چشم ممکن است به دلیل تحریک یا آسیب قرمز شود. میتوانید برخی از موارد قرمزی چشم (خون آلود شدن چشم) را با درمانهای خانگی درمان کنید، اما برخی دیگر نیاز به کمک پزشکی دارند. اگر همراه با سرخ رنگ شدن چشم درد، تب، تاری دید، ترشح یا علائم دیگر دارید، چشم پزشک میتواند شما را درمان کند. در این مقاله، به صورت کامل علائم، علل، پیشگیری و درمان آن را مورد بررسی قرار میدهیم. برای آشنایی با این موارد، تا انتهای مقاله، همراه ما باشید.
قرمزی چشم چیست؟
قرمزی چشمها، زمانی اتفاق میافتد که رگهای خونی ریز روی سطح سفیدی چشمها منبسط میشوند و سفیدی یک یا هر دو چشم به رنگ صورتی یا قرمز تبدیل میشوند. به این وضعیت سرخ شدن چشم نیز گفته میشود که میتواند در یک چشم یا هر دو ظاهر شود. چشمان ممکن است به تدریج یا یکباره دچار قرمزی شوند.
علل قرمزی چشم
شرایط متعدد باعث سرخ شدن رنگ چشم میشود. برخی از رایجترین آنها عبارتند از:
- آلرژی چشم
- خشکی چشم
- کونژنکتیویت
- پارگی رگهای خونی
- گلوکوم
آلرژی
محرکهای بیرونی شامل گردههای علفها و درختان است. موارد داخلی شامل شوره حیوانات خانگی، گرد و غبار و کپک است. در این موارد، چشمان شما دچار خارش، سوزش و قرمزی شود. همچنین ممکن است علائم آلرژی بینی مانند عطسه و گرفتگی بینی نیز داشته باشید.
خشکی چشم
گاهی اوقات، اشکها آن بافتی را که باید ندارند و ممکن است خیلی سریع تبخیر شوند. گاهی اوقات، چشمان اصلاً نمیتوانند اشک تولید کنند که به این حالت خشکی چشم میگویند. این میتواند باعث قرمزی، درد، زخم در قرنیه یا در موارد نادر کاهش بینایی شود. سایر علائم خشکی چشم عبارتند از:
- احساس سوزش
- تاری دید
- پلکهای سنگین
- ناتوانی در گریه کردن
- خستگی چشم
- ترشح
- ناراحتی با لنزهای تماسی
کونژنکتیویت و قرمزی چشم
چشم صورتی که همچنین به عنوان ورم ملتحمه شناخته میشود، زمانی است که پوشش پلک و سفیدی چشم ملتهب میشود. ممکن است به دلیل یک ویروس یا باکتری اتفاق بیفتد. به خصوص در بین کودکان بسیار شایع است و معمولاً بسیار مسری است. اگر فکر میکنید چشم صورتی دارید، به پزشک مراجعه کنید، دستهای خود را مرتب بشویید و چشمهای خود را مالش ندهید. این حالت میتواند ناشی از موارد زیر باشد:
- آلرژی، اینها معمولاً هر دو چشم را تحت تأثیر قرار میدهند و در اثر واکنش به یک آلرژن مانند: گرده، ایجاد خارش، آبریزش چشم و التهاب ایجاد میشوند.
- محرکهای محیطی یک جسم خارجی یا محرک شیمیایی در چشم میتواند باعث ترشح آبکی یا مخاطی شود.
- ویروسهای سرماخوردگی یک مقصر معمولی هستند، اما سایر ویروسها از جمله تبخال و زونا نیز میتوانند باعث ایجاد چشم صورتی شوند.
- عفونتهای باکتریایی، میتوانند یک عارضه جانبی سرماخوردگی باشند، اما تماسهای استریل نشده نیز میتواند باعث ایجاد باکتری شود. هر دو نوع ویروسی و باکتریایی بسیار مسری هستند.
در مورد التهاب ملتحمه یا کنژنکتیویت بیشتر بخوانید.
