استرابیسم یا انحراف چشم، اصطلاحی است که به مشکلات مربوط به هماهنگی چشمها اشاره دارد و میتواند در تمامی سنین رخ دهد. این وضعیت چشمی میتواند تأثیر عمدهای بر دید فرد و کیفیت زندگی او داشته باشد. هدف از این مقاله، ارائه اطلاعات دقیق و مفید برای فهم بهتر استرابیسم و گزینههای درمانی موجود برای بهبود این شرایط است. برای آشنایی با راههای تشخیص، علائم، علل و درمان آن تا انتهای مقاله، همراه ما باشید.
انحراف چشم چیست؟
انحراف چشم یا استرابیسم، وضعیتی است که در آن چشمهای شما با یکدیگر هم راستا نمیشوند. به عبارت دیگر، یک چشم به سمتی میچرخد که با چشم دیگر متفاوت است.
همچنین درمورد تفاوت تنبلی و انحراف چشم نیز بدانید.
در شرایط عادی، شش ماهیچهای که حرکت چشم را کنترل میکنند با هم کار میکنند و هر دو چشم را در یک جهت قرار میدهند. اگر استرابیسم دارید، این ماهیچهها در کنترل حرکت چشم مشکل دارند و نمیتوانند تراز طبیعی چشم (وضعیت چشم) را حفظ کنند.
در حالی که استرابیسم عمدتا در دوران کودکی دیده میشود، بزرگسالان نیز میتوانند استرابیسم را تجربه کنند. در بیشتر موارد، سکته مغزی باعث ناهماهنگی چشم در بزرگسالان میشود. علت دیگر ضربه جسمی است. اما شما میتوانید یک بزرگسال مبتلا به استرابیسم دوران کودکی باشید که درمان نشده یا درمان شده است و برگشته است (عود کرده است) یا بدتر شده است.
جالب است بدانید : آیا انحراف چشم ارثی است؟
انواع انحراف چشم
انواع استرابیسم عبارتند از:
- استرابیسم تطبیقی ایزوتروپیک: این نوع در افراد دارای دوربینی اصلاحنشده و با سابقه خانوادگی استرابیسم شایعتر است. دشواری در تمرکز روی اشیاء دور، که نیاز به کوشش بیشتری برای مشاهده واضح آنها دارد، میتواند باعث شود چشمها به سمت داخل بچرخند.
- اگزوتروپی متناوب: در این نوع استرابیسم، یک چشم بر روی هدف تمرکز دارد در حالی که چشم دیگر به بیرون منحرف میشود. اغلب، چشم مبتلا به طور متناوب بین حالتهای تمرکز و دور شدن از مرکز تغییر وضعیت میدهد.
- استرابیسم نوزادی ایزوتروپیک: نوزادانی که قبل از شش ماهگی دچار این نوع استرابیسم میشوند، چرخش قابل ملاحظهای در هر دو چشم به سمت داخل نشان میدهند. معمولاً با دوربینی همراه نیست و عینک نمیتواند این وضعیت را اصلاح کند. چرخش ابتدا ممکن است گاه به گاه باشد ولی بعد ثابت شود. درمان معمول آن جراحی عضلات یک یا هر دو چشم است تا همترازی آنها اصلاح شود. با توجه به ناهماهنگی نقاط چشم، تعداد وقوع آن و اینکه آیا بر روی یک چشم تاثیر دارد یا بین چشم چپ و راست متغیر است، استرابیسم میتواند به این صورتها نیز توصیف شود:
- آزئوتروپی: وقتی چشم به داخل چرخیده باشد.
- اگزوتروپی: وقتی چشم به بیرون اشاره کند. این دو نوع به استرابیسمهای افقی مربوط میشوند.
- هیپرتروپی: وقتی چشم به سمت بالا چرخیده باشد.
- هیپوتروپی: وقتی چشم به سمت پایین باشد. هیپرتروپی و هیپوتروپی به عنوان انواع عمودی استرابیسم شناخته میشوند.
- متناوب یا ثابت: امکان دارد چرخش گاه به گاه رخ دهد که استرابیسم متناوب نام دارد، یا ممکن است دائمی باشد.
- یکطرفه: همیشه تنها در یک چشم رخ دهد.
