جراحی کاشت لنز داخل چشمی: مزایا، مراقبت‌ها و عوارض

جراحی کاشت لنز داخل چشمی

چشم‌ها یکی از حساس‌ترین و حیاتی‌ترین اعضای بدن هستند که در معرض بیماری‌ها و مشکلات مختلف قرار دارند. درمان این بیماری‌ها به ویژه در مواردی که به عیوب انکساری چشم مربوط می‌شود، معمولا نیازمند جراحی‌های تخصصی است. یکی از روش‌های نوین و مؤثر در این زمینه، جراحی ICL (کاشت لنز کولامر) است. این روش به عنوان یک گزینه ایمن و کارآمد برای درمان نزدیک‌بینی، دوربینی و آستیگماتیسم شناخته شده و توانسته است نتایج چشمگیری در بهبود کیفیت بینایی بیماران داشته باشد. در این مقاله، به بررسی فرآیند جراحی کاشت لنز داخل چشمی، مزایا و نکات مهم آن خواهیم پرداخت، تا انتهای مقاله، همراه ما بمانید.

جراحی کاشت لنز کولار

جراحی کاشت لنز داخل چشمی چیست؟ 

جراحی کاشت لنز داخل چشمی (EVO Implantable Collamer یا Intraocular Contact Lens)، نوعی جراحی است که در آن لنز بین عنبیه و لنز طبیعی شما قرار می‌گیرد. این جراحی عیوب انکساری را درمان می‌کند، بنابراین دیگر نیازی به لنز یا عینک نخواهید داشت. در واقع، این روش جایگزینی مناسب برای لیزیک است. جراحی لنز کلامر قابل کاشت (ICL)، با قرار دادن یک ICL بین لنز طبیعی و عنبیه، بینایی ضعیف ناشی از عیوب انکساری را درمان می‌کند.

مزایای جراحی کاشت لنز کولامر (ICL) 

بزرگ‌ترین مزایای عمل کاشت لنز داخل چشم این است که مواد تشکیل دهنده این لنزها، سازگاری زیستی بالایی دارند. همچنین، هنگامی که لنز وارد چشم می‌شود، نیازی به ترمیم و نگهداری ندارد و تا زمانی که از کیفیت بینایی خود راضی هستید، می‌توانید آن را در چشم نگه دارید. مزایای جراحی ICL شامل موارد زیر هستند: 

  • برطرف کردن نیاز به عینک یا لنزهای تماسی
  • طولانی بودن تاثیرات جراحی (تقریبا دائمی) 
  • هیچ آسیب ساختاری به چشم وارد نمی‌شود
  • احتمال بروز خشکی چشم بسیار کم در حد صفر است 
  • بهبود بینایی در شب

عوارض جراحی کاشت لنز (ICL) 

یکی از مهم‌ترین عوارض عمل کاشت لنز داخل چشمی، عدم قطعی بودن نتایج جراحی است. یعنی این احتمال وجود دارد که جراحی نتیجه دلخواه شما را در پی نداشته باشد. دکتر یادگاری به عنوان یکی از بهترین جراحان چشم، جراحی‌های چشم را با دقت بالا و عوارض بسیار کم انجام می‌دهند. به طور کلی، عوارضی که ممکن است، بعد از جراحی ICL رخ دهد، عبارتند از: 

  • از دست دادن بینایی: این امکان وجود دارد که بینایی شما پس از جراحی ICL بدتر شود، اما نادر است. 
  • ایجاد مشکلات بینایی: مواردی مانند: دوبینی، هاله بینی و مشکل بینایی در نور کم 
  • نیاز به جراحی مجدد: اگر اولین جراحی ICL موفقیت‌آمیز نباشد، به جراحی نیاز به انجام جراحی مجدد است. 
  • فشار داخل چشمی: پس از جراحی ممکن است، فشاری در داخل یا پشت چشم شما وجود داشته باشد. 
  • جدا شدن شبکیه: در موارد نادر، جراحی باعث جداشدگی شبکیه می‌شود. 
  • عفونت: احتمال عفونت در تمام جراحی‌ها وجود دارد، اما در بیشتر مواقع نادر است. 

چه کسانی کاندید جراحی کاشت لنز ICL هستند؟ 

جراحی ICL، برای افرادی که معیارهای جراحی لیزیک را ندارند، مناسب است. این روش، برای درمان عیوب انکساری چشم، دوربینی، نزدیک بینی و آستیگماتیسم استفاده می‌شود. افراد کاندید جراحی کاشت لنز ICL، می‌بایست این ویژگی‌ها را داشته باشند: 

  • بین ۲۲ تا ۴۵ سال سن داشته باشند. 
  • نزدیک بینی متوسط تا شدید داشته باشند. 
  • در سال گذشته تغییری در نمره چشم خود نداشته باشند. 
  • ضخامت قرنیه برای لیزیک یا PRK کافی نباشد. 

نکته: اگر شما نزدیک بینی خفیف دارید یا بالای ۴۵ سال دارید، باید گزینه‌های دیگری مانند تعویض لنز انکساری (RLE) را در نظر بگیرید و مناسب جراحی ICL نیستید.

