تمرینات چشم: مزایا و کاربرد + ۶ تمرین کاربردی!

تمرینات چشم

بسیاری از مردم بر این باورند که ورزش‌های چشمی می‌توانند به بهبود بینایی یا درمان بیماری‌های چشم کمک کنند. اگرچه شواهد محدودی وجود دارد که نشان می‌دهد که واقعاً می‌توانند بینایی را تقویت کنند، اما این تمرینات می‌توانند به فشار چشم، برخی از بیماری‌های چشمی و سلامت کلی کمک کنند. تمرینات چشم می‌تواند برای افرادی که فشار چشم دیجیتال، که به استفاده طولانی مدت از رایانه مربوط می‌شود را تجربه می‌کنند، مفید باشند. برای آشنایی با هفت تمرین چشم به ادامه مطلب مراجعه کنید. 

تمرینات چشم چیست؟

تمرینات چشم، شامل فعالیت‌هایی است که به بهبود و قوی کردن عضلات چشم و افزایش قدرت دید کمک می‌کند. این تمرینات می‌توانند به مقابله با خستگی چشمی ناشی از استفاده بیش از حد از صفحات دیجیتال، کاهش تنبلی چشم و کاهش تیرگی شبکیه کمک کنند.

بینایی درمانی با تمرینات چشم

تمرینات چشم می‌توانند بخشی از درمان بینایی به خصوص برای تنبلی چشم باشند. پزشک ممکن است برنامه تمرین بینایی درمانی به فرد ارائه دهد تا مهارت بینایی او را افزایش دهد. به عنوان مثال، اگر کودک تنبلی چشم دارد، ممکن است از بینایی درمانی استفاده کند. ورزش همچنین می‌تواند مغز کودک را وادار کند تا از طریق چشم ضعیف‌تر ببیند، که به بازیابی بینایی کمک می‌کند. 

تمرینات چشم

مزایای تمرینات چشم 

تمرینات چشم می‌توانند برای برخی شرایط و بیماری‌های چشم مفید باشند. این بیماری‌ها هرکدام دلایل خاصی دارند و تمرینات چشم برای هرکدام از آن‌ها کاربرد خاصی دارند. بیماری‌هایی که ورزش چشم برای آن‌ها مفید است عبارتند از: 

  • نیستاگموس که یک وضعیت حرکتی چشم است
  • استرابیسم
  • آمبلیوپی
  • نزدیک بینی
  • نقص میدان بینایی
  • مشکلات همگرایی چشم
  • اختلال در حرکت چشم
  • اختلال انطباق بینایی
  • خستگی چشم (استنوپی) 
  • نارسایی همگرایی
  • کمبود میدان بینایی ناشی از آسیب مغزی

توجه به این نکته ضروری است: افراد مبتلا به بیماری‌های چشمی مانند: رتینوپاتی، آب مروارید یا گلوکوم بعید است که از تمرینات چشمی سود ببرند. 

۶ تا از تمرینات چشم 

در زیر ۶ تمرین چشمی وجود دارد که ممکن است افراد بخواهند برای شرایط ذکر شده در بالا امتحان کنند. در ادامه این ورزش‌های چشمی را توضیح خواهد داد که عبارتند از: 

قانون ۲۰-۲۰-۲۰

خستگی چشم دیجیتال می‌تواند برای افرادی که نیاز دارند در طول روز روی صفحه نمایش کامپیوتر تمرکز کنند، مشکل ساز شود. 

قانون ۲۰-۲۰-۲۰ به کاهش فشار چشم دیجیتال کمک می‌کند. فرد باید در حین کار با کامپیوتر، هر ۲۰ دقیقه به مدت ۲۰ ثانیه به چیزی در فاصله ۲۰ فوتی (۶ متری) نگاه کند. 

تغییر تمرکز

تمرین تغییر تمرکز نیز می‌تواند به فشار چشم دیجیتال کمک کند. افراد باید این تمرین را در حالت نشسته انجام دهند. یک انگشت خود را چند اینچ از یک چشم دور نگه دارید. نگاه را روی انگشت متمرکز کنید و انگشت را به آرامی از صورت دور کنید. سپس روی یک جسم دورتر تمرکز کنید و مجدد به انگشت خود نگاه کنید. انگشت را به چشم نزدیک کنید و روی جسم دورتر تمرکز کنید. 