- متناوب: گاهی در یک چشم و بار دیگر در چشم مقابل رخ دهد.
انحراف چشم کودکان را بشناسید !
علائم انحراف چشم
نشانههای عمومی استرابیسم عبارتند از:
- دوبینی
- بستن یا پوشاندن یک چشم هنگام نگاه کردن به چیزی در نزدیکی
- کج کردن یا چرخاندن سر
- سردرد
- مشکل در خواندن
- خستگی چشم
- بستن یک چشم هنگام نگاه کردن به اشیاء دور یا زمانی که در نور شدید هستید.
در نوزادان
ممکن است نوزادان به طور موقت دچار چشمان نامنظم یا سرگردان شوند، که نشانهای طبیعی و موقت است. تا سن ۳ تا ۴ ماهگی، انتظار میرود که چشمهای کودک، توانایی تمرکز بر روی اشیاء کوچک را داشته باشند و در این زمان، چشمها باید به طور منظم و مستقیم باشند. تا ۶ ماهگی نیز، کودک باید توانایی تمرکز بر روی اشیاء دور و نزدیک را داشته باشد.
در کودکان و بزرگسالان
ظهور ناگهانی استرابیسم یا بروز دید دوگانه در کودکان بالای سن متوسط یا در بزرگسالان میتواند نشانهای از بیماری عصبی جدی باشد. در چنین حالتی، مراجعه فوری به متخصص چشم توصیه میشود.
شبه استرابیسم
گاهی اوقات ممکن است به نظر برسد که کودکان دچار استرابیسم هستند، در حالی که در واقع این وضعیت استرابیسم کاذب یا شبه استرابیسم است. این بیماری به دلیل ویژگیهای ساختاری صورت مانند وجود پوست اضافی در اطراف گوشههای داخلی چشم یا پل بینی رخ میدهد. با رشد و تکامل کودک، این ویژگیهای صورتی تغییر کرده و چشمها دیگر ناهماهنگ به نظر نمیرسند.
علتهای انحراف چشم
برای بروز انحراف چشم علل مختلفی وجود دارند که به دو دسته کلی مشکلات کنترل عصبی عضلات چشم و وراثت تقسیم بندی میشود. در زیر این دو علت را توضیح میدهیم.
مشکلات کنترل عصبی عضلات چشم
بسیاری از مواقع، استرابیسم به دلیل نقص در مکانیزمهای عصبی که بر حرکت چشمها نظارت دارند به وجود میآید. این مکانیزمها عملکردهایی هستند که مغز را کنترل کرده و حرکتهای هماهنگ چشمها را اداره میکنند. کمتر شایع است، نقصهایی در عضلات چشم خود وجود داشته باشند که سبب استرابیسم شوند.
وراثت
یکی دیگر از دلایل شناخته شده برای استرابیسم، وراثت است. حدود ۳۰ درصد از کودکان مبتلا به استرابیسم دارای سابقه خانوادگی این اختلال هستند.
عوامل خطر استرابیسم
برخی از عاملها، خطر انحراف چشم را افزایش میدهند که عبارتاند از:
- عیوب انکساری اصلاح نشده: وجود عیوب انکساری نظیر دوربینی یا نزدیکبینی که اصلاح نشدهاند، میتوانند خطر استرابیسم را افزایش دهند.
- ضعف بینایی در یک چشم:دید ضعیف در یک چشم ممکن است منجر به استرابیسم شود، زیرا آن چشم کمتر در فرایند بینایی مورد استفاده قرار میگیرد و این مسئله میتواند به از همگسیختگی حرکت یا تمرکز بین دو چشم منجر شود.
- فلج مغزی:بیماران مبتلا به فلج مغزی، ممکن است از استرابیسم رنج ببرند، زیرا این وضعیت بر کنترل عصبی عضلات چشم تاثیر میگذارد.
- سندرم داون:بین ۲۰ تا ۶۰ درصد از افرادی که با سندرم داون متولد میشوند، استرابیسم نیز دارند.
- هیدروسفالی:هیدروسفالی، که منجر به جمعشدن مایع در مغز میگردد، نیز میتواند یکی از عوامل خطر برای استرابیسم باشد.
- تومورهای مغزی:تومورهای مغزی میتوانند بر قسمتهایی از مغز که حرکت چشمها را کنترل میکنند تأثیر بگذارند و باعث استرابیسم شوند.
- سکته مغزی:سکته مغزی عامل اصلی استرابیسم در بزرگسالان است و میتواند به اعصاب یا مغز آسیب برساند.
- آسیبهای سر:صدمات وارده به سر میتوانند به قسمت مغز که حرکت چشم را کنترل میکند، به اعصاب عینکی و یا به خود عضلات چشم آسیب وارد کنند.
- مشکلات عصبی:مشکلات عصبی نیز میتوانند باعث استرابیسم شوند.
- بیماری گریوز:بیماری گریوز چشمی که منجر به تولید بیش از حد هورمون تیروئید میگردد، میتواند یک عامل خطر برای استرابیسم باشد.
عوارض انحراف چشم
وجود بیماری استرابیسم، عوارضی را در پی خواهد داشت که عبارت اند از:
- تنبلی چشم: یکی از شایعترین عوارض استرابیسم، آمبلیوپی یا تنبلی چشم است. این حالت زمانی رخ میدهد که چشمی که از مرکز تمرکز به دور است، کمتر توسط مغز استفاده شده و بر اثر نادیده گرفته شدن در طول زمان، ضعف بینایی پیدا میکند.
- تاری دید: تاری دید میتواند عملکرد فرد را در محیطهایی مانند مدرسه یا محل کار مختل کرده و بر توانایی لذت بردن از فعالیتهای روزانه و اوقات فراغت تأثیر بگذارد.
- خستگی چشم: استرابیسم ممکن است باعث خستگی چشم شده، که اغلب از کوشش بیش از حد برای تمرکز بر روی اجسام ناشی میشود.
- خستگی عمومی: به دلیل کوشش زیاد حین بینایی و تلاش برای جبران محدودیتهای دیدی، استرابیسم میتواند منجر به خستگی عمومی شود.
- سردرد: تلاش دائم برای فوکوس و تصحیح دید دوگانه میتواند باعث سردرد شود.
- دید دوگانه: وقتی چشمها به درستی هماهنگ نیستند، دو تصویر مختلف به مغز ارسال میشود، که میتواند منجر به دید دوگانه شود.
- ضعف در دید سهبعدی: دید سهبعدی نیازمند هماهنگی دقیق هر دو چشم است. استرابیسم این توانایی را مختل کرده و باعث ضعف در ادراک عمق میشود.
- عزت نفس: وجود استرابیسم میتواند بر عزت نفس تاثیر منفی داشته باشد، به خصوص اگر فرد در مورد ظاهر چشمهایش احساس ناراحتی یا خجالت کند.
تشخیص انحراف چشم
برای شناسایی و تشخیص بیماری استرابیسم، مراحی وجود دارد که عبارتاند از:
- مراجعه به چشمپزشک: کودکان بالای ۴ ماه که علائمی از استرابیسم نشان میدهند باید تحت معاینه دقیق توسط چشمپزشک متخصص اطفال قرار گیرند.
- معاینه کامل چشمی:این معاینه شامل بررسی دقیق ساختمان و حرکات چشمها با صرف زمان کافی برای ارزیابی تمرکز و هماهنگی چشمها میباشد.
- سابقه پزشکی:گرفتن سابقه پزشکی کامل به منظور شناسایی هرگونه نشانهای از بیماری، سابقه خانوادگی استرابیسم، مشکلات کلی سلامتی، داروهای مصرفی و دلایل دیگری از علائم است.
- آزمون حدت بینایی:تست بینایی سنجی، ممکن است شامل خواندن حروف از روی نمودار چشم یا بررسی رفتار بینایی در کودکان کم سن و سال باشد.
- انکسار:بررسی عیوب انکساری به وسیله استفاده از لنزهای مختلف برای اندازهگیری توانایی چشم در تمرکز نور.
- تستهای تراز و تمرکز:انجام دیگر آزمونهای تخصصی برای ارزیابی توانایی چشم برای هماهنگی و تمرکز مناسب.
- معاینه پس از میدریاز (گشاد کردن مردمک):با گشاد کردن مردمکها میتوان، درون چشم را معاینه کرد تا از سلامت بخشهای داخلی چشم اطمینان حاصل شود.
