوز را دوباره انجام دهد:
- • در صورتی که حین جراحی پلک و عضله آن بیش از حد بالا برود، نیاز به جراحی مجدد وجود دارد تا ارتفاع پلک به حالت طبیعی بازگردد.
- حالت دیگری که میتواند منجر به تکرار عمل پتوز گردد، بالا نیامدن پلک به اندازه کافی است.این موضوع میتواند بینایی بیمار را مختل کند. همچنین از لحاظ ظاهری هم میتواند شدیداً نامتقارن به نظر برسد و چهره فرد را تحت تاثیر قرار دهد.
- در صورتی که شکل پلک کاملاً درست نباشد و مشکلی در آن دیده شود پزشک میتواند عمل را تکرار نماید.طبیعتاً این مورد بستگی به نظر پزشک دارد و شاید او تشخیص دهد که نیازی به تکرار عمل نیست و با مراقبت میتوان پلک را به حالت عادی برگرداند.
پیشگیری از عوارض جراحی پتوز
میتوانید با رعایت چند نکته ساده عوارض بعد از عمل پتوز چشم را کاهش دهید. برای پیشگیری از این عوارض توصیه میکنیم تا جایی که امکان دارد سوابق پزشکی خود را به صورت کامل در اختیار چشم پزشک قرار دهید. وقتی پزشک اطلاعات کاملی داشته باشد بهتر میتواند عوارض را شناسایی کرده و آنها را کنترل نماید. همچنین تمامی دستورالعملها و نکات بهداشتی را قبل از انجام عمل رعایت کنید تا از این ناحیه هم درگیر عارضه خاصی نشوید.
کلام پایانی
جراحی پتوز چشم برای رفع مشکلات پلک ضروری است. اما پیش از انجام این جراحی، باید از عوارض احتمالی پس از آن آگاهی داشته و برای مواجهه با آنها آماده باشید. برای پیشگیری از این عوارض و انجام جراحی به بهترین شکل، به دقت به تمامی سوالات پزشک خود پاسخ دهید.