خارش چشم: از پیشگیری تا درمان!

خارش چشم

گرما و زیبایی بهارّرای بسیاری از افراد با سوزش و خارش چشم همراه است. این خارش همینطور می‌تواند منجر به عفونت و شرایط دیگر نیز شود. خبر خوب این است که خاریدن چشم معمولاً نشانه چیز جدی نیستند. در ادامه به بررسی علائم، علل، راه‌های پیشگیری، تشخیص و درمان این عارضه خواهیم پرداخت. برای آشنایی با این مفاهیم تا انتهای مقاله همراه ما باشید. 

خارش چشم چیست؟ 

بدن با ترشح هیستامین در چشمان به محرک واکنش نشان می‌دهد. این واکنش، باعث می‌شود رگ‌های خونی در چشم کشیده شده و بزرگتر شوند. سپس پایانه‌های عصبی شروع به تحریک می‌کنند. نتیجه این است که چشم‌ها شروع به خاریدن می‌کنند. 

خارش چشم یک مشکل بسیار شایع است که اغلب به دلیل آلرژی رخ می‌دهد. همچنین ممکن است خارش پلک همراه با چشم داشته باشید. این حس خارش معمولاً در ته مژه‌ها ظاهر می‌شود. چشم‌ها یا پلک‌ها نیز ممکن است متورم شده باشند. گاهی اوقات خاریدن چشم می‌تواند ناشی از چیزی به نام سندرم چشم خشک باشد. 

علت خارش چشم

دلایل مختلف و متفاوتی برای مشکل احساس خارش در چشم‌ها وجود دارد. با وجود این که دلیل اصلی این مشکل، آلرژی و حساسیت است، اما نباید دیگر دلایل را نیز نادیده گرفت. برخی از علت‌های این عارضه عبارتند از: 

  • ورم ملتحمه آلرژیک
  • سایر آلرژی‌ها
  • اگزما
  • بلفاریت
  • زخم قرنیه
  • استفاده از لنزها

ورم ملتحمه آلرژیک

شایع‌ترین علت خارش چشم آلرژی است. اگر نزدیک گرده یا مویز حیوانات باشید ممکن است چشمان شما شروع به خارش کند. چشم‌ها به دلیل حساسیت قرمز می‌شوند که ورم ملتحمه آلرژیک نامیده می‌شود. گاهی اوقات آن را چشم صورتی یا چشم قرمز می‌نامید. این نوع ورم ملتحمه مسری نیست. افراد ممکن است در هر زمانی از سال به ورم ملتحمه آلرژیک مبتلا شوند. با این حال، در ماه‌ها یا فصول خاصی شایع‌تر است. یک مثال بهار است که گرده‌های زیادی در اطراف وجود دارد. ورم ملتحمه آلرژیک همچنین می‌تواند باعث ایجاد موارد زیر شود: 

  • آبریزش بینی
  • گلو خراشیده
  • عطسه کردن

در مورد درمان آلرژی چشم نیز بخوانید!

سایر آلرژی‌ها

کراتوکنژنکتیویت آتوپیک باعث التهاب یا قرمزی سطح چشم می‌شود. این التهاب، زمانی اتفاق می‌افتد که شما به یک چیز خاص حساسیت داشته باشید. نوع دیگر این بیماری، کراتوکنژنکتیویت بهاری (VKC) است و زمانی اتفاق می‌افتد که غشای سطح چشم قرمز یا ملتهب شود. این بیماری معمولاً مردان جوان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. 

خارش چشم

اگزما

برخی از افرادی که اگزما دارند ممکن است در چشمان خود احیای خارش کنند. معمولا در شرایطی که بثورات اگزمایی نزدیک چشم باشد، این اتفاق می‌افتد. 

بلفاریت 

یعنی التهاب پلک‌ها زمانی اتفاق می‌افتد که غدد ریز چربی در پایه مژه‌های شما مسدود می‌شوند. چشمان شما ممکن است قرمز و تحریک شده باشد. خلاص شدن از شر آن ممکن است سخت باشد، اما مسری نیست و معمولاً بینایی شما را تحت تأثیر قرار نمی‌دهد. آلرژی یا شرایط پوستی مانند آکنه یا درماتیت می‌تواند آن را بدتر کند. 

زخم قرنیه

خشکی چشم، آسیب یا عفونت می‌تواند منجر به زخم‌های کوچک در چشم یا زخم در قرنیه (کراتیت) شود. قرنیه، همان لنز شفافی است که جلوی چشم قرار دادر. خشکی می‌تواند چشم را تحریک کند و باعث ایجاد عفونت و پوسته شدن پوست چشم شود.

در مورد عفونت چشم نیز بخوانید!

استفاده از لنزها

گاهی اوقات چشم‌ها با لنزها مانند یک جسم خارجی رفتار می‌کنند. ممکن است به این دلیل باشد که آن‌ها در جای مناسب قرار نگرفته باشند. احتمالاً بلافاصله پس از قرار دادن لنز در چشم، متوجه این موضوع خواهید شد. همچنین ممکن است میکروب‌هایی را که منجر به عفونت می‌شوند، وارد چشم کنند. تمیز کردن و تعویض منظم لنزها می‌تواند از خارش چشم جلوگیری کند. 

علل دیگر خارش چشم

خارش و سوزش چشم می‌تواند دلایل دیگری نیز داشته باشد. یکی از این دلایل سندرم چشم خشک است. اشک کمک می‌کند سطح چشم مرطوب و راحت باشد. زمانی که به اندازه کافی اشک تولید نشود در چشم احساس خارش خواهید کرد. دلیل دیگر این عارضه وجود جسم یا ماده خارجی در چشم است. سایر علت‌ها عبارتند از: 

  • مواد در فضای باز: گرده درختان، علف‌ها، علف‌های هرز و درختچه‌ها
  • مواد داخل خانه: کنه‌های گرد و غبار، قارچ، کپک و تکه‌های ریز پوست حیوان خانگی (موه حیوانات خانگی) 
  • مواد ساخته دست بشر: دود تنباکو، عطر، مواد شیمیایی و دود اگزوز

علائم خارش چشم

اگر دچار خارش چشم شده باشید ممکن است نشانه‌هایی مانند: سوزش، ترشحات شفاف و آبکی از چشم، سرخی چشم، عطسه، آبریزش بینی و چرک سبز یا زرد رنگ را تجربه کنید. 

پیشگیری از خاریدن چشم

برای جلوگیری از خاریدن چشم، دست‌هایتان را بشویید. دست‌ها اغلب آلودگی و میکروب‌هایی را حمل می‌کنند که می‌توانند چشم را آلوده کنند. آن‌ها را با صابون ساده و آب گرم تمیز نگه دارید یا از یک ضدعفونی کننده دست استفاده کنید. سعی کنید به چشمان خود دست نزنید. مالیدن چشم‌ها در هنگام خارش، به خصوص در فصل آلرژی، می‌تواند وسوسه‌انگیز باشد. این کار می‌تواند چشمان را بیشتر تحریک کند و حتی می‌تواند سطح چشم را خراش دهد. مراقب لنزهای طبی باشید. قبل از دست زدن به لنز، آن‌ها را کاملا بشویید. اگر به نظر می‌رسد که لنزها باعث خارش چشم می‌شود، فوراً به پزشک اطلاع دهید. 

تشخیص خارش چشم

پزشک در مورد سابقه پزشکی و علائم بیمار سوالاتی می‌پرسد. همچنین به چشمان از نزدیک نگاه می‌کنند. در برخی موارد، ممکن است نمونه کوچکی از مایع، چرک یا مواد دیگر را برای آزمایش باکتری از چشم بگیرند. 

درمان خارش چشم

دستمال تمیز و خنک ممکن است خارش چشم را برای مدتی تسکین دهد. از یک دستمال شستشوی تمیز و گرم استفاده کنید تا چرک یا چشم را نرم کنید و به آرامی پاک کنید. حتما بعد از آن دست‌های خود را بشویید تا در صورت وجود عفونت سرایت نکند. این کار ممکن است تمام چیزی باشد که برای خارش خفیف نیاز دارید. حتی برخی از عفونت ها، مانند انواع خاصی از چشم صورتی، اغلب خود به خود و بدون دارو از بین می‌روند. اگر آلرژی دارید، سعی کنید از ماده محرک اجتناب کنید. از داروهای آلرژی مانند قرص یا قطره چشم که توسط پزشک تجویز شده استفاده کنید. اگر خارش جدی‌تر است، گزینه‌های درمان برای آن عبارتند از: 

  • محلول نمک برای پاک کردن کثیفی از چشم 
  • قطره آنتی بیوتیک برای از بین بردن باکتری‌های عامل عفونت
  • قطره استروئید برای کاهش التهاب 
  • جراحی برای برداشتن جسم خارجی یا رفع آسیب

کلام پایانی

چشم‌ها از مهم‌ترین اجزای صورت و اندام‌های بدن هستند. احساس خارش در آن‌ها به هر دلیلی که باشد بسیار آزاردهنده است. در‌ای مقاله دریافتیم که این عرضه در اکثر مواقع جدی نیست. با این حال، خاریدن چشم بر زندگی روزمره تاثیر می‌گذارد. بنابراین باید برای درمان آن اقدام کرد. در این مقاله روش‌های درمان، تشخیص و پیشگیری از این عارضه را به صورت کامل توضیح دادیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *