آیا فرزند شما از بدو تولد با انحراف چشم مواجه بوده است؟ آیا این مشکل باعث ناراحتی و مشکلاتی در جامعه و بین دوستانش میشود؟ استرابیسم باعث کاهش اعتماد به نفس، خشکی چشم و مشکلات بینایی میشود. اگر این بیماری در سنین جوانی یا نوجوانی رخ دهد تاثیر زیادی بر روند رشد و روابط اجتماعی افراد میگذارد. برای رفع این مشکل، یکی از راهحلهای اصلی عمل جراحی است، اما مانند هر عمل جراحی دیگری، خطراتی نیز دارد. در این مقاله بررسی میکنیم که آیا عمل انحراف چشم خطرناک است یا خیر؟ حتما تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
عمل انحراف چشم چیست؟
عمل انحراف چشم، روشی برای درمان استرابیسم است که در آن، ماهیچههای درگیر که دچار انبساط و انقباض شدهاند، شل یا سفت میشوند. این عمل کره چشم را جابجا نمیکند و تنها ماهیچههای منحرف شده را به جای خود بر میگردند. عمل انحراف چشم معمولا بین ۳۰ دقیقه تا دو ساعت زمان میبرد. این زمان به نوع انحراف، میزان انحراف و همچنین به این که عمل روی یک یا هر دو چشم انجام میشود، بستگی دارد.
در جراحی استرابیسم، برش کوچکی روی سفیدی چشم، در حالی که چشم کاملا با ابزار باز نگه داشته شده است، ایجاد میشود. سپس عضلهای که مشکل ایجاد میکند جابجا شده و پس از آن برش با بخیه بسته میشود. پس از اتمام جراحی چشم پانسمان میشود. اگر نیاز باشد که عضله شل شود به آن عمل تضعیف کننده عضله میگویند. در این حالت عضلهای که بیشتر از حد استاندارد کشیدگی دارد بریده شده و در بخشی دورتر از محل قبلی خود بخیه میشود. اگر نیاز به تقویت و سفتی عضله باشد، پس از برش اولیه کمی از آن عضله بریده شده تا طول کمتری پیدا کند. سپس در همان محل بخیه میشود.
بهترین سن برای عمل انحراف چشم
جراحی استرابیسم، محدود به سن نمیشود. با این حال برای کودکانی که با انحراف چشم متولد میشوند، تا قبل از 6 سالگی بهترین زمان برای جراحی است. چرا که با بالا رفتن سن خطر بروز مشکلات بینایی یا از دست دادن کامل بینایی نیز وجود دارد. اگر جراحی کودکان در سنین پایین انجام شود، عوارض کمتری را به همراه دارد و بهبودی سریعتر اتفاق میافتد.
عمل انحراف چشم برای چه کسانی خطر دارد؟
عمل انحراف چشم معمولا موفقیتآمیز است، اما برای همه مناسب نیست. اگر به بیماریهای خودایمنی یا اختلال خون یا حتی بیماریهای التهابی مبتلا هستید، این عمل برایتان خطرناک است. همچنین عفونت باعث آسیب بیشتر به چشم میشود و روند بهبود عمل استرابیسم را مختل میکند. اگر دچار عفونت در چشم هستید قبل از اقدام به عمل صبر کنید تا مشکل رفع شود.
عمل کردن انحراف چشم در بزرگسالان
انحراف چشم در بزرگسالی به دلایل مختلفی ایجاد میشود. این اختلال ناشی از سکته مغزی، تومور یا عیوب انکساری شدید باشد. برای درمان انحراف چشم در بزرگسالی درمانها مختلفی وجود دارند. دارودرمانی، استفاده از عینک یا بستن چشم قوی برای جلوگیری از تنبلی چشم منحرف شده، برخی از راههای درمان این بیماری هستند. اگر انحراف شدید باشد و با این روشها بهبود پیدا نکند، بهترین گزینه برای درمان، جراحی است. جراحی انحراف چشم در بزرگسالان بسته به میزان انحراف ممکن است از یک تا دو ساعت زمان نیاز داشته باشد.
عوارض عمل انحراف چشم
از آنجا که عمل استرابیسم باید با بیهوشی انجام شود، معضلات و عوارض ناشی از بیهوشی را به همراه خواهد داشت. پس از جراحی دیدن رگههای خون داخل و کبودی اطراف چشم طبیعی است. همچنین باعث میشود که بیمار تا چند مدت بعد از جراحی احساس کند که شی اضافی در چشم دارد. دوبینی و آثار زخم نیز بعد از جراحی اتفاق میافتد که با رعایت نکاتی که پزشک گفته درمان میشوند. عدم مراقبت از محل جراحی، باعث ابتلا به عفونت میشود. در صورتی که میزان انحراف چشم زیاد باشد و سن بیمار بالا باشد، این احتمال وجود دارد که نیاز به جراحی مجدد باشد.
هرچه دیرتر برای جراحی انحراف چشم اقدام کنید با مشکلات بیشتری باید دست و پنجه نرم کنید. اگر انحراف چشم مادرزادی باشد و تا بزرگسالی درمان نشده باشد، احتمال اینکه دید چشم بسیار پایین آمده باشد، زیاد است. به این ترتیب بعد از عمل باید از عینک یا لنز استفاده کنید. همچنین در برخی موارد بازگشت انحراف پس از مدتی دیده شده است.
عوارض جراحی انحراف چشم در کودکی
عوارض عمل انحراف چشم برای کودکان شامل حساسیت به بیهوشی و داروها است. همچنین به دلیل این که کودک میتواند اقدامات مراقبتی از خود را به صورت صحیح و کامل انجام دهد، نیاز به کمک والدین دارد. عدم فشار به چشم، مراقبت های بعد از عمل و انجام دستورات پزشک باید توسط والدین انجام شود. اگر کودک در سن نونهالی و بازیگوشی باشد، ممکن است در معرض عفونت چشم نیز قرار بگیرد.
در مورد تشخیص استرابیسم کودکان نیز بخوانید!
پیشگیری از هرگونه خطر عمل انحراف چشم
برای آنکه از هر گونه خطر احتمالی جراحی انحراف چشم در امان باشید، تمام سوابق پزشکی خود را به متخصص چشم خود نشان دهید. اگر سابقه قبلی جراحی چشم داشتهاید حتی عمل لازک یا لیزیک را نیز به پزشک بگوید. داروهایی که استفاده میکنید یا اگر تحت درمان دیگری هستید نیز باید به پزشک معالج اطلاع دهید. سابقه حساسیت به بیهوشی یا داروهای بعد از عمل نیز باید اطلاع داده شوند. اگر نیاز باشد که ناشتا باشید، تیم جراحی شما را در جریان قرار خواهد داد. بهتر است که به توصیه آنها عمل کنید تا در اتاق عمل دچار مشکل نشوید.
درمان عوارض جراحی انحراف چشم
از آنجا که این عمل نیاز به بیهوشی دارد. عوارضی مانند: سردرد، خستگی، حالت تهوع و استفراغ بعد از جراحی طبیعی است. اگر به داروی بیهوشی حساسیت دارید یا از این مسئله آگاهی ندارید، به پزشک خود اطلاع دهید. پزشک برای پیشگیر از عوارض مربوط به داروهای بیهوشی، قبل از جراحی برخی آزمایشها را تجویز میکند.
علاوه بر این عمل به مراقبتهای بعدی نیاز دارد. در صورت رعایت نکردن اقدامات مراقبتی، خطر ابتلا به عفونت چشمها وجو دارد. این عفونت در صورت رسیدن مواد تحریک کننده مانند شامپو و صابون به چشم بیشتر میشود. اگر میخواهید شنا کنید، تا چند روز بعد از عمل صبر کنید. برخی افراد پس از جراحی استرابیسم دچار دوبینی میشوند. بهبود این مسئله معمولا چند روز طول میکشد، اما برای برخی افراد ممکن است طولانیتر شود.
کلام پایانی
استرابیسم یا انحراف چشم یک اختلال است که تحت عوامل مختلف پدید میآید. این اختلال موجب تنبلی چشم و در مواردی از دست رفتن بینایی میشود. علاوه بر این مشکلات دیگر از جمله سردرد، دو بینی و کاهش اعتماد به نفس به دلیل اختلاف در تقارن چشمها را به دنبال دارد.
جراحی انحراف چشم یک عمل ساده بوده که در 90 درصد موافق موفقیت آمیز است. این جراحی برای کسانی که از انحراف شدید چشم رنج میبرند توصیه میشود. همچنین کودکانی که مادرزادی با چشم منحرف به دنیا میآیند بهتر است در اولین فرصت تحت نظر پزشکی متخصص و مجرب تحت عمل جراحی قرار گیرند تا با مشکلات بعدی روبرو نشوند.