هموفیلوس آنفولانزا و قرمزی چشم
در نوزادان و کودکان، هموفیلوس آنفولانزا میتواند ذات الریه ایجاد کند و ممکن است باعث عفونت چشم از جمله چشم صورتی شود. علائم دیگر عبارتند از:
- اشک بیشتر از حد معمول
- چشمهایی که میسوزند، میخارد
- ترشحات سفید، زرد یا سبز از چشمان
- حساسیت به نور
- پوسته روی پلک یا مژهها
قرمزی چشم به دلیل پارگی رگهای خونی
پاره شدن رگهای خونی زمانی اتفاق میافتد که رگهای خونی ریز، زیر سطح چشم پاره شود. خون به دام میافتد و باعث میشود سفیدی چشم قرمز شود. این میتواند ناشی از عطسه شدید، بلند کردن اجسام سنگین، استفراغ شدید یا مالیدن بیش از حد چشم باشد. در صورت مصرف داروهای رقیق کننده خون، حتی آسپرین نوزاد، احتمال پارگی عروق خونی، که به عنوان خونریزی زیر ملتحمه نیز شناخته میشود، بیشتر است. پارگی رگهای خونی میتوانند ترسناک به نظر برسند اما به طور کلی بیضرر هستند و معمولا هیچ دردی وجود ندارد. علائم آن عبارتند از:
- ناحیه قرمز روشن روی چشم همراه با قرمزی عمومی
- حس سوزش
گلوکوم
مایع میتواند در قسمت جلویی چشم جمع شود. این وضعیت باعث فشار میشود و میتواند به عصب بینایی آسیب برساند. این بیماری گلوکوم نامیده میشود که عامل اصلی نابینایی برای افراد ۶۰ سال و بالاتر است. معمولا بدون درد است و شکل غیرمعمول از گلوکوم حاد میتواند علائمی داشته باشد که عبارتند از:
- درد شدید در چشم
- سردرد
- کاهش یا تاری دید
- رنگین کمان یا هاله در دید
- تهوع و استفراغ
اپی اسکلریت
التهاب اپی اسکلرا، یک لایه نازک از بافت شفاف در بالای قسمت سفید چشم یا صلبیه است. این لایه بین پوست نازک چشم و دیواره سخت کره چشم است. هنگامی که رگهای خونی ریز در اپی اسکلرا تحریک یا ملتهب میشوند، چشم را قرمز یا خونآلود میکنند. معمولا فقط در یک چشم اتفاق میافتد اما میتواند هر دو را تحت تاثیر قرار دهد. اگرچه قرمزی ممکن است شبیه چشم صورتی به نظر برسد، اما هیچ ترشحی وجود ندارد. دو نوع از آن وجود دارد، نوع ساده که رایجترین است و دو نوع فرعی دارد:
- بخشی: قرمز شدن در بخشی از چشم ظاهر میشود.
- پراکنده: قرمز شدن در تمام چشم ظاهر میشود.
ندولار، زمانی است که یک برآمدگی (یا ندول) کوچک روی چشم ایجاد میشود. این نوع تمایل به ایجاد ناراحتی بیشتری دارد.
علل دیگر قرمزی چشم
سایر دلایل سرخ رنگ شدن چشم شامل مواردی در محیط اطراف است، مانند:
- کلر استخرهای شنا
- گرد و خاک
- دود سیگار
- عطر
- آسیب به قرنیه در اثر اشعه ماوراء بنفش (فتوکراتیت)
- روزاسه چشمی
- مصرف الکل یا ماری جوانا
همچنین بیماریهای چشمی مانند:
- خراش، عفونت یا زخم روی قرنیه
- التهاب قرنیه (کراتیت)
- التهاب پلک (بلفاریت)
- التهاب قسمت رنگی چشم (عنبیه)، لایه میانی چشم (یووئیت) یا قسمت سفید چشم (اسکلریت)
- شالازیونها، تودههای ریز ناشی از مسدود شدن یا متورم شدن غده چربی در پلک
- گل مژه، عفونت غده روغنی
- آسیب چشم
- عوارض ناشی از جراحی چشم یا استفاده از لنز
عوارض قرمزی چشم
در حالی که سرخ رنگ شدن چشمها میتواند ناخوشایند باشد، علت آن معمولا جدی نیست. اگر آنها آلوده نباشند، معمولاً میتوانید آن را با داروها درمان کنید.
در موارد نادر، خون آلود شدن چشمها میتواند نشانهای از بیماریهای جدیتر باشد. عفونتهای درمان نشده، التهاب یا آسیب چشم ممکن است منجر به تغییرات بینایی مانند گلوکوم یا آب مروارید شود که بر فعالیتهای روزمره زندگی مانند رانندگی تأثیر میگذارد یا حتی باعث از دست دادن دائمی بینایی میشود.
پیشگیری از قرمزی چشم
برخی از راههایی که میتوانید از خون آلود شدن چشم جلوگیری کنید عبارتند از:
- از آرایش چشم خودداری کنید یا هر روز آن را به طور کامل پاک کنید.
- چشمان خود را مالش ندهید و انگشتان خود را از چشمان خود دور نگه دارید.
- اگر از کنتاکت استفاده میکنید، آنها را طبق دستورالعمل تمیز کرده و استفاده کنید.
- از مواد محرک مانند: دود، مواد شیمیایی یا عطرها خودداری کنید و در صورت تماس با چشمان خود فوراً آن را بشویید.
- دستهای خود را به طور مکرر بشویید، به خصوص اگر در معرض فردی مبتلا به عفونت چشمی قرار گرفته اید.
- به چشمان خود استراحت مکرر از تلویزیون، کامپیوتر و صفحه نمایش تلفن (نور آبی) بدهید.
درمان قرمزی چشم
خون آلود شدن چشمها معمولا جای نگرانی نیست، به شرطی که اغلب اتفاق نیفتند و مدت زیادی طول نکشند. درمانهای خانگی، مانند: استراحت، کمپرس خنک، شستن ملایم پلکها یا ماساژ ملایم آنها میتوانند به تسکین علائم کمک کنند. داروهای ضد احتقان و آنتی هیستامینها میتوانند به رفع خارش و قرمزی ناشی از آلرژی کمک کنند. آنها گاهی اوقات میتوانند باعث خشکی چشم شوند، بنابراین باید سعی کنید از یک قطره اشک مصنوعی روان کننده نیز استفاده کنید. اگر عفونت باکتریایی دارید، ممکن است نیاز به مصرف آنتی بیوتیک داشته باشید. نسخه و درمان دارویی این مشکل عبارتند از:
- قطره یا قرص استروئیدی چشمی
- قطرههای چشمی تجویزی برای شرایط خاص مانند: آلرژی، خشکی چشم یا گلوکوم
- روش لیزری برای درمان گلوکوم حاد
چه زمانی برای قرمزی چشم به پزشک مراجعه کنیم
اگر قرمز شدن چشمان همراه با:
- تغییر ناگهانی در بینایی
- حساسیت به نور
- هالههای ناگهانی اطراف چراغها
- سردرد شدید، چشم درد یا تب
- حالت تهوع یا استفراغ
- تورم
- ناتوانی در باز نگه داشتن چشم
کلام پایانی
این بیماری چشمی نه تنها مشکلات بصری و عدم راحتی را برای افراد ایجاد میکند، بلکه میتواند نشانهای از مشکلات جدی در سلامتی عمومی باشد. با بررسی علتها، علائم و روشهای درمانی مربوط به قرمز شدن چشم، میتوانیم بهتر درک کنیم که چگونه میتوانیم برای جلوگیری و مدیریت این بیماری مهم آماده شویم.
سوالات متداول
آسیب، عفونت و التهاب همگی میتوانند باعث قرمز شدن چشم شوند. قرمزی ناشی از رگهای خونی تحریک شده درست زیر سطح چشم است.
فقط گاهی اوقات. قرمز شدن چشمان ممکن است نتیجه یک سرماخوردگی یا عفونت ویروسی باشد. خیلی به ندرت، اما جدی تر، قرمزی میتواند ناشی از تومور در چشم باشد.
اگر چشمان دردناک، حساس به نور، ترشح یا علائم همراه با تب است، با پزشک تماس بگیرید. همچنین اگر دید تغییر کرد یا قرمز شدن چشمان بعد از یک هفته بهتر نشد، باید تماس بگیرید.