همچنین در مورد استفاده از لنزهای تماسی پس از لیزیک نیز بخوانید.

جراحی کاشت لنز داخل چشم ICL چگونه انجام می‌شود؟ 

روش انجام جراحی کاشت لنز در داخل چشم، اینگونه است که ابتدا یک ایمپلنت بسیار نازک بین عنبیه و عدسی فرد قرار می‌گیرد. لنز ICL در محفظه خلفی چشم، مستقیماً در کنار عدسی فرد قرار می‌گیرد. این ایمپلنت‌ها به صورت جداگانه برای هر بیمار تولید می‌شوند، زیرا هر چشمی خاص است و نیاز به اصلاح بهینه و ایمپلنت‌های سفارشی دارد. ماده ایمپلنت از کلاژن نوترکیب انسانی ساخته شده و حاوی فیلتر UV است که از لنز فرد در برابر آسیب اشعه ماوراء بنفش محافظت می‌کند. عمل ICL، به طور کامل عیوب انکساری را برطرف می‌کند. در این جراحی نیازی به برداشتن لنز بیمار وجود ندارد و ایمپلنت گذاشته شده به طور دائم در چشم می‌ماند. بعد از جراحی دیگر نیازی به استفاده از عینک یا لنز نیست. با این حال، این روش جایگزین عینک برای مشکل دوربینی در پیرچشمی نیست.

نحوه انجام جراحی ای سی ال

معاینه چشم قبل از تصمیم گیری

معاینه چشم، برای تعیین وضعیت کلی سلامت چشم‌ها است. در واقع این کار، برای ارزیابی بینایی و توانایی تمرکز بر روی اشیاء و تشخیص مشکلات بینایی انجام می‌شود. قبل از معاینات چشم، بیماران باید لنز تماسی و عینک را خارج کنند. آزمایشات چشمی که توسط چشم پزشکان انجام می‌شود عبارتند از: 

  • حدت بینایی
  • توپوگرافی قرنیه (تست تصویربرداری قرنیه) 
  • توموگرافی انسجام نوری

مراقبت‌های قبل از جراحی کاشت لنز داخل چشمی ICL

قبل از انجام هر جراحی نیاز است که نکات مراقبتی پیش از جراحی را رعایت کنید. این مراقبت‌ها معمولا شامل معاینات پزشکی، توصیه‌های پزشک و … می‌شوند. در صورت نیاز به جراحی ICL، موارد زیر به بیماران توصیه می‌شود: 

  • دوش یا حمام بگیرید، موهایتان را بشویید و ناخن‌هایتان را کوتاه کنید. 
  • روز قبل از جراحی از زدن لاک ناخن خودداری کنید. 
  • در روز جراحی از آرایش یا عطر استفاده نکنید. 
  • از مژه مصنوعی استفاده نکنید. برداشتن مژه مصنوعی حداقل یک هفته قبل از جراحی لازم است. 
  • فقط مصرف غذای سبک، قبل از جراحی مجاز است. 
  • برای جلوگیری از عفونت احتمالی و خاراندن چشم، باید از محافظ چشم استفاده شود. 
  • داروهای برخی از بیماری‌های زمینه‌ای مانند: فشار خون بالا، دیابت و بیماری‌های قلبی عروقی را می‌توان به طور منظم مصرف کرد. 
  • داروهایی که بر روند انعقاد خون تأثیر می‌گذارند یا داروهای ضد انعقاد مانند: وارفارین و ضد پلاکت‌ها و مصرف آسپرین، باید حداقل ۷ تا ۱۰ روز قبل از جراحی یا طبق توصیه‌ها قطع شوند. 
  • اگر علائم غیر طبیعی مانند: سوزش چشم، قبل از روز جراحی ایجاد شود، باید در اسرع وقت به چشم پزشک اطلاع داده شود.

مراحل جراحی ICL

عمل کاشت لنز داخل چشمی مانند تمام جراحی‌های دیگر شامل مراحل مختلفی می‌شود. در ادامه این مراحل را به صورت گام به گام برای شما توضیح می‌دهیم. مراحل این جراحی عبارتند از: 

  • ضدعفونی و بی‌حسی
  • برش در لبه قرنیه
  • کاشت و قرار دادن ICL

ضدعفونی و بیحسی

اولین قدم برای جراحی کاشت لنز ضدعفونی کردن ناحیه عمل است. در این مرحله، چشم با استفاده از قطره‌های مخصوص بی‌حسی، بی‌حس می‌شود. معمولا برای این جراحی از قطره‌های بی‌حسی (سدیشن) استفاده می‌شود، اما بر اساس تشخیص پزشک، ممکن است از بی‌هوش عمومی برای جراحی استفاده شود. 

برش در لبه قرنیه

بعد از ضدعفونی و بی‌حس کردن ناحیه جراحی، در لبه قرنیه یک برش حداقل به قطر حدود ۳ یا ۵/۲ میلیمتر ایجاد می‌شود که از طریق آن لنز IC کاشته می‌شود. 

کاشت و قرار دادن ICL

در این مرحله، یک کانول با محلول بیهوشی وارد اتاقک قدامی می‌شود. پس از آن، یک ماده متراکم (اسید هیالورونیک) برای حفظ محفظه قدامی وارد چشم می‌شود تا جراح بتواند با ایمنی کافی جراحی را انجام دهد. انژکتور روی لبه برش قرار می‌گیرد تا ICL به داخل چشم تزریق شود. با کمک یک دستکاری، ICL در موقعیت مورد نظر با هاپتیک، پشت عنبیه قرار گرفته و تمام بقایای ممکن با استفاده از یک کانول آبیاری با مکش، تمیز می‌شود. برش‌ها بدون نیاز به بخیه، آب‌بندی شده و مقاوم هستند و سپس، قطره‌های آنتی بیوتیک و ضد التهابی تزریق می‌شود. در پایان جراحی، اکثر بیماران بلافاصله متوجه بهبود قابل توجهی در بینایی خود می‌شوند. 

نکته: این یک روش کم تهاجمی است که برای هر چشم حدود ۱۰ دقیقه طول می‌کشد. معمولا هر دو چشم در عرض یک هفته عمل می‌شوند.

مراقبت‌های بعد از جراحی ICL

پس از جراحی، چشم با محافظ، بسته می‌شود و دو ساعت پس از جراحی ICL، چشم پزشک فشار داخل چشم را اندازه گیری می‌کند. در صورت‌ عدم وجود فشار در چشم، بیمار ترخیص می‌شود. چند روز پس از جراحی، دید کمی تار است، اما به تدریج بهبود می‌یابد. با این حال، در صورت افزایش فشار داخل چشم، داروهای خاصی برای کاهش فشار، تجویز می‌شود. پس از جراحی ICL، موارد زیر به بیماران توصیه می‌شوند: 

  • پس از باز کردن چشم ها، دید ممکن است تار باشد اما، بینایی به تدریج بهبود می‌یابد. 
  • بهتر است از قطره چشم استفاده شود و قبل از استفاده از قطره چشم، هر بار شستن دست‌ها لازم است. 
  • حداقل به مدت ۲ هفته، چشم‌ها را از تماس با آب دور نگه داشته و از استخر و سونا نیز، خودداری کنید. 
  • برای تمیز کردن چشم ها، باید از پارچه‌های تقریباً مرطوب و تمیز استفاده شود. چشم‌ها باید به آرامی تمیز شوند. 
  • برای شستن سر و موها، برای جلوگیری از ورود آب به چشم، بهتر است دراز بکشید. 
  • استفاده از عینک آفتابی برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید، باد یا آلودگی توصیه می‌شود. 
  • فعالیت‌های روزانه را می‌توان به طور منظم ادامه داد. ورزش سبک و معمولی را می‌توان یک ماه پس از جراحی ادامه داد. 
  • از چشم‌ها زیاد استفاده نکنید، به عنوان مثال، کتاب خواندن بیش از حد، تماشای تلویزیون یا بازی با کامپیوتر یا تلفن و…
دوره نقاهت جراحی ICL

دوره نقاهت و بهبودی پس از عمل کاشت لنز دائمی ICL

پس از جراحی ICL این احتمال وجود دارد که برای چند ساعت تا ۴۸ ساعت درد خفیف، خونریزی چشم و تاری دید داشته باشید. زمان بهبودی حدود چهار هفته است و در این مدت نیاز به استفاده از محافظ چشم و قطره‌های مخصوص دارید. یک روز پس از عمل برای چکاپ مراجعه می‌کنید تا از وضعیت مناسب چشم و فشار آن اطمینان حاصل شود. قطره‌های چشمی برای جلوگیری از التهاب و عفونت تجویز می‌شود و ممکن است به آنتی‌بیوتیک یا استروئید نیاز داشته باشید. بینایی پس از جراحی به تدریج بهبود می‌یابد و نوسانات بینایی طبیعی است. اکثر بیماران بعد از ۲۴ ساعت توانایی رانندگی پیدا می‌کنند و پس از چهار هفته نتایج نهایی ظاهر می‌شود. بهبودی کامل بینایی ممکن است تا شش ماه طول بکشد و معاینات دوره‌ای ضروری است. 

کلام آخر

جراحی کاشت لنز داخل چشمی یا ICL، روشی حساس و کاربردی است که با دقت بالا انجام می‌شود. بهتر است، این جراحی توسط متخصصی باتجربه و ماهر انجام شود تا از عوارض ناشی از عدم رعایت موارد خاص و حساس حین عمل جلوگیری شود. همچنین، مراقبت‌های بعد از جراحی نیز از مهمترین بخش‌ها در نتیجه نهایی درمان است که باید بسیار جدی گرفته شوند. با مطالعه این مقاله، می‌توانید اطلاعات کاملی از نحوه مراقبت بعد از جراحی ICL به دست آورید.

سوالات متداول

مدت زمان جراحی کاشت لنز چشمی ICL چقدر است؟ 

این جراحی معمولا برای هر دو چشم کمتر از ۳۰ دقیقه طول می‌کشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *