پلک، یک بافت پوستی پیچیده و کاملاً کارآمد است که از مژه ها، غدد اشکی، غدد عرق و غدد چربی (میبومین) تشکیل شده است. این بافتها میتوانند واکنشهای التهابی ایجاد کنند که منجر به تورم میشود. در این مقاله، تمام نکات مهم در مورد تورم پلک را مورد بررسی قرار میدهیم. برای آشنایی با علل، علائم، راههای درمان آن، همراه ما باشید.
تورم پلک چیست؟
ورم پلک به حالت پف کردگی و قرمزی پلک ها اشاره دارد . تورم پلک یک بیماری نیست ، بلکه نشانه ای از یک بیماری است و معمولاً به دلیل آلرژی، التهاب، عفونت یا آسیب رخ میدهد. ضخامت پوست پلک، کمتر از ۱ میلی متر است. اما، از آنجایی که بافت شل و کشیده است، پلک به میزان قابل توجهی متورم میشود.
تورم پلک نشانه چیست؟
تورم پلک گاهی اوقات نشانه یک بیماری است. آلرژی، گرفتگی غدد چربی در پلک به نام شالازیون، عفونت پلک (گل مژه) وعفونت اطراف حفره چشم (سلولیت اوربیتال) از جمله این بیماریها هستند. ورم کردن پلک همچنین میتواند نشانه بلفاریت، ورم ملتحمه (چشم صورتی)، زونا و بیماریهای تیروئید مانند بیماری گریوز باشد.
بسته به علت، ممکن است تورم در یک یا هر دو پلک را تجربه کنید. بسیاری از این بیماریها جدی نیستند، اما اگر پلک شما متورم شده است، باید حتما چشمهای خود را تمیز کرده و از آنها مراقبت کنید.
در مورد تومور اربیت نیز بخوانید!
علل تورم پلک
بیماریهای مختلفی میتواند منجر به ورم کردن پلک شود. هرکدام از این بیماریها خود دلایلی دارند که دانستن علت زمینهای آن مهم است. دلایل متورم شدن پلک عبارتند از:
- چشم صورتی
- شالازیون
- عفونت چشم
- سایر علتها
چشم صورتی
چشم صورتی، نتیجه یک عفونت باکتریایی، ویروسی یا آلرژیک است که باعث التهاب سطح چشم میشود. میتواند از یک چشم شروع شود و به هر دو سرایت کند. در این بیماری، چرک یا پوشش چسبنده اغلب روی مژهها و گوشه چشم ظاهر میشود.
شالازیون
اگر پلک بالا یا پایین متورم شده است، ممکن است از شالازیون یا گل مژه باشد. شالازیون معمولاً باعث ایجاد برآمدگی در پلک با تورم موضعی در اطراف لبه پلک میشود. شالازیونی که پاره نشده باشد به طور کلی بدون درد است. گل مژه میتواند در خارج یا داخل پلک ایجاد شود، اغلب در اثر عفونت ایجاد میشود و معمولاً دردناک است.
عفونت چشم
عفونت چشم، سلولیت نامیده میشود. در سلولیت دور یا اطراف چشم، قرمز شده و ممکن است درد داشته باشد.
همچنین در مورد قرمز شدن چشم نیز بخوانید!
سایر علتها
پلک شما ممکن است به دلایل مختلف متورم شود. آلرژی، نیش حشره، احتباس مایع، تروما یا آسیب، که اغلب با تغییر رنگ همراه است و کمبود خواب از جمله این دلایل هستند. برخی از شرایط پزشکی نیز میتوانند علائم تورم چشم یا پلک را ایجاد کنند. آنها شامل بیماری گریوز و در موارد نادر سرطان چشم هستند.
علل تورم پلک در کودکان
کودکان، معمولاً به دلیل لمس چشمان با دستهای شسته نشده، دچار سوزش چشم میشوند. اما علاوه بر دلایل ذکر شده در بالا، چندین علت احتمالی برای تورم پلک در کودکان وجود دارد که عبارتند از:
- مالش چشم: کودکان اغلب به دلایل مختلف، به ویژه پس از ایجاد یک ماده تحریک کننده در چشم، چشمهای خود را میمالند.
- نیش حشره در نزدیکی چشم: بافتهای شل اطراف چشم به راحتی متورم میشوند که میتواند در واکنش به نیش پشه یا سایر حشرات اتفاق بیفتد.
- درماتیت: تماس با مواد شوینده یا سایر مواد محرک، ممکن است منجر به ورم کردن پلک شود.
علائم شدید تورم پلک
اگر تورم پلک با برخی نشانههای دیگر همراه باشد، بهتر است که فوراً به پزشک مراجعه کنید. این شرایط عبارتند از:
- درد در چشم
- تاری دید
- کاهش قدرت بینایی که بدتر میشود.
- احساس میکنید که چیزی در چشم گیر کرده
- ناتوانی در حرکت عادی چشم
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
تورم پلک معمولاً در عرض یک روز یا بیشتر به خودی خود از بین میرود. اگر در عرض ۲۴ تا ۴۸ ساعت بهتر نشد، باید با چشم پزشک مراجعه کنید. پزشک در مورد علائم شما میپرسد و چشم و پلک شما را معاینه میکند. او در مورد سایر علائم یا تغییراتی که ممکن است باعث تورم پلک شود، سوالاتی خواهد پرسید. ورم کردن پلک میتواند ناشی از تماس با آلرژنها، محرک ها، عفونتها یا سایر شرایط باشد.
راهحلها و درمانهای تورم پلک
درمان تورم پلک به علت آن بستگی دارد. اگر عفونت چشمی دارید، ممکن است نیاز به استفاده از قطرههای چشمی آنتیبیوتیک، پماد، یا سایر داروهای موضعی برای کمک به رفع عفونت و کاهش علائم خود داشته باشید. در صورت بیاثر بودن درمان موضعی، ممکن است پزشک به شما آنتی بیوتیک یا استروئید تجویز کند تا به صورت خوراکی مصرف کنید.
کمپرس خنک یا چای کیسهای روی چشم ممکن است به کاهش تورم پلک شما کمک کند، در حالی که شستشو با آب نمک میتواند به پاک کردن پوسته و ترشحات کمک کند. اگر تورم ظرف چند روز بهبود نیافت، پزشک میتواند درمان را براساس علت آن توصیه کند. پلک متورم یا پف کرده اغلب در عرض ۱ روز از بین میرود. شما میتوانید تورم را با کمپرس کاهش دهید، اما نحوه درمان تورم پلک نیز میتواند به علت آن بستگی داشته باشد. علل میتواند از احتباس مایعات تا عفونت متغیر باشد.
اگر پلکهای شما در برابر لمس کردن دردناک یا حساس هستند، احتمالاً علت آن عفونت است. تعیین علت ورم پلک بسیار مهم است، زیرا گزینههای درمانی به علت ایجاد آن بستگی دارد. برای تسکین تورم پلکها و سالم نگه داشتن چشمهای خود، این درمانهای خانگی را برای تورم پلکها امتحان کنید:
- استفاده از پارچه نمناک
- به آرامی محل را بشویید
- استراحت دادن به چشم
- قطره چشم استفاده کنید
استفاده از پارچه نمناک
یک پارچه تمیز را زیر آب گرم بگذارید و به آرامی روی چشمان خود نگه دارید. این کار را دو بار در روز و هر بار به مدت ۱۵ دقیقه انجام دهید تا به روان شدن ترشحات، پوسته پوسته شدن پلک و رهایی از شر هرگونه روغنی که ممکن است غدد شما را مسدود کرده باشد، کمک کند.
به آرامی محل را بشویید
پس از استفاده از کمپرس، از یک سواب پنبهای یا پارچه شستشو استفاده کنید تا به آرامی پلکهای خود را با شامپو بچه تمیز کنید. مطمئن شوید که بعد از آن ناحیه چشم خود را به خوبی بشویید. همچنین اگر ترشح یا پوستهای در اطراف چشم یا مژههای خود دارید، میتوانید از محلول نمکی برای شستشوی ناحیه استفاده کنید.
استراحت دادن به چشم
تا زمانی که ورم چشم دارید، از آرایش چشم یا لنز استفاده نکنید. به اندازه کافی بخوابید و از تابش مستقیم نور خورشید دوری کنید تا چشمانتان استراحت کنند.
قطره چشم استفاده کنید
از اشک مصنوعی استفاده کنید تا چشمان خود را مرطوب نگه دارید. قطرههای آنتی هیستامین میتواند به آلرژی کمک کند و اگر پلک شما به دلیل آلرژنها متورم شده باشد، نیز مفید است.
شرایط اورژانسی تورم پلک
اگر شما یا فرزندتان برخی شرایط را در کنار ورم پلک تجربه کردید، باید به دنبال مراقبتهای پزشکی اورژانسی باشید یا فوراً به پزشک مراجعه کنید. این شرایط عبارتند از:
- افتادگی پلک
- تبی که کم نمیشود
- حساسیت به نور
- از دست دادن بینایی یا دوبینی
- قرمزی شدید، التهاب و احساس گرما
- تورم شدید (چشم تقریبا بسته میشود)
آنچه میتوانید پس از درمان انتظار داشته باشید
بسته به علت، پلکهای متورم از چند روز تا چند هفته طول میکشد تا از بین بروند. در صورتی که آلرژی علت آن است، حتماً در داخل خانه بمانید. اگر پلکهای متورم شما به دلیل گریه است، سعی کنید قبل از خواب صورت خود را بشویید. برخی از افراد ترجیح میدهند فوراً به دنبال درمان پزشکی برای تشخیص دقیق و در صورت لزوم درمان پزشکی باشند. اگر برآمدگی یا تورم شما شدید است، بدتر میشود یا بعد از ۱ هفته شروع به بهبود نمیکند، ممکن است به مراقبتهای پزشکی نیاز داشته باشید.
کلام پایانی
ورم کردن پلک، خود نشانه از بیماری یا برخی از شرایط است. بنابراین درمان آن وابسته به علت اصلی تورم است. در این مقاله تمام علتهای ورم کردن پلک را مورد بررسی قرار دادیم و راه درمان هرکدام را ذکر کردیم. این وضعیت، معمولا خطرناک نیست، اما توضیح دادیم که اگر همراه با برخی نشانههای دیگر باشد، نیاز به مراجعه به پزشک دارد.
سوالات متداول
ممکن است بتوانید تورم چشم را با درمانهای خانگی از جمله استفاده از کمپرس سرد برای کاهش تورم تسکین دهید. با این حال، بسته به علت، تورم چشم ممکن است روزها یا هفتهها طول بکشد تا بهبود یابد.
پلک بالایی شما ممکن است به دلیل چشم صورتی (ملتحمله)، سلولیت اربیتال، شالازیون یا گل مژه، آلرژی یا آسیب و سایر علل متورم شود. سایر علائمی که تجربه میکنید، مانند: خارش چشم، درد، قرمزی یا تغییرات بینایی ممکن است به شناسایی علت کمک کند.
سرما احتمالاً در کاهش تورم مؤثرتر است. میتوانید تورم پلک را با استفاده از کمپرس سرد، مانند یک دستمال تمیز و مرطوب روی چشمهایتان کاهش دهید. همچنین میتوانید چای کیسهای مرطوب و خنک حاوی کافئین را برای کمک به التهاب امتحان کنید.