تشخیص انحراف چشم در کودکان چگونه است ؟
درمان استرابیسم
برای درمان انحراف چشم روشهای زیادی وجود دارند که عبارتند از:
- عینک یا لنزهای تماسی: در مواردی که استرابیسم به دلیل عیوب انکساری باشد، استفاده از عینک یا لنزهای تماسی میتواند به چشمها کمک کند تا با تلاش کمتری روی اجسام تمرکز کنند و در نتیجه به صاف و مرتب نگه داشتن چشمها کمک کنند.
- لنزهای منشوری: از لنزهای منشوری برای خم کردن نور وارد شده به چشم استفاده میشود تا کمک به کاهش دید دوگانه کنند.
- ارتوپتیک (تمرینات چشم): برای برخی از انواع استرابیسم مانند نارسایی همگرایی، که یک نوع ایزوتروپی است، تمرینات تقویتی چشم مفید واقع میشوند.
- داروها: ممکن است از قطرههای چشمی، پمادها، یا تزریقات بوتاکس جهت ضعیفکردن عضلههای بیشفعال چشم استفاده گردد. این درمانها گاهی اوقات به تنهایی و گاهی نیز به عنوان بخشی از یک برنامه درمانی مکمل جراحی به کار برده میشوند.
- پچ چشمی (چسباندن چشم): اگر استرابیسم همراه با آمبلیوپی (تنبلی چشم) باشد، استفاده از پچ برای سالمسازی چشم ضعیف موثر است و ممکن است به کنترل بهتر ناهماهنگی چشمها نیز کمک کند.
- جراحی استرابیسم: جراحی میتواند طول یا موقعیت عضلههای کنترلکننده چشم را تغییر داده و این امکان را فراهم آورد تا چشمان به صورت صحیح و هماهنگ قرار بگیرند. این جراحی معمولاً با بیهوشی عمومی انجام شده و از بخیههای قابل جذب استفاده میشود. برای بزرگسالان، گاهی اوقات جراحی استرابیسم قابل تنظیم توصیه میشود، که در آن موقعیت عضلات چشم پس از جراحی تنظیم میگردد.
بیشتر بخوانید : انحراف چشم در کودکان
کلام پایانی
اگر نوزاد جدیدی دارید، احتمالاً زمان زیادی را صرف نگاه کردن به او میکنید. در ابتدا، چشمان آنها تمرکز نداشت، اما به تدریج تغییر میکند. اما اگر در مورد چشم یا بینایی فرزندتان سوالی دارید، حتما از پزشک خود بپرسید. نیازی نیست که کودک شما بتواند به پزشک شما پاسخ دهد تا آزمایش استرابیسم را انجام دهد، وضعیتی که در آن چشمها نامرتب هستند. اگر شما یا کودکتان چشمهای نامرتب دارید، به یاد داشته باشید که استرابیسم را میتوان با موفقیت درمان کرد. ارائه دهنده شما میتواند اطلاعات بیشتری در مورد وضعیت منحصر به فرد شما به شما ارائه دهد.
سوالات متداول
آیا استرابیسم میتواند به طور خودکار بهبود یابد؟
خیر، استرابیسم بدون درمان بهبود نمییابد و به مراقبت پزشکی نیاز دارد.
آیا استرابیسم میتواند باعث کاهش بینایی شود؟
بله، استرابیسم اگر درمان نشود، میتواند منجر به کاهش بینایی دائمی شود.
علائم استرابیسم چه زمانی ظاهر میشود؟
استرابیسم معمولاً در نوزادی یا دوران کودکی مشاهده میشود. اغلب تا سن ۳ سالگی علائم آن شناسایی میشوند.
آیا میتوان از استرابیسم پیشگیری کرد؟
نه، نمیشود از استرابیسم جلوگیری کرد.
خیر، استرابیسم بدون درمان بهبود نمییابد و به مراقبت پزشکی نیاز دارد.
بله، استرابیسم اگر درمان نشود، میتواند منجر به کاهش بینایی دائمی شود.
استرابیسم معمولاً در نوزادی یا دوران کودکی مشاهده میشود. اغلب تا سن ۳ سالگی علائم آن شناسایی میشوند.
نه، نمیشود از استرابیسم جلوگیری کرد.