حرکات چشم

این تمرین حرکتی چشم به فشار چشم دیجیتال کمک می‌کند. چشم‌ها را ببند؛ به آرامی چشم‌ها را به سمت بالا و سپس به سمت پایین حرکت دهید. سه بار این حرکت را تکرار کنید. به آرامی چشم‌ها را به سمت چپ و سپس به راست حرکت دهید و این حرکت را نیز سه بار تکرار کنید. 

شکل ۸ انگلیسی یا علامت نامحدود

تمرین شکل ۸، می‌تواند به کاهش فشار چشم دیجیتال کمک کند. روی ناحیه‌ای بر روی زمین در فاصله ۸ فوتی (۲۴۳ سانتی متر) تمرکز کنید. چشم‌ها را به شکل علامت نامحدود حرکت دهید. شکل خیالی ۸ انگلیسی را به مدت ۳۰ ثانیه دنبال کنید، سپس جهت حرکت چشم را تغییر دهید. 

تمرکز بر روی مداد

فشار دادن مداد می‌تواند به افراد مبتلا به نارسایی همگرایی کمک کند. ممکن است پزشک این تمرین را به عنوان بخشی از درمان بینایی توصیه کند. یک مداد را در حالی که دستتان را دراز کرده‌اید، بین چشم‌ها نگه دارید. به مداد نگاه کنید و سعی کنید در حالی که به آرامی مداد را به سمت بینی حرکت می‌دهید، با هر دو چشم به آن نگاه کنید (تصویری که می‌بینید نباید دوتایی شود). مداد را به سمت بینی حرکت دهید تا زمانی که تصویری که از مداد می‌بینید، دیگر یک تصویر واحد نباشد. مداد را در نزدیکترین نقطه‌ای قرار دهید که هنوز یک تصویر واحد است. این تمرین را ۲۰ بار تکرار کنید. 

طناب براک

تمرین طناب براک

تمرین رشته براک که فردریک براک ابداع کرده، به بهبود هماهنگی چشم کمک می‌کند. برای این تمرین، فرد به دو حلقه کوچک برای انتهای نخ کاموایی نیاز دارد. افراد می‌توانند این تمرین را به صورت نشسته یا ایستاده انجام دهند. یک سر نخ را به یک جسم بی‌حرکت محکم کنید، یا از شخص دیگری بخواهید آن را نگه دارد. انتهای دیگر نخ را درست زیر بینی نگه دارید. یک مهره را روی نخ قرار دهید. 

با هر دو چشم باز مستقیم به مهره نگاه کنید. اگر چشم‌ها به درستی کار می‌کنند، شخص باید مهره و دو رشته را به شکل X ببیند. اگر یک چشم بسته باشد، یکی از رشته‌ها ناپدید می‌شود. در صورتی که فرد دو مهره و دو ریسمان ببیند، چشم‌ها روی مهره همگرا نمی‌شوند. 

کارت‌های بشکه‌ای

کارت‌های بشکه‌ای تمرین خوبی برای اگزوتروپی است که نوعی استرابیسم است. سه بشکه قرمز با اندازه‌های مختلف در یک طرف کارت بکشید. با رنگ سبز در طرف دیگر کارت نیز همین کار را انجام دهید. کارت را جوری نگه دارید تا بزرگترین بشکه در دورترین فاصله قرار گیرد. به بشکه دور خیره شوید تا به یک تصویر با هر دو رنگ تبدیل شود و دو تصویر دیگر دو برابر شوند. حدود ۵ ثانیه نگاه خود را ثابت نگه دارید. تمرین را با تصاویر میانی و کوچک تکرار کنید. 

کلام پایانی 

در این مقاله به صورت کامل اهداف تمرینات چشم و اینکه برای چه بیماری‌ها و شرایط مفید است را مورد بررسی قرار دادیم. با وجود آن که برای تمام مشکلات بینایی مفید نیست، اما برای درمان برخی بیماری‌ها مانند تنبلی چشم بسیار کارآمد است. در این مقاله ۷ تمرین مهم و کاربردی را معرفی کردیم. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *