برای درمان آب سیاه روشهای مختلفی وجود دارد که هرکدام نیازمند اقدامات و مراقبتهای خاصی هستند. در این مقاله، به مراقبتهای بعد از جراحی آب سیاه خواهیم پرداخت و تمان نکات مربوط به آن را بررسی خواهیم کرد. برای آشنایی با این موارد تا انتهای مقاله، همراه ما باشید.
مراقبتهای بعد از جراحی آب سیاه چیست؟
به مجموعه کارهایی که بعد از جراحی گلوکوم، برای بهبود روند درمان، جلوگیری از عوارض و کاهش علائم باید انجام داد، مراقبتهای بعد از جراحی آب سیاه گفته میشود. این مراقبتها، شامل برخی از بایدها و نبایدها است که پزشک به بیمار توضیح میدهد.
عمل آب سیاه چشم چیست؟
عمل آب سیاه چشم یا گلوکوم روشی است که به منظور کاهش فشار چشم، برای کمک به تثبیت بینایی و جلوگیری از کاهش بینایی که ناشی از آب سیاه است، صورت میگیرد. این کار با ایجاد یک دهانه جدید برای تخلیه مایع آب سیاه از چشم یا با کاشت یک شانت برای کمک به تخلیه مایع انجام میشود.
آب سیاه چشم یا گلوکوم چیست؟
آب سیاه چشم، یک نوع بیماری چشمی است که میتواند با آسیب رساندن به عصب بینایی، باعث کاهش دید و نابینایی شود. نشانههای این اختلال به آرامی خود را نشان میدهند، به نحوی که ممکن است فرد اصلاً متوجه بروز آنها نشود. تنها راه برای تشخیص آن، انجام معاینه چشم توسط چشم پزشک است. درمان به موقع اغلب میتواند روند آسیب دیدگی را متوقف کند و از بینایی محافظت نماید.
انجام عمل جراحی برای درمان
در صورتی که دارو و لیزر کمکی به بهبود بیمار نکنند، پزشک از جراحی برای درمان استفاده خواهد کرد. انواع مختلفی از عملهای جراحی وجود دارد که میتوانند به تخلیه مایع از چشم کمک کنند.
عوارض جراحی آب سیاه
تاری دید، از علائم شایعی است که بعد از جراحی آب سیاه دیده میشود. خوشبختانه بینایی طی روزها و هفتههای بعد بهبود مییابد. عوارض موقتی رایج بعد از جراحی برای چشم عبارتاند از:
- سرخی
- تحریک
- تورم
- احساس وجود یک جسم کوچک در چشم شما
مدت بهبودی پس از جراحی گلوکوم
بهبودی پس از جراحی گلوکوم، بسته به نوع جراحی متفاوت است. بیشتر افراد طی چند روز تا چند هفته پس از جراحی متوجه بهبودی در بینایی میشوند. مواردی از بهبودی چند ماهه ممکن است، اگرچه بسیار نادر است. بازیابی بینایی به عمل جراحی و پاسخ بهبودی چشم بستگی دارد. برخی از بیماران روز بعد از عمل جراحی را مانند قبل میبینند و هیچ ناراحتی ندارند. این در روشهای MIGS رایجتر است، زیرا آنها کمترین تأثیر را بر شکل چشم دارند و فقط از برشهای کوچک و اغلب بدون بخیه استفاده میکنند. بهبودی از سایر جراحیهای گلوکوم، از جمله ترابکولکتومی و جراحی شانت لوله، میتواند بیشتر طول بکشد. بهبودی پس از جراحی آب سیاه در موارد گلوکوم شدید و عوامل دیگری مانند استفاده از رقیقکنندههای خون یا واکنش چشم به عمل میتواند کند شود.
برای مراقبتهای بعد از جراحی آب سیاه چه کاری باید انجام داد
مهم است که با چشم پزشک خود برای زمانبندی خاص در مورد بهبودی مشورت کنید. هنگامی که فشار چشم پایین است باید احتیاط کرد و بیماران باید از بلند کردن اجسام سنگین، خم شدن، فعالیت شدید یا زور زدن خودداری کنند. وقتی فشار عادی شد، بیشتر افراد باید بتوانند در یک یا دو هفته به وظایف شغلی سبک بازگردند.
بیشتر افراد، میتوانند در چند روز اول پس از جراحی، فعالیتهای روزانه مانند: خواندن، تماشای تلویزیون یا استفاده از تلفن، رایانه یا سایر وسایل الکترونیکی را از سر بگیرند. دوش گرفتن و حمام کردن نیز ممکن است از سر گرفته شود. محافظ چشم، ممکن است برای جلوگیری از ضربه زدن یا مالش چشم استفاده شود.
به دلیل آرامبخشی که در طول جراحی گلوکوم استفاده میشود، یک روز بعد از عمل نمیتوانید رانندگی کنید، بنابراین باید کسی همراه بیمار باشد تا او را به خانه برساند. پس از برداشتن پچ در روز بعد از جراحی، برخی از بیماران ممکن است بتوانند رانندگی را از سر بگیرند. این بر اساس سطح بینایی در هر دو چشم و سطح راحتی در استفاده ایمن از وسیله نقلیه در طول دوره نقاهت است.
مراقبت از چشم بعد از جراحی
- از برداشتن محافظ چشم خود اجتناب کنید و صبر کنید تا روز بعد پزشک آن را بردارد.
- تا دو هفته پس از جراحی از عینک آفتابی یا عینک معمولی استفاده کنید.
- به مدت دو هفته پس از عمل روی چشم جراحی شده خود را توسط محافظ پلاستیکی بپوشانید.
- از خوابیدن روی چشم جراحی شده خود اجتناب کنید و در صورت امکان به پشت یا پهلو بخوابید.
- پس از خواب به آرامی به کمک یک حوله مرطوب ترشحات خارج شده از چشم خود را تمیز کنید.
- داروهای تجویز شده را طبق دستور پزشک مصرف کنید.
- همیشه قبل از استفاده از قطره چشمی دستهای خود را بشویید.
- ممکن است تا چند هفته اول پس از عمل پلک شما دچار افتادگی شود.
فعالیتهای روزمره مراقبتهای بعد از جراحی آب سیاه
برخی فعالیتهای روزمره، باید بعد از جراحی انجام شوند که عبارتند از:
- از پایین آوردن سر خود تا نزدیکی کمر اجتناب کنید زیرا در چنین حالتی به چشم جراحی شده شما فشار وارد میشود.
- از برداشتن اجسام سنگین خودداری کنید زیرا برداشتن اشیای سنگین باعث افزایش فشار در چشم جراحی شده خواهد شد. سعی کنید از عطسه و سرفه شدید خودداری کنید.
- در صورت تمایل میتوانید تلویزیون نگاه کنید یا کتاب بخوانید.
- از مواد غذایی و نوشیدنیهای مورد علاقه خود استفاده کنید.
- مثل روزهای عادی دندانهای خود را مسواک بزنید و موهای خود را شانه کنید.
- آقایان میتوانند مثل گذشته شیو کنند.
- به طور طبیعی دوش بگیرید و موهای خود را بشویید اما در یک هفته اول پس از عمل از خیس شدن چشم جراحی شده خود جلوگیری کنید.
- مثل روزهای عادی کار کنید اما از برداشتن اجسام سنگین یا حرکات کششی تا سه هفته پس از عمل خودداری کنید. انجام دادن حرکات ورزشی سبک ایرادی ندارد.
- دو هفته پس از عمل میتوانید فعالیت جنسی داشته باشید.
- دو تا چهار هفته پس از عمل فعالیتهای خود را به تدریج افزایش دهید.
- ۴ هفته پس از عمل بدون هیچ گونه محدودیتی میتوانید به زندگی عادی خود ادامه دهید.
بعد از جراحی گلوکوم از چه چیزهایی باید اجتناب کنم؟
برای روشهایی که در آن فشار چشم پایین است، تا زمانی که پزشک دستور دیگری نداده باشد، از فعالیتهای زیر اجتناب کنید:
- اگرچه پیاده روی ملایم معمولاً مشکلی ندارد، اما به افراد توصیه میکنیم از هر سطحی از ورزش که باعث افزایش قابل توجه ضربان قلب، تنگی نفس یا تعریق میشود، اجتناب کنند.
- بلند کردن وزن بیش از 10 پوند
- خم شدن از ناحیه کمر
- زور زدن
همچنین باید از این فعالیتها که میتوانند باعث عفونت باکتریایی شوند، اجتناب کنید:
- شنا یا استفاده از جکوزی؛ بسته به عمل جراحی، ممکن است احتیاط مادام العمر در این زمینه وجود داشته باشد.
- استفاده از لنزهای تماسی قابل استفاده مجدد؛ گاهی اوقات جراح برای تسریع در بهبود تماس خاصی برقرار میکند.
- استفاده از آرایش چشم یا کرم صورت
کلام پایانی
گلوکوم یا آب سیاه چشم یک نوع بیماری چشمی است که با آسیب رساندن به عصب بینایی در قسمت پشت چشم، باعث کاهش دید و نابینایی شود. یکی از روشهای درمان آن جراحی است که بعد از انجام نیاز به رعایت برخی نکات است. در این مقاله، به صورت کامل به مراقبتهای بعد از جراحی آب سیاه پرداختیم.